Γ. Παπαστεφάνου: όταν η Ελευθερία Αρβανιτάκη ήταν ήδη μια νέα δύναμη

Γ. Παπαστεφάνου: όταν  η Ελευθερία Αρβανιτάκη ήταν ήδη μια νέα δύναμη

Όπως είπαμε, το 1982 ξεκινήσαμε στην ΕΡΤ την εκπομπή «Νέα πρόσωπα». Τότε, η Ελευθερία Αρβανιτάκη ήταν ήδη μια νέα δύναμη στο τραγούδι, που θα έγραφε τη δική της ιστορία. Δεν ήταν μόνη όταν ξεκίνησε. Ήταν μέλος μιας συντροφιάς που αγαπούσε τα ρεμπέτικα και τα λαϊκά τραγούδια, και που θα γινότανε γνωστή με το όνομα «Οπισθοδρομική Κομπανία».

 

Στην αρχή, πριν βγάλει τους δίσκους της στην ΛΥΡΑ, η παρέα που κατά τον Διονύση Σαββόπουλο ήταν άφραγκη, γύρναγε στις γειτονιές, από ταβέρνα σε ταβέρνα, έπαιζε και τραγουδούσε και οι θαμώνες, έριχναν το φιλοδώρημα σε πιάτο ή στο ντέφι. Ένας απ’ αυτούς τους πρώτους ακρατές ήμουν κι εγώ, κάποιο βράδυ που είχα πάει με την Έλενα Ναθαναήλ και τον Κωνσταντίνο Χρυσάνθου, το φίλο μου γιατρό, στο στέκι τού Κιτσίνη στην Καισαριανή. Ακόμα δεν είχαν μαζί τους την Ελευθερία τα παιδιά και στην κασέτα που τους ζήτησα να μού ετοιμάσουν επειδή μού αρέσανε πολύ, παίζανε μόνο τα αγόρια.

 

Ο Διονύσης Σαββόπουλος που τους άκουσε σε άλλο στέκι κοντά στον Παναθηναϊκό, ήταν πιο τυχερός. Και το πακέτο Οπισθοδρομική με την Ελευθερία, πρώην δακτυλογράφο και τώρα τραγουδίστρια, προτάθηκε από τον Διονύση πλήρες στον Αλέκο Πατσιφά. Τα υπόλοιπα είναι λίγο-πολύ γνωστά. Και φτάνουμε στα «Νέα πρόσωπα» τής ΕΡΤ, και στο αφιέρωμα στην Ελευθερία Αρβανιτάκη, που γυρίσαμε το 1984. Παραγωγός ο Δημήτρης Λέκκας, υπεύθυνη για τη σκηνοθεσία η Μαίρη Κουτσούρη, η Νταίζη Παθέκα για τη διεύθυνση παραγωγής.

 

Ακόμα τότε, η Ελευθερία συνεργαζόταν με την Οπισθοδρομική Κομπανία, εδώ λοιπόν τους έχουμε σαν μια παρέα όλους μαζί, σε ένα τσιφτετέλι των Γιάννη Τατασόπουλου-Χρήστου Κολοκοτρώνη που είχε κάνει επιτυχία το 1952 ο Πρόδρομος Τσαουσάκης, με την Άννα Μπέλλα, στη δεύτερη φωνή. Ο τίτλος, «Το κορίτσι απόψε θέλει».

 

Video Url