Υπάρχει το λαϊκό τραγούδι και το 'λαϊκό τραγούδι'

Υπάρχει το λαϊκό τραγούδι και το 'λαϊκό τραγούδι'

Θέλει ιδιαίτερο γούστο, όχι απαραίτητα γνώση για να μπoρείς να ξεχωρίσεις το λαϊκό τραγούδι από το λούμπεν, Το λαϊκό τραγούδι έχει επιζήσει με την εξέλιξη της μουσικής, ενώ το λούμπεν έμεινε εκεί κολλημένο παρέα με τους γραφικούς που το στήριξαν και το έφεραν στην επιφάνεια.

Ποτέ όμως δεν ήταν κάτι για το οποίο θα άξιζε να αναφερθεί κανείς σ' αυτό.

Αυτοί που γράφουν λαϊκό τραγούδι, εδώ και πολλά χρόνια, είναι σχεδόν πάντα φίλοι και της ξένης μουσικής, μεγάλωσαν ακούγοντας συνήθως ροκ όπως ο Καρβέλας και ο Φοίβος ή και ο Σφακιανάκης, ο Βέρτης, άκουγαν ροκ, ή ποπ, όπως ο Κωνσταντίνος Αργυρός που τον άκουσα να λέει ότι ένα από τα τραγούδια του είναι γραμμένο με βάση τραγούδι του Bruno Mars.

Όλα αυτά τα νέα παιδιά δεν μπορούν βέβαια να αντιγράψουν τους καλλιτέχνες του '60, ο ήχος αυτός, όπως και του '70 δεν ξαναγυρίζει.

Το ίδιο έχει συμβεί και στην Αμερικάνικη κάντρυ, την Βρετανική φολκ και βέβαια δεν μπορούσε να μην συμβεί στην Ελληνική μουσική, αυτό είναι θετικό γιατί βοήθησε να αγαπήσουν οι νέοι το σύγχρονο λαϊκό που έχει μεγάλη απήχηση, μάλλον μεγαλύτερη από το χιπ χοπ σε επίπεδο εσόδων σε μία φυσιολογική εποχή.

Κώστας Ζουγρής

https://www.youtube.com/watch?v=fysw1kQKw_w
https://www.youtube.com/watch?v=MNfc4-M7_JE