Ο Γιώργος Παπαστεφάνου για την Φωτεινή Βελεσιώτου

Ο Γιώργος Παπαστεφάνου για την Φωτεινή Βελεσιώτου

«Όταν ακούω τη φωνή μου στο ραδιόφωνο αλλάζω σταθμό» είχε πει η Φωτεινή Βελεσιώτου σε συνέντευξή της στην δημοσιογράφο Έμυ Ντούρου.

Εγώ αντίθετα την Φωτεινή δεν χορταίνω να την ακούω. Όπως οι περισσότεροι από μάς την ανακάλυψα αργά. Εμφανιζόταν από χρόνια σε μουσικά στέκια τής Θεσσαλονίκης και αλλού, αλλά έπρεπε να τραγουδήσει τις «Μέλισσες» για να την προσέξουμε. Παράλληλα η Φωτεινή δούλευε ως δασκάλα. «Κάθε πρωί πήγαινα στο σχολείο στις επτάμισι και έβαζα κλασική μουσική και Χατζιδάκι για να ακούγεται από τα μεγάφωνα την ώρα που θα έρχονταν στο σχολείο τα παιδιά» θυμάται η Φωτεινή. Και συμπληρώνει: «Αν το παιδί καταθέσει την ψυχούλα του στον δάσκαλο, θα πετάξει».

Οι Μέλισσες είναι τραγούδι τού Γιώργου Καζαντζή σε στίχους τής Ελένης Φωτάκη. Ο Γιώργος είναι πολιτικός μηχανικός. Αλλά ξέρει μουσική, έχει γράψει για το θέατρο, έγραψε και τραγούδια για το κέφι του. Εγώ τυχαία άκουσα κάποιο πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο τις «Μέλισσες» και, ενθουσιασμένος, πήρα θυμάμαι την Αρλέτα στο τηλέφωνο. «Άκου μια υπέροχη φωνή σε ένα υπέροχο τραγούδι» τής είπα. Όπως εγώ, και η Αρλέτα ενθουσιάστηκε. Αργότερα, έγιναν οι δυο τους φιλενάδες, τραγούδησαν μάλιστα μαζί και στο Half note. Εκείνη την εποχή, ακόμη έβγαινα συχνά στην τηλεόραση και πιο συχνά στην εκπομπή τού Σπύρου Παπαδόπουλου. «Αυτό το Σάββατο δεν σας είδαμε στον Σπύρο» μού λέγανε κάποιοι στη γειτονιά, που νόμιζαν πως είχα γίνει μόνιμο μέλος τής παρέας. Αποφάσισα λοιπόν να αρχίσω να αραιώνω. «Αλλά όταν κάνεις εκπομπή για την Φωτεινή Βελεσιώτου θέλω να με καλέσεις» είπα στον Σπύρο. Η εκπομπή έγινε πράγματι κάποια στιγμή αργότερα και μεταδόθηκε από την τηλεόραση τού ΑΛΦΑ στις 23 Ιανουαρίου τού 2016.

Από κει είναι και το βίντεο που θα δείτε. Τιμώμενο πρόσωπο και η Ελεωνόρα Ζουγανέλλη. Εγώ, δίπλα-δίπλα με τον κολλητό μου, τον Αλέξη Κωστάλα. Στο πρόγραμμα τής Φωτεινής βεβαίως και οι «Μέλισσες». Εκείνο το βράδυ ξεκίνησε η φιλία μου με την Φωτεινή Βελεσιώτου.