Πέθανε ο ΟJ Simpson, της 'δίκης του αιώνα' που έπεισε τους ενόρκους ότι δεν σκότωσε την γυναίκα του

Ο Όρενθαλ Τζέιμς Σίμπσον ή απλά OJ, ένας από πλέον φημισμένους παίκτες του αμερικανικού φουτμπόλ και πρωταγωνιστής της πλέον πολύκροτης δικαστικής υπόθεσης στην ιστορία των ΗΠΑ, πέθανε σε ηλικία 76 ετών. 

Ο άλλοτε αθλητής του αμερικανικού ποδοσφαίρου ενεπλάκη στη δολοφονία της εν διαστάσει συζύγου του με τον εραστή της και στη συνέχεια δικάστηκε σε μια από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις των αρχών της δεκαετίας του '90 στις ΗΠΑ.

Τον Σεπτέμβριο του 2007 ο OJ συνελήφθη από τις αρχές για μια σειρά από εγκλήματα, που αφορούσαν ένοπλες ληστείες, απαγωγές και οικονομικές ατασθαλίες. Καταδικάστηκε σε 33 χρόνια φυλακή, στην οποία βρέθηκε μέχρι τον Οκτώβριο του 2017, όμως οι περιοριστικοί του όροι του διαρκούσαν κανονικά μέχρι το 2022.

Η υπόθεση Ο. Τζέι Σίμπσον και το «Έγκλημα του Αιώνα»

Η «υπόθεση Ο. Τζέι Σίμπσον» έχει αφήσει βαθύ αποτύπωμα στα δικαστικά και τηλεοπτικά χρονικά, έχει καταγραφεί και εξετασθεί από πολλές οπτικές, σε πολλές τηλεοπτικές σειρές (με πιο πρόσφατο το ντοκιμαντέρ στο Netflix). Για τον συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων Τζέιμς Ελρόι, με την ευφυή και καυστική πένα, ήταν «Ένας αδέξιος φόνος που έγινε το Έγκλημα του Αιώνα… ένα γιγάντιο ρωσικό μυθιστόρημα, τοποθετημένο στο Λος Άντζελες – επειδή το Λος Άντζελες είναι το μέρος που πηγαίνεις, όταν θέλεις να είσαι κάποιος άλλος…»

Η ιστορία ξεκίνησε στις 13 Ιουνίου 1994, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όταν ένα σκυλάκι με ματωμένες πατούσες, αλλά όχι τραυματισμένο, κυκλοφορούσε σαν χαμένο στο Μπρέντγουντ, μια ακριβή περιοχή του Λος Άντζελες. Ένας κάτοικος της περιοχής που το αναγνώρισε και το οδήγησε στο σπίτι του, είδε την πόρτα της αυλής στο μικρό συγκρότημα διαμερισμάτων ανοιχτή. Δυο μαχαιρωμένα πτώματα, ενός άντρα και μιας γυναίκας, κείτονταν κοντά στην είσοδο. Η γυναίκα ήταν η 35χρονη Νικόλ Μπράουν Σίμπσον, η πρώην σύζυγος του θρύλου του ράγκμπι και τηλεαστέρα Ο. Τζέι Σίμπσον. Ο άντρας θα αναγνωρισθεί αργότερα ως ο Ρόναλντ Γκόλντμαν, 25χρονος ηθοποιός που εργαζόταν ως σερβιτόρος. Η αστυνομία βρίσκει σημαντικά στοιχεία: αποτυπώματα παπουτσιών, σταγόνες αίματος προς την είσοδο, μια μπλε τραγιάσκα κι ένα ματωμένο δερμάτινο γάντι. Στις 4.05 πμ στον τόπο του εγκλήματος βρίσκονται τέσσερις ντετέκτιβ των ανθρωποκτονιών. Στις 5 πμ οι ντετέκτιβ πηγαίνουν στο κτήμα του Σίμπσον, δυο μίλια μακριά, για να τον ενημερώσουν για τον θάνατο της πρώην συζύγου του, πριν μάθει την είδηση από τα ΜΜΕ. Χτυπούν το κουδούνι, αλλά επί 45 λεπτά δεν ανοίγει κανείς. Το λευκό «Μπρόνκο» που είναι παρκαρισμένο μπροστά τσεκάρουν ότι είναι του Σίμπσον. Επάνω στην πόρτα του οδηγού φαίνεται μια ματωμένη δαχτυλιά. Ένας από τους ντετέκτιβ, ο Μαρκ Φέρμαν, πηδάει στον κήπο για να ανοίξει στους άλλους – φοβούνται μήπως έχουν κι εδώ κάποιο έγκλημα ή κατάσταση ομηρίας. Μετά από 15 λεπτά ο Φέρμαν λέει ότι βρήκε κάτι ενδιαφέρον στον κήπο. Ένα γάντι όμοιο με εκείνο που βρέθηκε πριν 2 ώρες στον τόπο του εγκλήματος. Σταγόνες αίματος εντοπίζονται επίσης στο δρομάκι της εισόδου. Αποκλείουν το κτήμα με ταινία της αστυνομίας ως «σκηνή εγκλήματος».

Στις 17 Ιουνίου, o O.J. Simpson μαζί με έναν φίλο του, τον Al Cowlings, ενεπλάκησαν σε αστυνομική καταδίωξη. Παρόλο που κινούνταν με χαμηλή ταχύτητα, δεν σταμάτησαν σε σήμα για αστυνομικό έλεγχο, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να τους κυνηγούν επί 45 λεπτά μέσα στο Λος Άντζελες.

Την εποχή εκείνη ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές τα τηλεοπτικά κανάλια να έχουν ιδιωτικά ελικόπτερα και παρακολουθούν τις καταδιώξεις της αστυνομίας (μια τηλεοπτική τάση που “κρατάει” μέχρι και σήμερα στις ΗΠΑ).Η καταδίωξη του λευκού Ford Bronco στο οποίο επέβαινε ο Simpson, αν και δεν ήταν θεαματική, αποτέλεσε μια από τις πιο δημοφιλείς τηλεοπτικές στιγμές της δεκαετίας που μεταδόθηκε από την εθνική τηλεόραση. Σταμάτησε ακόμα και η απευθείας μετάδοση των τελικών αγώνων του ΝΒΑ προκειμένου να μεταδοθεί απευθείας, η καταδίωξη του Simpson

Τελικώς ο Simpson συνελήφθη και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τους δύο φόνους. Στις 21 Ιουνίου 1994, παραπέμφθηκε σε δίκη και δήλωσε «αθώος». Τα στοιχεία για τη δολοφονία ήταν συντριπτικά εις βάρος του αλλά η χρυσοπληρωμένη dream team δικηγόρων και άλλων ειδικών που συγκέντρωσε γύρω του (σ.σ:  έπαιρναν 50.000 δολάρια την ημέρα για να τον υπερασπιστούν), με διάφορα δικονομικά κόλπα, κατόρθωσε να τον βγάλει αθώο μετά από μια οκτάμηνη ακροαματική διαδικασία, που μετετράπη σε ένα άνευ προηγουμένου τηλεοπτικό σόου με τον τίτλο «Η δίκη του αιώνα».

Ειδικότερα, ο επικεφαλής δικηγόρος της ομάδας του Simpson, Johnnie Cochran, εργάστηκε σκληρά για να καταφέρει να σπείρει την αμφιβολία στους ενόρκους: Έπρεπε να τους κάνει να αμφιβάλλουν για το κατά πόσον ο πελάτης του ήταν ένοχος. Οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει και κατασχέσει ένα γάντι στο σπίτι του, το οποίο έφερε το αίμα της Brown, ένα ακλόνητο αποδεικτικό της ενοχής του στοιχείο. Ωστόσο η τεχνολογία DNA που πιστοποιούσε ότι το αίμα ανήκει στην Brown, ήταν σχετικά άγνωστη εκείνη την εποχή.

Ξέροντας ότι ο Simpson έπαιρνε χάπια για την αρθρίτιδα, o Cohran του ζήτησε να τα σταματήσει, προκειμένου να πρηστούν τα χέρια του. Κι έτσι, όταν φόρεσε το επίμαχο γάντι και μετά το άλλο, φάνηκε ότι δεν του έκαναν. Ο Cohran είπε τότε στους ενόρκους το ιστορικό «if it doesn’t fit, you must acquit» (Αν δεν του ταιριάζει γάντι, πρέπει να τον αθωώσετε). Όταν οι ένορκοι ανακοίνωσαν την ετυμηγορία «αθώος», ο Σίμπσον χαμογέλασε και ψέλισε “ευχαριστώ”.

Με πληροφορίες από 247news, Athens Voice