Ο κυρ Μιχάλης-Γιώργος Παπαστεφάνου

Ο κυρ Μιχάλης-Γιώργος Παπαστεφάνου

Θα σάς πω την ιστορία, όπως μού την διηγήθηκε ο ίδιος ο Ζωρζ Μουστακί τον Δεκέμβρη του 1975, όταν γυρίζαμε για την τηλεόραση της ΕΡΤ, το πρωτοχρονιάτικο πρόγραμμα που τού είχαμε αφιερώσει. Ήταν, λέει, Σεπτέμβρης του 1974, που καλεσμένος στις Σπέτσες από τη φίλη του γλύπτρια Ναταλία Μελά, καθώς έπαιζε σκάκι, άκουσε από ένα δίσκο στο πικάπ μια φωνή που κυριολεκτικά τον μάγεψε.

 

Ρώτησε την παρέα του ποια είναι η τραγουδίστρια και τού είπαν η Αρλέτα. Ζήτησε λοιπόν να τη γνωρίσει, κι αφού η οικοδέσποινα την ήξερε, τρείς μέρες αργότερα η Αρλέτα ήταν εκεί. Εκείνο το χειμώνα, ο Μουστακί επρόκειτο να εμφανιστεί στο Bobino, τη φημισμένη μουσική σκηνή του Παρισιού. Πήρε λοιπόν μαζί του την Αρλέτα και, παρά το τρακ της που δεν ήταν δα και κάτι ασυνήθιστο, την έριξε κατ'ευθείαν στα βαθιά. Ποτέ δεν ξέχασε η Αρλέτα πώς την σπρώχανε για νά'βγει στη σκηνή.

 

Αλλά ούτε κι ο Ζωρζ ξέχασε την ωραία συνεργασία τους. Κι όταν ετοιμάζαμε τη δική μας εκπομπή, η Αρλέτα ήταν βέβαια στη λίστα των καλεσμένων που είχε προτείνει ο Μουστακί. Δίπλα στον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Αντώνη Καλογιάννη, που ήταν επίσης φίλοι του. Απ' τη δική μας την μεριά, τού προτείναμε την Βίκυ Μοσχολιού, που είχε τραγουδήσει με ελληνικούς στίχους τη «Μεσόγειο». Από τους τέσσερις ο Τσιτσάνης ήταν ο μόνος που δεν ανταποκρίθηκε.

 

Τώρα, για το στιγμιότυπο με την Αρλέτα που θα δείτε, ο Μουστακί διάλεξε τον «Κυρ-Μιχάλη» του Μάνου Χατζιδάκι σε στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλη, ένα απ'τα ελληνικά τραγούδια που είχαν τότε ακουστεί στο Μπομπινό. Εκείνη την ημέρα στην Αγία Παρασκευή, τον Ζωρζ τον ξεθεώσαμε και ίσως να ήταν δικαιολογημένο το ξέσπασμά του μετά απ'το συνεχές πρώτο 11ωρο.

 

«Μόνο στην Ιαπωνία υπολογίζουν και σέβονται τον καλλιτέχνη» μού είχε πει αγανακτισμένος. Και βγήκε από το στούντιο να καπνίσει. Ευτυχώς που ήταν εκεί η Αρλέτα και ως ειρηνοποιός μπόρεσε τελικά να τον καλμάρει. Παραγωγός της εκπομπής ήταν η Ελένη Μαβίλη, διευθύντρια παραγωγής η Κατερίνα Κατωτάκη και σκηνοθέτης ο Κώστας Περπερίδης.

 

 

 

 

Γιώργος Παπαστεφάνου