Pink Floyd - Η λαμπερή πλευρά της μουσικής

Pink Floyd - Η λαμπερή πλευρά της μουσικής

Έχουν περάσει 47 χρόνια από την κυκλοφορία τού Dark side of the moon των Pink Floyd που παραμένει ένα κορυφαίο άλμπουμ, που φωτίζει τις σκοτεινές, από πλευράς δημιουργίας, μουσικές παραγωγές της εποχής μας.

Το τελευταίο τους άλμπουμ The Endless River μοιραία θα οδηγεί την μνήμη μας σε ένα αξεπέραστο πραγματικά έργο τους.

Το περίφημο αυτό άλμπουμ ήταν το 8ο στη σειρά για το συγκρότημα και ακόμα ένα που ηχογραφούσαν χωρίς τον Syd Barrett, που αρκετοί ήταν αυτοί που πίστευαν ότι ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος για την πορεία τους.

Τα υπόλοιπα μέλη όχι μόνο ξεπέρασαν την απουσία του, αλλά απελευθερωμένοι από τις καταστάσεις που δημιουργούσαν τα ψυχολογικά του προβλήματα, κυκλοφόρησαν τα άλμπουμ Ummagumma, Atom Heart Mother, Meddle και μια σειρά από μουσική για ταινίες, όπως για τα φιλμ More, Zabriskie point, Obscured by clouds.

Αναζητώντας ανάλογα φαινόμενα με ονόματα που κατάφεραν στο 8ο άλμπουμ τους να γνωρίσουν τη μεγάλη εμπορική αποδοχή από το κοινό, παράλληλα με την αποδοχή των μουσικοκριτικών, σίγουρα θα δυσκολευτούμε.

Από τον Μάρτιο του 1973 που κυκλοφόρησε, ουσιαστικά το Dark side of the moon ήταν πάντα στην επικαιρότητα, κυρίως γιατί τα θέματα των τραγουδιών που περιελάμβανε κάλυπταν καθημερινά ανθρώπινα προβλήματα, όπως οι ψυχικές ασθένειες, παράνοια και σχιζοφρένεια, οι εξωγήινοι, η απληστία, οι συνέπειες από το πέρασμα του χρόνου και άλλες φιλοσοφικές ρήσεις που είναι συνηθισμένες στον λογοτεχνικό χώρο, αλλά όχι απαραίτητα στη μουσική.

Η ανέλπιστη για το ιστορικό του συγκροτήματος επιτυχία τού Money ως τραγούδι βοήθησε στο να περάσει το συγκρότημα σε ακόμα ένα μεγαλύτερο κοινό και σήμερα οι πωλήσεις αυτού του άλμπουμ υπολογίζεται ότι πλησιάζουν τα 45 εκατ. αντίτυπα, αριθμός που το κατατάσσει ένα από τα εμπορικότερα άλμπουμ στην ιστορία της μουσικής.

Ενα χαρακτηριστικό μέτρο σύγκρισης είναι το ότι από το 1991 μέχρι σήμερα ξεπερνάει στις Ην. Πολιτείες κατά 300 χιλ. αντίτυπα σε πωλήσεις το άλμπουμ των Nirvana, Nevermind, παρ' ότι είχε ήδη ακόμα περισσότερες πωλήσεις από τα 18 πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας του.

Σε σύγκριση, μάλιστα, των δύο αυτών άλμπουμ, η πρόσφατη ταυτόχρονη επανακυκλοφορία τους έφερε πάλι το Dark side of the moon να υπερτερεί σε πωλήσεις.

Ενα αυθεντικό μουσικό έπος, στο οποίο οι στίχοι τού Roger Waters παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο, το άλμπουμ αυτό παραμένει η κορυφαία στιγμή όχι μόνο για το συγκρότημα, αλλά και για τη σύγχρονη μουσική, ενώνοντας το ροκ με τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα στον πλανήτη μας, που, ας μην κρυβόμαστε, δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα εδώ και πολλά χρόνια, οι όποιες αλλαγές μάλιστα είναι προς το χειρότερο.

Ο κύκλος των τραγουδιών που υπάρχουν σ' αυτό το άλμπουμ περιλαμβάνουν μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές και ανεπανάληπτες μουσικές στιγμές των τελευταίων 50 ετών. Time, Money, Us and Them, Breathe, Any colour you like, Brain damage, Eclipse, The great gig in the sky είναι τραγούδια που παραμένουν συνέχεια στην επικαιρότητα, κερδίζοντας νέους φίλους, από τα νεαρά παιδιά που ανακαλύπτουν ένα μουσικό θησαυρό που έχει ήδη εξασφαλίσει τη θέση του ως ένα από τα κλασικά αριστουργήματα που γράφτηκαν για να προστεθούν δίπλα στις δημιουργίες των μεγάλων συνθετών από τους προηγούμενους αιώνες.

Οσοι κάνουν το λάθος να περιορίζουν τη δυναμική αυτού του άλμπουμ μόνο στα όρια του ροκ, σίγουρα θα διαψευστούν στο μέλλον, αφού η εμβέλειά του ξεπερνάει σαφώς τα όρια και θα ήταν άδικο να το περιορίσουμε μόνο στο ροκ.

Η αρχική ιδέα ήταν του Roger Waters, που το 1971, κατά τη διάρκεια της περιοδείας που έκαναν οι Pink Floyd για την παρουσίαση του άλμπουμ Meddle, πρότεινε στα υπόλοιπα μέλη να δημιουργήσουν ένα άλμπουμ για τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι και τις συνθήκες διαβίωσης, που μπορεί να οδηγήσουν τους αδύναμους χαρακτήρες στην παράνοια, κάτι που συνέβη με τον φίλο τους Syd Barrett, που προφανώς δεν μπόρεσε να αντέξει την πίεση που δημιουργεί η ενασχόληση με ένα τόσο πετυχημένο ροκ συγκρότημα, όπως οι Pink Floyd.

Αρκετά από τα τραγούδια του άλμπουμ είχαν τις ρίζες τους σε παλαιότερες συνθέσεις τους. Το Breathe βασιζόταν σε μια μελωδία που είχε χρησιμοποιηθεί από τον Roger Waters για το σάουντρακ της ταινίας The Body.

Το Us and them βασιζόταν σε ένα κομμάτι που αρχικά είχε γραφεί από τον Richard Wright για τη μουσική της ταινίας τού Antonioni, Zabriskie point.

Ο αρχικά προγραμματισμένος τίτλος Dark side of the moon άλλαξε γιατί οι Medicine Head, ένα άλλο συγκρότημα της εποχής, συμπτωματικά κυκλοφόρησαν ένα άλμπουμ με τον ίδιο τίτλο και οι Pink Floyd προς στιγμήν σκέφτηκαν να ονομάσουν το άλμπουμ τους Eclipse, αλλά η αποτυχία τού άλμπουμ των Medicine Head τούς οδήγησε πίσω στον αρχικό τίτλο.

Το Dark side of the moon: Α piece for assorted lunatics παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 17 Φεβρουαρίου του 1972 στο θέατρο Rainbow και εντυπωσίασε το κοινό, που παρακολούθησε την παρουσίαση ενός δίσκου που, εκτός από την ψυχεδέλεια, είχε σχέση με την τζαζ, το μπλουζ ροκ και όλα όσα είχε παρουσιάσει μέχρι τότε το συγκρότημα στις προηγούμενες δουλειές του, αντλώντας έμπνευση από τις προηγούμενες μουσικές του εμπειρίες.

Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στα Abbey Road στούντιο, με μηχανικό ήχου τον Alan Parsons, που ήταν βοηθός στο άλμπουμ τους Atom heart mother και είχε δουλέψει με τους Beatles στα άλμπουμ Abbey road, όταν ήταν 18 ετών, και Let it be.

Οσοι είναι εξοικειωμένοι με τον ήχο που δημιούργησε αργότερα ο Alan Parsons στο δικό του συγκρότημα μπορούν να εκτιμήσουν την προσφορά του στη δημιουργία αυτού του δίσκου, που εκτός από την υποψηφιότητά του για τα Γκράμι για τη συνεισφορά του, τον οδήγησε στο να δημιουργήσει μια σειρά από άλμπουμ που είχαν αρκετά κοινά στοιχεία με το Dark side of the moon.

Ο Parsons, ακούραστος, αξιοποιούσε τις ηχογραφήσεις των μελών τού γκρουπ, που στον ελεύθερο χρόνο τους ασχολούνταν και με άλλα ενδιαφέροντα, όπως ο Roger Waters με τους ποδοσφαιρικούς αγώνες της Arsenal, της οποίας είναι οπαδός, ενώ τα υπόλοιπα μέλη έβλεπαν στην τηλεόραση την αγαπημένη τους εκπομπή των Monty Python.

Η Clare Torry, που τραγουδά στο Great gig in the sky, πληρώθηκε για τη συμμετοχή της με 30 λίρες και το 2004 ισχυρίστηκε ότι συμμετείχε στη σύνθεση του τραγουδιού και συμφώνησε με την εταιρεία τους να πάρει εξωδικαστικά μια σημαντική αμοιβή, όπως συχνά συμβαίνει στον κόσμο της δισκογραφίας σε ανάλογες περιπτώσεις.

Οπως είναι φυσικό, το άλμπουμ φιγουράρει στις λίστες με τους καλύτερους δίσκους όλων των εποχών που δημιουργούν κατά καιρούς τα μουσικά περιοδικά.

Είναι χαρακτηριστικό το ότι υπολογίζεται ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες 1 στα 14 άτομα που είναι κάτω των 50 ετών έχουν στην κατοχή τους μια κόπια του άλμπουμ, που κάθε εβδομάδα ξεπερνά σ' αυτή τη χώρα τα 4.000 αντίτυπα, οδηγώντας στην απορία ποιοι μπορεί να μην έχουν ακόμα στην κατοχή τους αυτό το άλμπουμ και σημειώνει αυτό τον αριθμό πωλήσεων.

Το Dark side of the moon, που χάρισε αρκετά χρήματα στα μέλη του συγκροτήματος, οδήγησε στην καθιέρωση του Roger Waters ως κορυφαίου στιχουργού και του David Gilmour, εκτός από τις φωνητικές του ικανότητες, και ως κορυφαίου κιθαρίστα.

Η κυκλοφορία του άλμπουμ Endless River 20 χρόνια μετά το Division Bell μας θύμισε μια από τις σημαντικότερες στιγμές, αν όχι την σημαντικότερη της καριέρας τους.

Γιάννης Πετρίδης

Με την δωρεά οποιουδήποτε ποσού βοηθάτε την σελίδα μας και διεκδικείτε σε κλήρωση το cd με τα τραγούδια της ταινίας 'Ευτυχία'