Νεράιδα: Ένα παραμύθι από την νυχτερινή ζωή της παλιάς Αθήνας

Νεράιδα: Ένα παραμύθι από την νυχτερινή ζωή της παλιάς Αθήνας

 

Στο άκουσμα του ονόματος Νεράιδα πολλοί θα φανταστούν κάποια πανέμορφη κοπέλα που έχει ξεπηδήσει από τα παραμύθια. Αν το όνομα αναφέρεται σε μαγαζί, ίσως, ο νους να πάει σε κάποια ταβέρνα ή θεματικό ζαχαροπλαστείο. Οι πιο παλιοί, όμως, ξέρουν ότι η Νεράιδα στις δόξες της ήταν το νυχτερινό κέντρο που έδωσε ώθηση στην νυχτερινή ζωή της Αθήνας φιλοξενώντας γίγαντες του χώρου και ιστορικά πρόσωπα.

 

Από τα ψάρια στα γαρίφαλα

 

Το 1936 στην παραλιακή, στο ύψος του Αλίμου, απέναντι ακριβώς από το Συμμαχικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο άνοιξε μια ψαροταβέρνα. Το 1963, όμως, το μαγαζί περνά στα χέρια της παλιάς τραγουδίστριας και επιχειρηματίας Λένας Παμέλας . Εκείνη ήταν που έφτιαξε και το νυχτερινό κέντρο διασκέδασης “Pamela’s” ένα από τα κοσμικότερα μαγαζιά της παραλιακής που έγραψε ιστορία. Η Παμέλα σύζυγος του Γενικού Διευθυντή της Ολυμπιακής Νίκου Καπετανάκη και όντας ήδη τραγουδίστρια και ηθοποιός είχε αρκετούς γνωστούς και διασημότητα ώστε να κάνει μια δυναμική αρχή στην νυχτερινή διασκέδαση της Αθήνας.

 

Νεράιδα

 

Βέβαια η ίδια τρία χρόνια πριν γίνει η ιδιοκτήτρια της Νεράιδας είχε βρεθεί στο επίκεντρο ενός σκανδάλου που τάραξε την κοσμική Αθήνα. Το σκάνδαλο έμπλεκε την Παμέλα με ένα κουμ καν οκτακοσίων λιρών, χρέη, τη γυναίκα του θείου του Θόδωρου Πάγκαλου και δυσφημίσεις. Το γεγονός αυτό, όμως, μάλλον της πρόσφερε επιπλέον διαφήμιση παρά την ζημίωσε μελλοντικά αν κρίνει κανείς από την επιτυχία της Νεράιδας.

 

Δεκαετία του ’70 το απόγειο της δόξας

 

Νεράιδα

 

Τη δεκαετία του 1970 το μαγαζί φτάνει στην κορυφή φιλοξενώντας ονόματα κολοσσούς του μουσικού στερεώματος. Η Βίκυ Μοσχολιού με τον Γιώργο Κατσαρό, ο Γιάννης Πουλόπουλος, η Λίτσα Διαμάντη, ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Ρίτα Σακκελαρίου, ο Γιώργος Γερολυμάτος και ο Γιάννης Πάριος είναι κάποια από τα ονόματα που ταρακούνησαν την πίστα της Νεράιδας ανεβάζοντας τον χτύπο της τότε νυχτερινής Αθήνας. Αξέχαστες είναι και οι δυο εμφανίσεις του Γιάννη Πάριου με τη Μαρινέλα που σφράγιζαν την ιστορία της Νεράιδας. Φυσικά δεν έλλειπαν κάθε βράδυ εξέχουσες παρουσίες της πολιτικής, του θεάτρου, του κινηματογράφου και του επιχειρηματικού χώρου δημιουργώντας αστικούς θρύλους και ιστορίες.

 

Ωνάσης, Παπαδόπουλος και το σπάσιμο των πιάτων

 

Ένα βράδυ επί δικτατορίας περνάει την είσοδο της Νεράιδας ο Παπαδόπουλος. Όπως είναι φυσικό όλοι στο μαγαζί παγώνουν. Ο Παπαδόπουλος με την συνοδεία των συνεργατών του είχε επιλέξει την Νεράιδα για να διασκεδάσει. Μετά την παγωμάρα, αφού η Παρέα του Παπαδόπουλου τοποθετήθηκε σε εξέχων τραπέζι και το ρεπερτόριο του προγράμματος άλλαξε αναλόγως η βραδιά άρχισε να κυλά πάλι ομαλώς. Ο κόσμος διασκέδαζε και μαζί και ο Παπαδόπουλος μέχρι που άρχισε το σπάσιμο των πιάτων. Ο Παπαδόπουλος εξοργίζεται με την αταξία και την κίνηση αυτή και φεύγει φουριόζος από τη Νεράιδα. Την επόμενη μέρα το νέο διάταγμα του θεσπίζει την απαγόρευση του σπασίματος πιάτων.

 

Νεράιδα

 

Το αμέσως επόμενο βράδυ, όμως, ο τακτικός πελάτης της Νεράιδας Αριστοτέλης Ωνάσης ήρθε στο μαγαζί. Ο Ωνάσης το είχε συνήθειο να σπάει αμέτρητα πιάτα κάθε φορά που γλένταγε στην Νεράιδα και το ίδιο έκανε και εκείνο το βράδυ και όλα τα επόμενα σαν η απαγόρευση να μην υπήρξε ποτέ.

 

Ένα πολύ σικ μαγαζί

 

Τα κοσμικά γεγονότα στη Νεράιδα προσέλκυαν όλη την αφρόκρεμα και αποτελούσαν πολλές φορές πρωτοσέλιδο. Η πρωτοχρονιά στη Νεράιδα ήταν τόσο αστραφτερή και ιδιαίτερη όσο και το μαγαζί. Η ιδιοκτήτρια Παμέλα σαν Άγιος Βασίλης έφερνε ακριβά δώρα από το Παρίσι όπως χρυσούς αναπτήρες και ολομέταξα μαντήλια μοιράζοντας τα στους κυρίους και τις κυρίες, αντίστοιχα, που τιμούσαν ως μόνιμοι θαμώνες το μαγαζί της. Εκείνοι δε που σύχναζαν και διάβαιναν την πόρτα του μαγαζιού δεν ήταν όποιοι και όποιοι, όπως γίνεται κατανοητό. Το ποιος έμπαινε στο μαγαζί τότε το ενέκρινε ο maitre της Νεράιδας Δελάκης. Αν δεν ήσουν διάσημος ή εμφανίσιμος στη Νεράιδα δεν έμπαινες- όπως συμβαίνει και σε πολλά σύγχρονα μαγαζιά.

 

Δεκαετίες ’80 και ’90

 

 

Το 1980 η Νεράιδα αλλάζει ιδιοκτήτη και από την Παμέλα το μαγαζί περνά στον Στιβ Κακέτση ο οποίος συνεχίζει την επιτυχία της. Το 90 η Νεράιδα χωρίζεται σε μικρή και μεγάλη Νεράιδα πάντα στην ίδια θέση. Η μικρή νεράιδα κρατά την ιδιότητα του κέντρου διασκέδασης και την ατμόσφαιρα των περασμένων δεκαετιών. Από την άλλη η μεγάλη Νεράιδα διαμορφώνεται ως club περνώντας το όνομα και τη φήμη του μαγαζιού σε μια νέα εποχή αλλά έναν άλλο τρόπο διασκέδασης.

 

Η Νεράιδα σήμερα

 

Από το 2003 έως σήμερα στο ίδιο πάντα σημείο της παραλιακής το μαγαζί έχει αλλάξει εντελώς. Μια επιγραφή με το όνομα Νεράιδα θυμίζει τι ήταν παλιά εκεί για όσους ξέρουν. Η φωτεινή επιγραφή από πάνω δείχνει ότι τώρα πια η παλιά μικρή Νεράιδα στεγάζει το Kitchen Bar ενώ η μεγάλη ανήκει στο νυχτερινό κέντρο Θέα με πάντα την επιγραφή της Νεράιδας να τιμά τα παλιά.

 

Νεράιδα

 

Ακόμη κι αν το μόνο που μένει από την Νεράιδα είναι μια πινακίδα η ιστορία της δεν διαγράφεται έτσι εύκολα. Μπορεί τα εκθέματα της να μην είναι χειροπιαστά αλλά η κληρονομιά της παραμένει στις αναμνήσεις, στις παλιές ταινίες αλλά και σε όλη την νυχτερινή ζωή της Αθήνας. Η φήμη της παραμένει ζωντανή αρκεί να μην ξεχάσουμε το παραμύθι της.

 

Πηγή: https://www.maxmag.gr/agnosti-ellada/neraida-ena-paramythi-apo-tin-nychterini-zoi-tis-palias-athinas/