El Condor Pasa-Simon and Garfunkel (1970)

΄Αγαπημένο και στην Ελλάδα

Το 1965, ο Αμερικανός ποπ μουσικός Paul Simon άκουσε για πρώτη φορά μια εκδοχή της μελωδίας από το συγκρότημα Los Incas σε μια παράσταση στο Théâtre de l'Est parisien  στο Παρίσι, στην οποία συμμετείχαν και οι δύο.

Ο Σάιμον συνδέθηκε με το συγκρότημα, ενώ αργότερα έκανε περιοδείες μαζί τους και έκανε την παραγωγή του πρώτου τους αμερικανικού άλμπουμ. Ζήτησε από το συγκρότημα την άδεια να χρησιμοποιήσει το κομμάτι στην παραγωγή του.

Ο διευθυντής και ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος Jorge Milchberg  , ο οποίος εισέπραττε δικαιώματα για το κομμάτι ως συν-συγγραφέας και ενορχηστρωτής, απάντησε λανθασμένα ότι ήταν μια παραδοσιακή περουβιανή σύνθεση.

Ο Milchberg είπε στον Simon ότι ήταν εγγεγραμμένος ως συν-συγγραφέας της συμφωνίας και εισέπραξε δικαιώματα.

Το 1970, το δίδυμο Simon & Garfunkel ηχογράφησε την έκδοση των Los Incas, προσθέτοντας αγγλικούς στίχους που περιλάμβαναν τον Paul Simon στους τίτλους του συγγραφέα με το όνομα του τραγουδιού "El Cóndor Pasa (If I Could)".

Ως βασικό κομμάτι χρησιμοποιήθηκε η instrumental έκδοση των Los Incas. Περιέλαβαν το τραγούδι στο άλμπουμ του 1970 Bridge Over Troubled Water .