Πέρασαν 43 χρόνια - Back In Black - AC/DC

Πέρασαν 39 χρόνια - Back In Black - AC/DC

Κυκλοφόρησε 25 Ιουλίου του 1980.

Back in Black είναι ο τίτλος του έβδομου στούντιο δίσκου του Αυστραλιανού Hard Rock συγκροτήματος AC/DC, ο οποίος κυκλοφόρησε στις 21 Ιουλίου του 1980 μέσω της δισκογραφικής εταιρείας "Atlantic Records".

Ο δίσκος έχει πουλήσει πάνω από 50 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, όντας δεύτερο στον κατάλογο των πιο επιτυχημένων άλμπουμ όλων των εποχών και το πιο επιτυχημένο της Hard Rock μουσικής. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πωλήσεις του δίσκου έχουν ξεπεράσει τα 22 εκατομμύρια, κατατάσσοντας το στο Top-10 των δίσκων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις.

Άγαλμα του Μπον Σκοτ στο Φριμάντλ της Αυστραλίας

Μετά την περιοδεία για την προώθηση του "Highway To Hell", οι AC/DC ξεκίνησαν τη σύνθεση νέων τραγουδιών με σκοπό την κυκλοφορία του επόμενου τους άλμπουμ. Κάποια εξ' αυτών είχαν ολοκληρωθεί, όταν ο τραγουδιστής Μπον Σκοτ πέθανε από αναρρόφηση λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, στις 19 Φεβρουαρίου 1980.

Τα υπόλοιπα μέλη του σχήματος σκέφτηκαν να διαλύσουν το συγκρότημα, αλλά τελικά αποφάσισαν να συνεχίσουν, αφιερώνοντας το νέο δίσκο στη μνήμη του Σκοτ.

Διάδοχος του στο μικρόφωνο του συγκροτήματος ήταν ο Μπράιαν Τζόνσον, πρώην τραγουδιστής των βρετανών Geordie και με παραγωγό και πάλι, τον Ρόμπερτ Τζον "Mutt" Λανγκ, οι AC/DC ηχογράφησαν το "Back in Black" στα "Compass Point Studios" του Νασσάου στις Μπαχάμες και τα "Electric Lady Studios" της Νέας Υόρκης, όπου πραγματοποιήθηκε και η μίξη του. Σε ένδειξη πένθους για τον θάνατο του Μπον Σκοτ, το εξώφυλλο του δίσκου ήταν ολόμαυρο, με την "Atlantic" να συμφωνεί αρκεί να υπάρχει μία γκρι γραμμή γύρω από τα γράμματα του λογότυπου.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 1980, πέντε μήνες μετά τον θάνατο του πρώην τραγουδιστή του συγκροτήματος, σκαρφαλώνοντας στην κορυφή των βρετανικών τσαρτ και το # 4 του Billboard στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου παρέμεινε στις λίστες επιτυχιών για 131 εβδομάδες, ενώ έγινε ο πρώτος τους δίσκος που ανέβηκε στο # 1 των τσαρτ της πατρίδας τους μετά το 1975. Το "Back in Black" βραβεύθηκε ως 22 φορές πλατινένιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, δώδεκα φορές πλατινένιο στην Αυστραλία και διαμαντένιο στον Καναδά.

Το διάστημα κατά το οποίο ο δίσκος βρισκόταν στην πρώτη θέση στη Μεγάλη Βρετανία, οι δίσκοι "Let There Be Rock", "If You Want Blood (You've Got It)" και "Highway To Hell" επανήλθαν στις λίστες των επιτυχιών, κάνοντας τους AC/DC το πρώτο συγκρότημα μετά τους Beatles το οποίο είχε τέσσερις δίσκους, ταυτόχρονα, στα βρετανικά τσαρτ.

Τον δίσκο συνόδευαν τα σινγκλ "You Shook Me All Night Long", "Back in Black", "Hell's Bells" και "Rock and Roll Ain't Noise Pollution", με τα δύο από αυτά να μπαίνουν στο αμερικάνικο Top-40 και το "Rock and Roll Ain't Noise Pollution" να φτάνει στο # 15 στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Μπράιαν Τζόνσον

Η διαχρονικότητα του "Back in Black" αποτυπώνεται σε πολυάριθμες λίστες στις οποίες έχει συμπεριληφθεί.

Πιο συγκεκριμένα, το γερμανικό "Rock Hard" το κατέταξε στην πρώτη θέση με τα "300 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών",το "Kerrang!" στην όγδοη θέση των "εκατό δίσκων που πρέπει να ακούσεις πριν πεθάνεις" και τη δέκατη θέση της λίστας με τους "εκατό καλύτερους δίσκους του χέβι μέταλ", το "Rolling Stone" στην 26η θέση των καλύτερων άλμπουμ της δεκαετίας του '80 και στην 77η θέση των "500 καλύτερων δίσκων όλων των εποχών", το "Consequence of Sound" στην 29η θέση των "καλύτερων δίσκων όλων των εποχών", το "Guitarist" στην 17η θέση της λίστας με τα "πενήντα επιδραστικότερα κιθαριστικά άλμπουμ όλων των εποχών"και το "Juice Magazine" στην κορυφή της λίστας με τα "πενήντα καλύτερα αυστραλιανά άλμπουμ όλων των εποχών".

Για την προώθηση του άλμπουμ, οι AC/DC ξεκίνησαν την περιοδεία τους από την Ολλανδία και το Βέλγιο στα τέλη Ιουνίου του 1980, συνεχίζοντας με 66 συναυλίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά μέχρι τις 11 Οκτωβρίου.

Ακολούθησε μία μεγάλη βρετανική περιοδεία, πριν ολοκληρώσουν τη χρονιά με συναυλίες στη Γερμανία, τη Γαλλία και τα σκανδιναβικά κράτη. Τον Ιανουάριο του 1981 περιόδευσαν στην Ισπανία και τη Γαλλία, πριν μεταβούν στην Ιαπωνία για τέσσερις εμφανίσεις και στην Αυστραλία για άλλες οκτώ, ολοκληρώνοντας την περιοδεία στις 28 Φεβρουαρίου 1981 στο "Myer Music Bowl" της Μελβούρνης.

BACK IN BLACK

 

 

YOU SHOOK ME ALL NIGHT LONG

 

 

ROCK & ROLL AIN'T NOISE POLLUTION

 

 

HELLS BELLS

 

 

Video Url