Γιώργος Παπαστεφάνου, Παναγιώτης Τούντας, Χάρις Αλεξίου

Γιώργος Παπαστεφάνου, Παναγιώτης Τούντας, Χάρις Αλεξίου

Μπορεί το όνομα τού Παναγιώτη Τούντα κάποιοι να μην το ξέρουν, σίγουρα όμως ξέρουν τα τραγούδια του, ας πούμε την «Δημητρούλα» ή την «Γκαρσόνα», που στα μέσα τής δεκαετίας τού ‘70, η νεαρή Χάρις Αλεξίου ξανάφερε στο προσκήνιο.

Τότε τα σμυρνέικα τραγούδια είχαν γίνει και πάλι μόδα. Κι έτσι τα ανακαλύψαμε κι εμείς οι νεότεροι, που δεν τα είχαμε προλάβει στον καιρό τους. Ο Πάνος Τούντας λοιπόν, συνθέτης, λογάρης, μαντολινίστας και στα χρόνια τού ‘30 αφεντικό τής Κολούμπια στο λαϊκό ρεπερτόριο, ήταν μαζί με τον Βαγγέλη Παπάζογλου, ο κυριότερος εκπρόσωπος τής Σμυρνέικης σχολής, όπως διαμορφώθηκε στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική καταστροφή.

Τότε ήρθε κι εκείνος στην Αθήνα και εδώ πέθανε τον Μάιο τού 1942, στην καρδιά τής Κατοχής, μαζί με άλλους Μικρασιάτες μουσικούς εκείνης τής γενιάς. Ένα μικρό πορτρέτο του Πάνου Τούντα είχαμε δώσει εμείς το 1983 στην εκπομπή τής σειράς «Οι παλιοί μας φίλοι», από όπου ήτανε και το απόσπασμα με τον θαυμάσιο Κώστα Ρούκουνα που ήδη έχετε δει. Να όμως τώρα μετά το «Όμορφο κουκλί τής Κοκκινιάς» και η «Λιλή η σκανδαλιάρα», που είχε τραγουδήσει στην ίδια εκπομπή, η Χάρις Αλεξίου.

Τότε η Χαρούλα είχε ηχογραφήσει στην ΜΙΝΩΣ το δίσκο της «Τα τσίλικα» και από κει είχαμε δανειστεί το πλέι-μπακ. Την ορχήστρα είχε επιμεληθεί ο Χρίστος Νικολόπουλος και ένας απ’ τους μουσικούς που συμμετείχαν ήταν ο Γιώργος Κόρος. Ο Ντίνος Κατσουρίδης ήταν ο οπερατέρ τής εκπομπής, ο Γιάννης Μπασίπαγλης ήταν ο σκηνοθέτης και στη διεύθυνση παραγωγής, η Κατερίνα Κατωτάκη.