Ανυμνούμεν Λόγε: με την Ελένη Βιτάλη στην ακμή της να ερμηνεύει Σπανουδάκη

Ανυμνούμεν Λόγε: με την Ελένη Βιτάλη στην ακμή της να ερμηνεύει Σπανουδάκη

Κάποιοι, οι πιο πολλοί, το βρίσκανε πολύ βαρύ κι ασήκωτο. Άλλοι όμως, όπως εγώ, το περιμέναμε πώς και πώς. Να έρθει δηλαδή Μεγαλοβδόμαδο για να ακούσουμε επιτέλους στο ραδιόφωνο το ορατόριο «Ο Ιησούς στο Όρος των Ελαιών» και «Τα κατά Mατθαίον Πάθη» ή κάποιο αγαπημένο «Ρέκβιεμ», όπως το απαιτούσε το πένθος των ημερών.

Με ανάλογο τρόπο προσάρμοζαν το πρόγραμμά τους τότε και οι κινηματογράφοι και ήταν εκ των ων ουκ άνευ κάθε χρόνο, ταινίες όπως «Η Μαρία η Μαγδαληνή και ο Θεάνθρωπος», ο «Βασιλεύς Βασιλέων» ή ό,τι άλλο νεότερο προέκυπτε. Αυτό πέρασε μετά και στην τηλεόραση.

Και βέβαια, αφού η συνήθεια είναι δεύτερη φύση, το κράτησα κι εγώ μέχρι και τώρα. Μεγάλη Τρίτη λοιπόν σήμερα και δεν μπορώ να μην σκεφτώ τις «7 παρακλήσεις» τού Σταμάτη Σπανουδάκη, από τις πιο ωραίες στιγμές τής ελληνικής δισκογραφίας, με την Ελένη Βιτάλη στην ακμή της.

Οι ηχογραφήσεις γίνανε το 1983 στο στούντιο τού Σταμάτη και ο δίσκος κυκλοφόρησε απ’ την εταιρία ΜΙΝΩΣ το 1985. Λίγο αργότερα, σε ένα ειδικό αφιέρωμα στην ΕΡΤ, τον θρησκευτικό αυτόν κύκλο, τον παρουσίασε και η Δάφνη Τζαφέρη στην τηλεόραση. Ήδη έχουμε ανεβάσει τον ύμνο «Κλίνον Κύριε το ους Σου» σε ανάρτηση τού 2016. Όμως το απόσπασμα που φιλοξενούμε τώρα εδώ, είναι από άλλη εκπομπή τής ΕΡΤ, που πρέπει να μαγνητοσκοπήθηκε γύρω στο 1983-84.

Ο Σταμάτης Σπανουδάκης που μάς δανείζει από το αρχείο του το βίντεο, δεν μάς δίνει περισσότερες πληροφορίες. Ο ίδιος όμως στην κιθάρα, μαζί με τον Βασίλη Σαλέα στο κλαρίνο, συνοδεύει την Ελένη Βιτάλη σε μία από αυτές τις γεμάτες κατάνυξη «7 παρακλήσεις», που τόσο πολύ έχω αγαπήσει. «Ανυμνούμεν Λόγε».

Για τις «7 παρακλήσεις» τού Σταμάτη Σπανουδάκη, η Δάφνη Τζαφέρη είχε κάνει τότε για το τμήμα μας στην τηλεόραση τής ΕΡΤ μία ολόκληρη εκπομπή. Δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα το βίντεο στο αρχείο, εμείς πάντως προλάβαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μικρό απόσπασμα στην εκπομπή τής σειράς «Οι φίλοι μου», που με την Δάφνη είχαμε αφιερώσει στην Ελένη Βιτάλη το έτος 2000. «Κλίνον Κύριε το ους Σου» λεγόταν ο ύμνος που ήδη έχουμε ανεβάσει στο f/b και το YouTube.

Τώρα εδώ έχουμε μία ακόμη από τις «7 παρακλήσεις» τού Σταμάτη Σπανουδάκη, που την δανειζόμαστε μέσα από το δικό του τηλεοπτικό αρχείο. Είναι απόσπασμα από εκπομπή που πρέπει να έγινε γύρω στο 1983-84. Παίζει κιθάρα ο Σταμάτης, ο Βασίλης Σαλέας το κλαρίνο και η Ελένη Βιτάλη στις καλύτερες στιγμές της τραγουδά «Ανυμνούμεν Λόγε»».