Ο Γιώργος Παπαστεφάνου και ο Μανώλης Μητσιάς

Ο Γιώργος Παπαστεφάνου και ο Μανώλης Μητσιάς

Και οι τρεις, Μητσιάς, Γαλάνη, Πρωτοψάλτη, στον Δήμο Μούτση χρωστάνε τις πρώτες τους επιτυχίες. Μάλιστα, την Δήμητρα και την Άλκηστη εκείνος τις ανακάλυψε. Αλλά και ο Σταμάτης Κόκοτας, με τον Δήμο Μούτση μοιράστηκε τα πρώτα του τραγούδια που τον έκαναν μεγάλο αστέρι τής Columbia, δίπλα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση και την Βίκυ Μοσχολιού.

Ο Δήμος Μούτσης χάρισε και σε Μοσχολιού και Μπιθικώτση τρανταχτές επιτυχίες, καθώς και στον Δημήτρη Μητροπάνο και την Πετρή Σαλπέα με τον «Άγιο Φεβρουάριο». Αλλά η λέξη επιτυχία φαίνεται πως τον Δήμο δεν τον κάλυπτε, προφανώς ζητούσε απ’ το τραγούδι περισσότερα και για να πετύχει τους στόχους του, κάποια στιγμή άρχισε να γράφει ο ίδιος τους στίχους και να ερμηνεύει πια κι ο ίδιος τα τραγούδια του.

Λίγο νωρίτερα, το 1979, στον δίσκο «Δρομολόγιο», ο Δήμος συνεργάζεται για τελευταία φορά με τον ποιητή Νίκο Γκάτσο που μαζί του είχε ξεκινήσει, παρουσιάζοντας ένδεκα νέα τραγούδια, όλα ερμηνευμένα από τον Μανώλη Μητσιά. Κάποιοι ενδεικτικοί τίτλοι: «Ελλάδα, Ελλάδα», «Οι ρήτορες», «1922», «Σαν τον Τσε Γκεβάρα». Αλλού ο τόνος είναι πιο προσωπικός, όπως στο τραγούδι που έχουμε τώρα εδώ. «Χτύπα τρεις φορές κι αν κανείς δεν σού ανοίξει, χτύπα τρεις φορές κι αν κανένας δεν φανεί, έλα να με βρεις στού Παράδεισου τη βρύση, έλα για ν’ ακούσεις τής καρδιάς μου τη φωνή».

Ήδη είχαν περάσει δέκα χρόνια από το 1969 που, στα πρώτα του ακόμη βήματα ο Μανώλης Μητσιάς, τραγουδούσε «για το κορίτσι του που αγαπούσε στην Ελευσίνα μια φορά», σε στίχους Βασίλη Ανδρεόπουλου. Τώρα, ολοκληρώνοντας τη δισκογραφική συνεργασία του με τον Δήμο Μούτση, ο Μανώλης φεύγει οδοιπόρος και τραβάει στο Άγιον Όρος, τραγουδώντας «αχ τον κόσμο τούτονε τον έχω βαρεθεί». «Στο Άγιον Όρος» λοιπόν.

Το βίντεο που θα δείτε μαγνητοσκοπήθηκε το 1983 σε στούντιο τής Παιανίας και είναι ένα ακόμη απόσπασμα από την εκπομπή που ετοίμασε τότε με παραγγελία τού διευθυντή τής Ραδιοφωνίας Ιάκωβου Καμπανέλλη για την κρατική τηλεόραση η Δάφνη Τζαφέρη. Παίζει η ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής τής ΕΡΤ και διευθύνει ο Λευτέρης Χαλκιαδάκης (1927-2008). Η ενορχήστρωση είναι τού Γιώργου Κατσαρού, η διεύθυνση παραγωγής τής Λαμπρινής Αθανασίου-Μπλέτα και η Δάφνη Τζαφέρη υπογράφει όπως είπαμε την σκηνοθεσία.