To Rubber Soul των Beatles περιέχει στίχους εμπνευσμένους από τις προσωπικές εμπειρίες τους

Πέρασαν 56 χρόνια - Rubber Soul - Beatles

Κυκλοφόρησε 6 Δεκεμβρίου 1965 στις ΗΠΑ...

Ζηλεύοντας τα τραγούδια του Dylan, Like A Rolling Stone και Subterranean Homesick Blues, που είχαν κυκλοφορήσει στην αρχή της χρονιάς, οι Beatles δημιουργούν ένα άλμπουμ με αρκετά στοιχεία από το φολκ ροκ που έκανε έντονη την παρουσία του εκείνη την περίοδο στην Αμερική. Παράλληλα, τα τραγούδια θύμιζαν αρκετά Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα την ατμόσφαιρα του Greenwich Village.

Ήταν το πρώτο τους άλμπουμ στο οποίο οι στίχοι είχαν κάτι να πουν. Βασικά ήταν εμπνευσμένοι από προσωπικές εμπειρίες τους. Δεν ήταν λίγα τα τραγούδια που έγιναν άμεσα επιτυχίες.

Όπως το Michelle που την μελωδία του εμπνεύσθηκε αρχικά ο Paul σε ένα πάρτι και ζήτησε από την Jan Vaughan, που ήταν καθηγήτρια Γαλλικών και σύζυγος του φίλου του Ian, να του προτείνει δύο Γαλλικές λέξεις για το τραγούδι και αυτός του είπε τo "Michelle Ma Belle , Girl, You Won’t See Me, In My Life", που είναι κάτι σαν να αυτοβιογραφικό τραγούδι για τον Lennon.

Το "If I Needed Someone" που βασίζεται σε δύο τραγούδια των Byrds, το "The Bells Of Rhymney" και το "She Don’t Care About Me".

Όλα αυτά γνώρισαν πετυχημένες διασκευές από διάφορους καλλιτέχνες και παράλληλα για αρκετούς μήνες ακουγόντουσαν στα ραδιόφωνα της εποχής χωρίς όμως ποτέ να κυκλοφορήσουν σαν σινγκλς από τους ίδιους.

Στο άλμπουμ υπήρχε το "Run For Your Life" που παρ’ όλο του ότι ηχογραφήθηκε πρώτο, μπήκε τελευταίο στην δεύτερη πλευρά, γιατί δεν άρεσε στον Lennon, επειδή ίσως είχε δανεισθεί ένα μικρό μέρος από το "Baby Let’s Play House" που είχε τραγουδήσει ο Elvis, και το "Norwegian Wood" που αναφέρεται σαν το πρώτο ποπ τραγούδι στο οποίο χρησιμοποιήθηκε το σιτάρ, με τον Harrison να παρακολουθεί τότε φανατικά μαθήματα πάνω στο Ινδικό όργανο, από τον Ravi Shankar.

Επίσης, τα "Nowhere Man", "Drive My Car", "What Goes On".

Ιδιαίτερα παραγωγικοί εκείνη την περίοδο, όπως άλλωστε και άλλοι καλλιτέχνες της εποχής, καταφέρνουν να περάσουν σε ένα άλλο επίπεδο σύνθεσης με την δημιουργία διαχρονικών τραγουδιών.

NORWEGIAN WOOD

 

GIRL

 

 

IN MY LIFE

 

Video Url