Με την πρώτη σταγόνα της βροχής-Δημήτρης Ψαριανός

Με την πρώτη σταγόνα της βροχής-Δημήτρης Ψαριανός

Σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και μουσική Μάνου Χατζιδάκι

Με ερμηνεύτρια την Φλέρυ Νταντωνάκη, ο Μάνος Χατζιδάκις έβγαλε και άλλους δίσκους μετά το Μεγάλο Ερωτικό, δίσκους που και πάλι είχα τη χαρά να παρουσιάζω πρώτος στο ραδιόφωνο στο διάστημα που έκανα τα διαφημιστικά προγράμματα της Λύρας. Με τον Δημήτρη Ψαριανό όμως, ο Χατζιδάκις  δεν συνεργάστηκε ξανά μετά το 1972.

Και ο Δημήτρης, αφού περίμενε αρκετά όπως τού είχε ζητήσει ο Χατζιδάκις, δούλεψε μετά με άλλους συνθέτες: Μαμαγκάκη, Κουνάδη, Μίμη Πλέσσα, Γιώργο Κοντογιώργο, Χρήστο Γκάρτζο, με τον Στέλιο Φωτιάδη επίσης. Συνεργάστηκα κι εγώ με τον Δημήτρη σε δύο δίσκους.

Σε μια συλλογή δικών μου τραγουδιών με γενικό τίτλο Μια φορά θυμάμαι, ο Δημήτρης είπε την Ανναμπέλ. Και σε μια δική μου δισκογραφική παραγωγή με τίτλο Τέλος δεν έχει το τραγούδι που ετοιμάσαμε με τον Τάσο Καρακατσάνη σε στυλ επιλογής, αυτό που λέμε medley, ο Δημήτρης Ψαριανός μοιράστηκε μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια της δεκαετίας του '60, με τρεις άλλες αγαπημένες φωνές, Νένα Βενετσάνου, Άλκηστη Πρωτοψάλτη, Γιάννη Κούτρα, σε ένα νοσταλγικό ταξίδι πίσω στα χρόνια των μπουάτ.

Στο μικρό απόσπασμα από μια Μουσική βραδιά  που έχουμε τώρα εδώ, ο Δημήτρης Ψαριανός τραγουδά με πλέι-μπακ στίχους του Οδυσσέα Ελύτη από τους «Προσανατολισμούς», έτσι όπως τους μελοποίησε ο Μάνος Χατζιδάκις για το Μεγάλο Ερωτικό τού 1972. «Με την πρώτη σταγόνα της βροχής». Δάσος τής Καισαριανής,1977, σκηνοθέτης ο Γιώργος Μίχος.

Γιώργος Παπαστεφάνου