Η ιστορία πίσω από το εξώφυλλο του Hotel California των Eagles

Το επιτυχημένο album των Eagles και η ιστορία του εξωφύλλου

Το βιβλίο "The Yacht Rock Book: The Oral History of the Soft, Smooth Sounds of the 70s and 80s" του συγγραφέα Greg Prato περιγράφει με ακρίβεια την ιστορία του εν λόγω είδους, soft rock συγκροτημάτων δηλαδή που γνώρισαν επιτυχία και απήχηση στα μέσα της δεκαετίας του 70. Πρόκειται για γκρουπ όπως οι Steely Dan, οι Toto, οι Doobie Brothers, οι Fleetwood Mac και άλλοι. Στις σελίδες του βιβλίου υπάρχει φυσικά αναφορά και στους Eagles και ένα από τα πλέον διάσημα albums στην ιστορία της ροκ μουσικής. Καθώς και στο εξώφυλλο του.

Το Hotel California είναι το πέμπτο album των Eagles και κυκλοφόρησε στα τέλη του 1976. Έχει πουλήσει πάνω από 32 εκατομμύρια αντίτυπα, όντας το δεύτερο πιο ευπώλητο album του γκρουπ, πίσω από το Greates Hits τους (41,2 εκατομμύρια). Για το εξώφυλλο του δίσκου και τους στίχους του ομώνυμου τραγουδιού έχουν ακουστεί κατά καιρούς πολλά. Ο Den Felder δίνει τη δική του εκδοχή στο The Yacht Rock Book:

«Όταν μου έδειξαν για πρώτη φορά αυτή τη φωτογραφία, είπα "Τι ξενοδοχείο είναι αυτό;" και μου λένε  «Το ξενοδοχείο Μπέβερλι Χιλς στο ηλιοβασίλεμα». Κι εγώ λέω «Όχι, δεν είναι». Από το δρόμο μοιάζει με φράχτη 4,5 μέτρων οπότε αν δεν οδηγήσεις μέχρι εκεί, δε θα δεις καν το ξενοδοχείο. Υπεύθυνος για το artwork ήταν νομίζω ο John Kosh και οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν αργά το απόγευμα, όταν άνοιγαν σιγά σιγά τα φώτα του ξενοδοχείου», θα πει χαρακτηριστικά ο Felder. Ωστόσο η ουσία της υπόθεσης βρισκόταν στη φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε στο εσωτερικό του album :

"Θέλαμε κάτι πιο ατιμέλητο για το εσωτερικό του δίσκου, σε σχέση με την τυπική ισπανική αρχιτεκτονική του ξενοδοχείου. Μαζέψαμε τα έπιπλα ενός άλλου ξενοδοχείου καθώς και άλλους παρευρισκόμενους, κάνοντας το να φαίνεται ως φωτογραφία του προσωπικού του Hotel California. Στη μέση λοιπόν ήμασταν εμείς κάνοντας check in, ή check out, όπως θέλεις να το δεις. Ο κόσμος γύρω μας ήταν όλοι γνωστοί μας. Διευθυντές επιχειρήσεων, δικηγόροι, δημοσιοσχετίστες, κόσμος που ασχολούταν με το μακιγιάζ μας. Ακόμα αναγνωρίζω ανθρώπους σε αυτή τη φωτογραφία".

Το ομώνυμο τραγούδι αποτελεί ίσως το πιο γνωστό των Eagles, ωστόσο το σπουδαίο αυτό album μας έχει δώσει και το hit "Life in the Fast Lane".