10 τραγούδια σε ποίηση Λόρκα

10 τραγούδια σε ποίηση Λόρκα

Γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου 1898, δολοφονήθηκε 18 Αυγούστου 1936.

Δολοφονήθηκε κατά το ξέσπασμα του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου από αγνώστους, οι οποίοι πολύ πιθανόν συνδέονταν με τον εθνικιστικό φασισμό, επειδή ο ίδιος σχετιζόταν ή υποστήριζε τους Δημοκρατικούς.

Οταν ξέσπασε ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος ο Γκαρθία Λόρκα αναχώρησε από τη Μαδρίτη για τη Γρανάδα με σκοπό να αποχαιρετίσει τον πατέρα του. Ωστόσο, ο Γκαρθία Λόρκα και ο κουνιάδος του, που ήταν και σοσιαλιστής δήμαρχος της Γρανάδας, συνελήφθησαν ενώ βρίσκονταν στο σπίτι των Ροσάλες, φαλαγγιτών φίλων τους.

Το ξημέρωμα της 19ης Αυγούστου 1936, παραστρατιωτικοί του πολιτικού κινήματος  CEDA πυροβόλησαν τον Γκαρθία Λόρκα, λόγω των αριστερών φρονημάτων του και τον έριξαν σε ανώνυμο τάφο στην περιοχή Φουεντεγράνδε δε Αλφακάρ στα περίχωρα του Βιθνάρ, κοντά στη Γρανάδα.

Το εκτελεστικό απόσπασμα αριθμούσε 12 άτομα, αποτελούμενο από αστυνομικούς, εθελοντές αλλά και κρατούμενους, τους οποίους υποχρέωσαν να διαπράξουν τη δολοφονία του Λόρκα υπό την απειλή της εκτέλεσης.

Οι περισσότεροι από αυτούς δεν γνώριζαν καν ποιος είναι αυτός που είχαν διαταχθεί να δολοφονήσουν. Για τη δολοφονία κατηγορήθηκαν ακροδεξιοί πολιτικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι, μέλη επιφανών οικογενειών της Γρανάδας, καθώς και κάποιοι προερχόμενοι από την άκρως συντηρητική οικογένεια του πατέρα του, οι οποίοι ήταν έξαλλοι με τον πατέρα και ως εκδίκηση σκότωσαν τον γιο.

Ο τάφος του δεν βρέθηκε ποτέ ενώ καινούρια στοιχεία δίνουν νέο στίγμα για τον εντοπισμό του.

ANTONIO TORRES HEREDIA I-Mαρία Φαραντούρη

 

 

ΛΟΥΖΕΤΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ-Μανώλης Μητσιάς

Video Url

 

Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΜΟΥ-Μανώλης Μητσιάς

Video Url

 

ΑΧ ΕΡΩΤΑ-Μανώλης Μητσιάς

Video Url

 

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ-Φλέρυ Νταντωνάκη

Video Url

 

ΓΛΥΚΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ-Μίνως Θεοχάρης

Video Url

 

Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ-Όναρ

Video Url

 

ΑΒΑΣΤΑΧΤΟ ΝΑ Σ'ΑΓΑΠΩ-Μανώλης Μητσιάς

Video Url

 

ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ ΤΙΠΟΤΑ-Πάνος Κατσιμίχας, Μάνος Ξυδούς

Video Url

 

ΜΕΡΑ ΓΕΜΑΤΗ ΘΛΙΨΗ-Μανώλης Μητσιάς, Τάνια Τσανακλίδου

 

 

https://www.popup.gr/