Η ήσυχη ένοικος, Clemence Michallon

H Clemence Michallon γεννήθηκε στο Παρίσι, σπούδασε δημοσιογραφία αλλά φαίνεται πως η συγγραφή την κέρδισε και μάλιστα αυτή των crime μυθιστορημάτων.

Η ήσυχη ένοικος είναι το πρώτο της μυθιστόρημα και αφορά την απαγωγή μιας γυναίκας της Ρέιτσελ από τον Έινταν Τόμας.

Τα δύο αυτά πρόσωπα είναι και οι βασικοί ήρωες του μυθιστορήματος. Ο Έινταν ένας οικογενειάρχης, που εργάζεται σκληρά και είναι αγαπητός στην κωμόπολη. Στην πραγματικότητα δεν έχει αυτόν τον καλό χαρακτήρα που δείχνει στους συντοπίτες του. Είναι ο άντρας αυτός που απάγει και σκοτώνει γυναίκες. Θύμα του είναι η Ρέιτσελ. Δυστυχώς τα άτομα αυτά είναι ιδιαίτερα ελκυστικά, αφού ξέρουν να χρησιμοποιούν τεχνάσματα προκειμένου να κεντρίζουν το ενδιαφέρον του θύματός τους και να παρασύρονται από την γοητεία τους. Η Έμιλι ερωτεύεται τον Έινταν όταν τον γνωρίζει στο μαγαζί που δουλεύει, ωστόσο αγνοεί τη σκοτεινή πλευρά του, δεν μπορεί να τη φανταστεί. Η Ρέιτσελ βρίσκεται αρκετά χρόνια παγιδευμένη σε αποθήκη όπου την επισκέπτεται καθημερινά ο Έινταν. Έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη του θα την μεταφέρει στο σπίτι του και θα γνωρίσει την κόρη του. Από εκεί κι έπειτα το ένα γεγονός φέρνει το άλλο…

Μολονότι το μυθιστόρημα αυτό όπως αναφέρθηκε παραπάνω είναι το πρωτόλειο της συγγραφέα η δομή, ο χωρισμός των κεφαλαίων και η κλιμάκωση των γεγονότων φανερώνουν ότι η Michallon είναι ικανή να γράψει ένα καλό crime μυθιστόρημα.

Τα μικρά κεφάλαια και οι τίτλοι καθοδηγούν τον αναγνώστη βήμα βήμα στην εξέλιξη της ιστορίας. Επιλέγεται το β’ πρόσωπο (ένα πρόσωπο που πολλές φορές δημιουργεί μια σύγχυση στον αναγνώστη) κάνοντας από την αρχή αντιληπτό ότι ο αφηγητής είναι η φωνή του κάθε ήρωα. Φαίνεται πως ανακαλεί κάποιες φορές γεγονότα και άλλες φορές να αποκαλύπτει τις ενδόμυχες σκέψεις του. Οι μετρημένες διαλογικές φράσεις σε ευθύ λόγο παρέχουν ζωντάνια στην αφήγηση και ένταση. Οι χαρακτήρες ψυχογραφούνται μέσα από τις πράξεις τους. Η συγγραφέας καταφέρνει σε ένα βαθμό να δημιουργήσει σχέσεις και συνδέσεις μεταξύ των ηρώων: του Έινταν με τη Ρέιτσελ, της Ρέιτσελ με τη Σεσίλια, της Έμιλι με τον Έινταν, και τέλος της Έμιλι με τη Ρέιτσελ. Ίσως σε αυτό το σημείο παρουσιάζεται και μια αδυναμία στη γραφή της Michallon καθώς η επιτάχυνση στην εξέλιξη της ιστορίας αποδυναμώνει την ανάπτυξη των δεσμών με αποτέλεσμα να είναι επιφανειακείς.

Στο σύνολό του το μυθιστόρημα διαθέτει ένταση και καλλιεργεί το σασπένς. Η Michallon διαθέτει μυθιστορηματική γραφή. Πρόσθετα, θα σημείωνα ότι δεν είναι απλά ένα crime μυθιστόρημα, αλλά ένα μυθιστόρημα που καταπιάνεται και με άλλα θέματα όπως η βία, η κακοποίηση και η πατριαρχία.

Το κείμενο αποδόθηκε στα Ελληνικά από την Γωγώ Αρβανίτη. Το μυθιστόρημα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.