37 χρόνια πριν, ο Γιώργος Παπαστεφάνου για τον Σταμάτη Κραουνάκη

37 χρόνια πριν, ο Γιώργος Παπαστεφάνου για τον Σταμάτη Κραουνάκη

Η εκπομπή «Νέα πρόσωπα» θα έκανε πρεμιέρα το 1982, μαζί με το νέο πρόγραμμα που μού είχε ζητήσει ο καινούριος διευθυντής τής ΕΡΤ Βασίλης Βασιλικός.

Θα είχε ημίωρη διάρκεια και θα εναλλασσόταν με τρείς ακόμα εκπομπές, που θα έδιναν βήμα στο ποιοτικό ελληνικό τραγούδι. Ήδη είχαν φανεί αρκετοί καινούργιοι δημιουργοί και ερμηνευτές, που άξιζε να τούς γνωρίσει ο κόσμος, αυτό που χρειαζόμουνα εγώ σαν υπεύθυνος τού τμήματος ψυχαγωγικών εκπομπών, ήταν ένας έγκυρος, σοβαρός παραγωγός, για να τους παρουσιάσει. Σκέφθηκα τον Δημήτρη Λέκκα, που είχε γνώσεις, γούστο, άποψη και ήταν συνθέτης και ερευνητής κι ο ίδιος.

Ένα από τα πρώτα θέματα που τού πρότεινα ήταν ο Σταμάτης Κραουνάκης. Τα «Σκουριασμένα χείλη» με την Βίκυ Μοσχολιού, είχαν κάνει το 1981 πολύ μεγάλη εντύπωση. Αλλά τον Σταμάτη εγώ τον είχα ξεχωρίσει κι από μια προηγούμενη δουλειά, «Το σπίτι τού Αγαμέμνονα», που διαφήμιζα από τα ραδιοφωνικά προγράμματα τής ΛΥΡΑ. Για μένα, αυτό το αγόρι ήταν μια αστείρευτη πηγή από μελωδίες. Ένα σαρωτικό ποτάμι γεμάτο ιδέες, προτάσεις, ρίσκα, τρελούς ενθουσιασμούς.

Και το πιο σημαντικό, είχε παιδεία. Και η φαντασία του γινόταν ένα με το χιούμορ και ούτε τα κόκκινα γιαλια, ούτε τα φαρδιά πουκάμισα μπορούσαν να κρύψουν τόσο πληθωρικό ταλέντο. Στο απόσπασμα από εκείνη την εκπομπή που θα σάς δείξουμε, ο Σταμάτης στο σπίτι του, κάθεται στο πιάνο και συνοδεύει την νεαρή Ελένη Δήμου σε ένα τραγούδι που δεν θυμάμαι να ηχογραφήθηκε σε δίσκο και που οι στίχοι του λένε «Δεν είναι πρόβλημα η νύχτα, ξεπέρασέ τη, γίνε σκόνη, δεν είναι πρόβλημα η νύχτα, τελειώνει». Η σκηνοθεσία είναι τής Μαρίας Παπαγεωργίου, η φωτογραφία τού Συράκου Δανάλη, η ηχοληψία τού Σπύρου Δρόσου, η διεύθυνση παραγωγής τού Προκόπη Μπουρνάζου