Μήπως είμαι πραγματικά παρανοϊκός...;

Μήπως είμαι πραγματικά παρανοϊκός...;

Χθες το βράδυ ανέβασα μια είδηση για τα γενέθλια του Γιώργου Μαζωνάκη (δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στις 5/4/2015) και μερικοί φίλοι μας έδειξαν να δυσανασχετούν προφανώς επειδή ένας λαϊκός τραγουδιστής τον οποίο δεν αποδέχονται, πήρε θέση σε ένα μουσικό site που πολλοί αρέσκονται στο να χαρακτηρίζουν αποκλειστικά χώρο του ροκ.

Πριν από μερικά χρόνια στο Ηράκλειο ένας άλλος φίλος που είχε έλθει να παρακολουθήσει μία εκδήλωση παρουσίαση σε κάποιο από τα βιβλία μας, έθεσε το ερώτημα: Ο Βασίλης Καρράς στο βιβλίο σας με τα καλύτερα Ελληνικά τραγούδια;.

Έχουμε κι εμείς φίλους που σχεδόν όλοι έχουν συγκεκριμένα μουσικά γούστα και απορρίπτουν άλλα, εμείς τι να κάνουμε έχουμε μία ιδιαιτερότητα και το έχουμε αποδείξει κάνοντας ανάλογες εκπομπές στο Β' Πρόγραμμα με Τζαζ, Μπλουζ, ελληνικά, στον Kosmos με World, στο Α' με ροκ , ποπ κλπ, στο Τρίτο με κλασική για 7 χρόνια κλπ.

Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος είχε γράψει κάποτε στα ΝΕΑ σχολιάζοντας το βιβλίο μας Τα Τραγούδια Των Ελλήνων, ότι πρώτη φορά στην ζωή του είδε κάποιους να ασχολούνται με όλα τα είδη του ελληνικού τραγουδιού, ξέρουμε ότι άλλοι ακούνε έντεχνο, άλλοι λαϊκά, άλλοι ελαφρό, άλλοι ποπ, αλλά όλα μαζί, κανείς .

Θυμάμαι σε άλλες εποχές, με τους φίλους μου ακούγαμε ταυτόχρονα Animals, Kinks, Rolling Stones, Beatles με Πάνο Γαβαλά, Στέλιο Καζαντζίδη, αλλά και Μανώλη Αγγελόπουλο μαζί με Χατζιδάκι, Θεοδωράκη.

Τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, άρχισα την ημέρα μου ακούγοντας μία συλλογή με άριες από τις Anna Netrebko, Renee Fleming και άλλες ανάλογες σοπράνο, στην συνέχεια ενδεχομένως να ακούσω το νέο live άλμπουμ του Rob Zombie, είμαι λοιπόν πραγματικά τρελός;

Ας τα πάρουμε ένα-ένα, ο Μαζωνάκης και ο Καρράς είναι λαϊκοί τραγουδιστές με τεράστια αποδοχή εδώ και πολλά χρόνια, μπορεί να μην είναι ότι ήταν οι Καζαντζίδης και Μπιθικώτσης, αλλά ούτε οι αντίστοιχοι ροκ τραγουδιστές των τελευταίων 25 ετών έχουν σχέση με τους παλαιότερους.

Αδυνατώ να πιστέψω ότι αυτοί που δεν εγκρίνουν τους Μαζωνάκη, Καρρά, τον Βέρτη τον Οικονομόπουλο, την Πάολα και ανάλογους τους όταν θέλουν να διασκεδάσουν ακούνε Anthony and The Johnsons, όποιοι το κάνουν, χάνουν κάποια επεισόδια από την ζωή τους γιατί δεν μπορώ να φανταστώ γιορτή, γάμο κλπ με ανάλογη διασκέδαση.

Το λαϊκό μας τραγούδι, είναι ότι η αντίστοιχη μουσική κάντρυ για την Αμερική, η οποία σας πληροφορώ ότι έχει την μεγαλύτερη απήχηση στην ιστορία της στην Αμερική και οι σύγχρονοι τραγουδιστές δεν έχουν βέβαια σχέση με την κάντρυ πριν από μισό αιώνα.

Η κάντρυ σήμερα είναι ίσως το δημοφιλέστερο είδος μουσικής στην Αμερική με τεράστιες πωλήσεις και απολαμβάνει ολοκληρωτικής αποδοχής από τους καλλιτέχνες του ροκ, μουσικού είδους του οποίου είναι 'μάνα'.

Η λαϊκή μουσική είναι αυτή που δίνει λίγη ζωή στην πεθαμένη ελληνική δισκογραφία και όχι οι Αγγλόφωνες παραγωγές που κάποιοι προσπαθούν να σας πείσουν ότι είναι ' το γεγονός', οι ίδιοι βέβαια αγνοούν επιδεικτικά ότι συμβαίνει σήμερα στο εξωτερικό και είναι ικανοί να προβάλλουν σαν το μεγάλο Happening το ότι θα έλθουν πχ οι Prefab Sprout σήμερα στην Ελλάδα.

40 χρόνια στο ραδιόφωνο και τώρα στο site παρουσιάζουμε τα πάντα για όλα τα γούστα, Ελληνικό τραγούδι, κλασική μουσική, ροκ, τζαζ, κινηματογράφο, μπλουζ, oldies, ολοκαίνουργια πράγματα, κινηματογράφο, τα πάντα και όσο μπορούμε θα συνεχίσουμε το ίδιο, αυτήν την φιλοσοφία έχουμε περάσει και στους νεότερους που μας βοηθάνε, αν και δεν είναι τόσο εύκολο γιατί είναι δύσκολο στον Έλληνα να καταλάβει το πως μπορεί να ακούει κάποιος όπερα, ροκ, ποπ και λαϊκό τραγούδι.

Το κάνουν όμως οι Bruce Springsteen, Nick Cave, Keith Richards και ανάλογοι μεγάλοι καλλιτέχνες, αν το ψάξετε θα βρείτε τις συνδέσεις.

Εμείς παρουσιάζουμε λοιπόν και εσείς επιλέγετε, περί ορέξεως ουδείς λόγος.

Αν δεν σας αρέσει ο Μαζωνάκης, τον παρακάμπτετε, αυτή η νοοτροπία που θέλει κάποιους να προσπαθούν να επιβάλλουν και να αντιδρούν στις ποδοσφαιρικές, πολιτικές, καλλιτεχνικές προτιμήσεις των άλλων, είναι πρόσφατο ' φρούτο' και δε κάνουν καλό στην κοινωνία μας.

Κώστας Ζουγρής