Brown Sugar - Rolling Stones

Brown Sugar - Rolling Stones

Κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1971 στο άλμπουμ Sticky Fingers

Γράφτηκε κυρίως από τον Jagger , είναι το εναρκτήριο κομμάτι και το βασικό σινγκλ από το άλμπουμ τους Sticky Fingers (1971). Έγινε νούμερο ένα επιτυχία τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στον Καναδά. Στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, βρέθηκε στο νούμερο δύο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Billboard το κατέταξε ως το νούμερο 16 τραγούδι για το 1971 .

Το Rolling Stone το κατέταξε στο νούμερο 495 στη λίστα με τα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών το 2010 και στο νούμερο 490 το 2004 και στην πέμπτη θέση στη λίστα με τα 100 καλύτερα τραγούδια για κιθάρα όλων των εποχών. 

Αν και πιστώθηκε στους Jagger–Richards , το "Brown Sugar" ήταν κατά κύριο λόγο έργο του Jagger, ο οποίος το έγραψε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του Ned Kelly το 1969.  Σύμφωνα με τη Marsha Hunt , η κοπέλα του Jagger και η μητέρα του πρώτου του παιδιού Karis, ήταν στο μυαλό του όταν έγραψε το τραγούδι. 

Η πρώην Ikette Claudia Lennear αμφισβητεί αυτόν τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι γράφτηκε για εκείνη.  Το 2014, η Lennear είπε στους Times ότι είναι το θέμα του τραγουδιού επειδή έβγαινε με τον Jagger όταν γράφτηκε.  Ο Bill Wyman δήλωσε στο βιβλίο του Rolling with the Stones(2002) ότι οι στίχοι ήταν εν μέρει εμπνευσμένοι από τον Lennear

 

 

Στις σημειώσεις της γραμμής στο άλμπουμ συλλογής Jump Back (1993), ο Τζάγκερ λέει, "Ο στίχος είχε να κάνει με τον διπλό συνδυασμό απαγορευμένων ουσιών και κοριτσιών. Αυτό το τραγούδι ήταν ένα πολύ στιγμιαίο πράγμα, ένα σαφές υψηλό σημείο". 

Το "Brown Sugar" μπορεί να θεωρηθεί ως ένα σχόλιο για την ιστορία, την ηθική και τη δυναμική του σεξ λευκού-αρσενικού-μαύρου-γυναικείου φύλου, και πώς η εξουσία και η θέση το έχουν επηρεάσει - ιδιαίτερα στη δυτική κουλτούρα. Σε μια συνέντευξη στο Rolling Stone τον Δεκέμβριο του 1995 , ο Τζάγκερ μίλησε εκτενώς για το τραγούδι, την έμπνευσή του και την επιτυχία του, και απέδωσε στον εαυτό του τους στίχους του.

Ο Κιθ Ρίτσαρντς πιστώνει επίσης στον Τζάγκερ το τραγούδι στην αυτοβιογραφία του. Ο Τζάγκερ απέδωσε την επιτυχία του τραγουδιού σε ένα «καλό groove». Αφού σημειώσαμε ότι οι στίχοι θα μπορούσαν να σημαίνουν τόσα πολλά πρόστυχα θέματα, σημείωσε και πάλι ότι ο συνδυασμός αυτών των θεμάτων, η στιχουργική ασάφεια ήταν εν μέρει ο λόγος που το τραγούδι θεωρήθηκε επιτυχημένο. Σημείωσε, "Αυτό κάνει... όλο το χάος. Ο Θεός ξέρει με τι ασχολούμαι με αυτό το τραγούδι. Είναι τόσο μπερδεμένο. Όλα τα άσχημα θέματα με μια κίνηση... Δεν θα έγραφα ποτέ αυτό το τραγούδι τώρα ." Όταν ο συνεντευξιαστής Jann Wenner τον ρώτησε γιατί, ο Jagger απάντησε: "Μάλλον θα λογοκρίνω τον εαυτό μου. Θα σκεφτόμουν, "Θεέ μου, δεν μπορώ. Πρέπει να σταματήσω. Δεν μπορώ να γράφω ωμά έτσι" . " 

Μια εναλλακτική εκδοχή ηχογραφήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1970 στα Olympic Studios στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια ενός πάρτι γενεθλίων για τους Richards και Bobby Keys . Περιλαμβάνει τις εμφανίσεις του Al Kooper στο πιάνο και του Eric Clapton στην κιθάρα slide. Η εναλλακτική έκδοση, η οποία προηγουμένως ήταν διαθέσιμη μόνο σε ηχογραφήσεις bootleg , κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2015 στις εκδόσεις Deluxe και Super Deluxe του επανεκδοθέντος άλμπουμ Sticky Fingers

Video Url