Talking Heads: 77-Talking Heads (1977)

Talking Heads: 77-Talking Heads (1977)

Το Talking Heads: 77 είναι το ντεμπούτο στούντιο άλμπουμ του αμερικανικού ροκ συγκροτήματος Talking Heads . Ηχογραφήθηκε τον Απρίλιο του 1977 στα Sundragon Studios της Νέας Υόρκης και κυκλοφόρησε στις 16 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους από την Sire Records . Το single " Psycho Killer " έφτασε στο νούμερο 92 στο Billboard Hot 100 .

Από τις πρώτες μέρες του γκρουπ ως τρίο το 1975, οι Talking Heads προσεγγίστηκαν από πολλές δισκογραφικές για μια πιθανή συμφωνία για άλμπουμ. Το πρώτο άτομο που πλησίασε το συγκρότημα ήταν ο Mark Spector για την Columbia Records , ο οποίος τους είδε να παίζουν στο CBGB και τους κάλεσε να ηχογραφήσουν ένα demo άλμπουμ. Ακολουθεί ο Mathew Kaufman για την Beserkley Records . Ο Κάουφμαν έφερε το τρίο στα K&K Studios στο Great Neck του Λονγκ Άιλαντ, για να ηχογραφήσει μια δοκιμαστική κασέτα τριών τραγουδιών, 16 κομματιών που περιέχει τα "Artists Only", "Psycho Killer" και "First Week, Last Week".

Έμεινε ευχαριστημένος με τα αποτελέσματα, αλλά το συγκρότημα θεώρησε ότι θα έπρεπε να βελτιωθεί δραστικά πριν ξαναμπεί σε στούντιο ηχογράφησης. Έστειλαν τότε επίσης το demo τους Columbia και στην Arista Records , αλλά όταν ο ντράμερ Chris Frantz τηλεφώνησε στον Bob Feilden λίγες εβδομάδες αργότερα, ισχυρίστηκε ότι η κασέτα χάθηκε.

Τον Νοέμβριο του 1975, ο Seymour Stein, εκπρόσωπος της Sire Records , είχε ακούσει τους Talking Heads να ανοίγουν για τους Ramones . Του άρεσε το τραγούδι " Love → Building on Fire ", και την επόμενη μέρα, πρόσφερε μια δισκογραφική συμφωνία, αλλά το γκρουπ ήταν ακόμα αβέβαιο για τις ικανότητές του στο στούντιο και ήθελε έναν δεύτερο κιθαρίστα καθώς και ένα πληκτρολόγιο για να βελτιώσει τον ήχο τους. Συμφώνησαν να τον ενημερώσουν όταν αισθάνονταν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. 

Ένα μήνα αργότερα, ο Λου Ριντ , ο οποίος είχε δει μερικές εκπομπές των Talking Heads στο CBGB, κάλεσε το τρίο στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη, όπου άρχισε να ασκεί κριτική στην πράξη του γκρουπ, λέγοντάς τους να επιβραδύνουν το "Tentative Decisions",  το οποίο αρχικά ήταν γρήγορο και βαρύ στα μπάσα.

Ο Ριντ πρότεινε επίσης στον Ντέιβιντ Μπερν να μην φορέσει ποτέ κοντομάνικα στη σκηνή, προκειμένου να κρύψει τα τριχωτά του χέρια. Κατά τη διάρκεια του πρωινού σε ένα τοπικό εστιατόριο, ο Reed εξέφρασε την επιθυμία να κάνει την παραγωγή του πρώτου άλμπουμ του γκρουπ και ήθελε να τους συστήσει στον μάνατζέρ του, Jonny Podell . Την ίδια μέρα ο Podell κάλεσε τους τρεις να συναντηθούν στο γραφείο του, όπου τους πρόσφερε αμέσως ένα συμβόλαιο ηχογράφησης.

Για να βοηθήσει στη σύναψη σύμβασης, η ομάδα αναζήτησε βοήθεια από τον δικηγόρο Peter Parcher, φίλο του πατέρα του Frantz. Την επόμενη μέρα, το τρίο επισκέφτηκε το γραφείο του Parcher, όπου ο Parcher ζήτησε από τον σύντροφό του Alan Shulman να εξετάσει το συμβόλαιο. Ο Shulman είπε στο γκρουπ να μην υπογράψει τη συμφωνία, διαφορετικά ο Reed και ο Podell θα κατέχουν τα πλήρη δικαιώματα του άλμπουμ και θα εισπράττουν όλα τα κέρδη. Οι Talking Heads αρνήθηκαν τη συμφωνία, αλλά διατήρησαν μια σχέση σεβασμού με τον Reed. 

Γύρω στον Αύγουστο του 1976, στον Chris Frantz δόθηκε το νούμερο του Jerry Harrison από τον πρώην μπασίστα των Modern Lovers , Ernie Brooks. Ο Μπρουκς διαβεβαίωσε τον Φραντς ότι ο Χάρισον δεν ήταν μόνο ένας σπουδαίος παίκτης πλήκτρων, αλλά ήταν και ένας σπουδαίος κιθαρίστας, δύο πράγματα που το συγκρότημα αναζητούσε.

Όταν ο Φραντς τηλεφώνησε στον Χάρισον, ένιωθε ακόμα κουρασμένος από τον χαμό των αρχικών Modern Lovers και είχε μόλις εγγραφεί σε ένα μεταπτυχιακό σχολείο του Χάρβαρντ και δεν ήταν σίγουρος για τη συμμετοχή του σε ένα νέο συγκρότημα. Αλλά αφού ανακάλυψε ότι πολλές δισκογραφικές ενδιαφέρονται να υπογράψουν την ομάδα, συμφώνησε να τις ακούσει να παίζουν ζωντανά. Ο Φραντς έκλεισε μια τοπική συναυλία του Χάρισον στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης. Όταν το συγκρότημα άρχισε να παίζει, δεν βρήκαν πουθενά τον Χάρισον, αλλά τελικά τον είδαν στη μέση της σκηνής, να παρατηρεί σοβαρά το συγκρότημα και να φαίνεται δυσαρεστημένος.

Μετά το σόου, ο Φραντς ρώτησε τον Χάρισον τι είχε σκεφτεί. Ο Χάρισον δεν απάντησε μέχρι την επόμενη μέρα, λέγοντας ότι δεν εντυπωσιάστηκε από το σόου, αλλά του κίνησε το ενδιαφέρον. Είπε ότι θα ήθελε να κάνει τζαμάρισμα στη Νέα Υόρκη, αλλά όρισε ότι δεν θα συμμετάσχει επίσημα μέχρι να εξασφαλίσουν μια συμφωνία ηχογράφησης. 

Στα τέλη Σεπτεμβρίου το συγκρότημα άρχισε να εξετάζει ξανά την Sire Records και ζήτησε συμβουλές από τον Danny Fields , τον μάνατζερ των Ramones. Ο Fields επαίνεσε την Sire παρά το γεγονός ότι είχαν τα συνηθισμένα ελαττώματα μιας δισκογραφικής. Την 1η Νοεμβρίου, το τρίο συναντήθηκε ξανά με τον Seymour Stein στο γραφείο του Shulman και υπέγραψε μια συμφωνία ηχογράφησης με την Sire, με μια προκαταβολή που επέτρεπε στο τρίο να κάνει μουσική την καριέρα του πλήρους απασχόλησης. 

 

 

Video Url

Ελάτε στην παρέα μας