45 χρόνια μετά - Saturday Night Fever - Bee Gees 1977

45 χρόνια μετά - Saturday Night Fever - Bee Gees 1977

Το φιλμ 'Saturday Night Fever' κυκλοφόρησε στις 14 Δεκεμβρίου του 1977...

Το Saturday Night Fever είναι  σε σκηνοθεσία John Badham και παραγωγή Robert Stigwood . Πρωταγωνιστεί ο John Travolta ως Tony Manero, ένας νεαρός Ιταλοαμερικανός από την περιοχή του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης . Ο Μανέρο περνά τα σαββατοκύριακά του χορεύοντας και πίνοντας σε μια τοπική ντισκοτέκ , ενώ αντιμετωπίζει κοινωνικές εντάσεις και απογοήτευση, νιώθοντας ακατευθυνόμενος και παγιδευμένος στην εργατική εθνοτική γειτονιά του.

Η ιστορία βασίζεται στο " Tribal Rites of the New Saturday Night ", ένα κυρίως φανταστικό άρθρο του μουσικογράφου Nik Cohn, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά σε τεύχος Ιουνίου 1976 του περιοδικού New York . Η ταινία περιλαμβάνει μουσική από τους Bee Gees και πολλούς άλλους εξέχοντες καλλιτέχνες της εποχής της ντίσκο .

Μια σημαντική κριτική και εμπορική επιτυχία, το Saturday Night Fever είχε τεράστιο αντίκτυπο στη λαϊκή κουλτούρα στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Η ταινία βοήθησε στη διάδοση της μουσικής ντίσκο σε όλο τον κόσμο και ξεκίνησε μια σειρά από συνεργασίες μεταξύ κινηματογραφικών στούντιο και δισκογραφικών.

Έκανε επίσης γνωστό τον Τραβόλτα, ήδη γνωστό από τον ρόλο του στην τηλεοπτική κωμική σειρά Welcome Back, Kotter . Προτάθηκε για το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του, και έγινε ο πέμπτος νεότερος υποψήφιος στην κατηγορία. Η ταινία παρουσιάζει πτυχές της μουσικής, του χορού και της υποκουλτούρας γύρω από την εποχή της ντίσκο, συμπεριλαμβανομένων συμφωνικών ενορχηστρωμένων μελωδιών, υψηλής ραπτικής στυλ ένδυσης, σεξουαλική ασέβεια πριν από το AIDS και χαριτωμένη χορογραφία.

Το soundtrack του Saturday Night Fever , με τραγούδια ντίσκο των Bee Gees , είναι ένα από τα soundtrack με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία.  Ο Τζον Τραβόλτα επανέλαβε τον ρόλο του Τόνι Μανέρο στο Staying Alive το 1983, ο οποίος επικροτήθηκε από τους κριτικούς παρά την επιτυχία του στο box office.

Το 2010, ο Πυρετός της νύχτας του Σαββάτου κρίθηκε "πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντικός" από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου και επιλέχθηκε για διατήρηση στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών .

STAYIN' ALIVE-Bee Gees

 

 

NIGHT FEVER-Bee Gees

 

 

HOW DEEP IS YOUR LOVE-Bee Gees

 

 

IF I CAN'T HAVE YOU-Yvonne Elliman