1982. 2002 GR – V.O.L. 3, άλμπουμ με μεγάλη επιτυχία στην εποχή του

1982. 2002 GR – V.O.L. 3, άλμπουμ με μεγάλη επιτυχία στην εποχή του

Οι 2002 GR, όταν κυκλοφόρησαν τον τρίτο τους δίσκο, το «V.o.l. 3», είχαν την εξής σύνθεση: Ηλίας Ασβεστόπουλος στο τραγούδι, Γιάννης Χατζησόγλου στην κιθάρα, Στέλιος Καραΐνδρος στα ντραμς, Σωτήρης Καραούλιας στο μπάσο, ενώ συμμετέχει και ο Κώστας Γανωσέλης στα κίμπορντς. Πρόκειται μάλλον για τον κορυφαίο δίσκο της χρονιάς για το ελληνικό ροκ και έναν από τους καλύτερους όλης της δεκαετίας του ‘80, παρ’ όλο που είχε να ανταγωνιστεί το «Εν Λευκώ» του Παύλου Σιδηρόπουλου & των Απροσάρμοστων κσι το εκπληκτικό "Φοβάμαι", του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, που κυκλοφόρησαν την ίδια χρονιά.

Ο δίσκος περιέχει κομμάτια-σταθμούς: «Your Love’s A», «Μαγική Αυλή», «Είπες Πως», «Άννα», «Αύριο», «Θυμάμαι», «Μονάχα Εσύ» και, κυρίως, το «Αχ Καημένη». Πρόκειται για τραγούδι γραμμένο εξ ολοκλήρου από τον Γιάννη Κιουρκτσόγλου, το οποίο αναφέρεται στο ξεπούλημα του έρωτα, από μια γυναίκα που επιλέγει την ασφάλεια ενός «καλού» γάμου με έναν πλούσιο γαμπρό. Το «Αχ Καημένη» είναι μάλλον το κορυφαίο τραγούδι ενός εξαιρετικού δίσκου και συγκρίνεται μόνο με το, αντίστοιχης θεματικής αλλά πιο ροκ ρεπερτορίου, «Στην Κ.», του Σιδηρόπουλου με τους Σπυριδούλα (1979).

Ο δίσκος αυτός των 2002 GR, έχει την ιδιοτυπία ότι, επειδή δεν ανήκε στη βαριά ροκ σκηνή της εποχής αλλά είχε επιρροές και από την ποπ, ακουγόταν παντού και γνώρισε θριαμβευτική επιτυχία. Περιττό, πάντως, να πούμε ότι από τους βαθείς, και καλά, γνώστες-κριτικούς της μουσικής εκείνης της εποχής, θάφτηκε κυριολεκτικά, αφού δεν ήταν ιντελεκτουέλ και «ψαγμένος» δίσκος.
Είναι όμως ένας δίσκος-κόσμημα, που αγαπήθηκε πάρα πολύ από το κοινό, και το «Αχ Καημένη» είναι το διαμάντι του.

Γιώργος Κύδας
https://www.youtube.com/watch?v=2-TSYgVhPVo
https://www.youtube.com/watch?v=BZGfDDvuXW4
https://www.youtube.com/watch?v=ymJ2AMTW33s