Βουτιά στις παλιές παραλίες της Αττικής...

Βουτιά στις παλιές παραλίες της Αττικής...

Η Γλυφάδα και η Βουλιαγμένη, δύο από τις μεγαλύτερες και καλύτερες παραθεριστικές περιοχές της παραλιακής Αττικής διαθέτουν παραλίες που έχουν αφήσει το στίγμα τους στη σημερινή εποχή έχοντας κάνει ένα μεγάλο ταξίδι στο χρόνο.

Ο αρχαίος Δήμος Αιξωνής, η σημερινή Γλυφάδα δηλαδή, δεν αποτελούσε ανέκαθεν τουριστικό θέρετρο για τους καλοκαιρινούς μήνες. Ήταν το 1925 όταν άρχιζαν να χτίζονται οι πρώτες παραθεριστικές κατοικίες και να καταφθάνουν από όλες τις γωνιές της πρωτεύουσας οι λάτρεις της θάλασσας.

 

asteria glyfadas

 

Σταδιακά η Γλυφάδα έχτιζε το όνομά της ως «λουτρόπολη της Αττικής» στην οποία κατέφθαναν κυρίως άνθρωποι από τους κοσμικούς κύκλους και την ελίτ της Αθήνας. Μάλιστα είχαν δημιουργηθεί τα πρώτα κοινά μπάνια όπου άντρες και γυναίκες μπορούσαν από κοινού να απολαύσουν τις χαρές της θάλασσας.

Αργότερα παρόλο που λόγω του πολέμου μειώθηκαν οι παραθεριστές και εγκαταστάθηκε στην περιοχή ένα κύμα προσφύγων, η Γλυφάδα δεν έχασε την αίγλη της. Αντιθέτως, η περιοχή συνέχισε να απολαμβάνει όλα τα αγαθά του πολιτισμού και να υποδέχεται τους παραθεριστές στις ωραίες παραλίες της και τα καταγάλανα νερά του Σαρωνικού. Η παραλία «Αστέρια Γλυφάδας», με τους Αθηναίους να συρρέουν μαζικά ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα απέπνεε το κοσμοπολίτικο στυλ και τη χλιδή της παλιάς Αθήνας.

 

glyfada2

 

Η βουτιά στις παραλίες της παλιάς Αθήνας δεν σταματάει όμως εδώ. Λίγο πιο μακριά από τη Γλυφάδα, στην περιοχή της Βουλιαγμένης οι κοσμικοί λουόμενοι έβρισκαν το δικό τους καταφύγιο στον Αστέρα Βουλιαγμένης, το Μικρό Καβούρι στα Λιμανάκια ή στη Λίμνη Βουλιαγμένης.

 

vouliagmeni

 

Το γεγονός μάλιστα ότι από το 1920 και έπειτα η Αθήνα συνδεόταν με τη Βουλιαγμένη με την πιο πρώιμη μορφή συγκοινωνίας, τα κάρα, ενίσχυσε τηντουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Μάλιστα η πρόσβαση στις ξακουστές παραλίες της Βουλιαγμένης άρχισε να γίνεται και με μικρές βάρκες που ξεκινούσαν από το Φάληρο μεταφέροντας δεκάδες εκδρομείς που αναζητούσαν «ανάσες δροσιάς και ξεκούρασης».

 

vouliagmeni

 

Ιδιαίτερα η παραλία του Αστέρα, το «διαμάντι» της Αθηναϊκής Ριβιέρας αποτέλεσε πόλο έλξης του εγχώριου και διεθνούς jet-set ήδη από το 1959, όταν οι αστέρες του Χόλιγουντ, οι εφοπλιστές και οι διεθνούς φήμης επιχειρηματίες βουτούσαν στα πεντακάθαρα νερά της οργανωμένης πλαζ του Αστέρα.

 

 

glyfada54654754