Ο Κωστής Μπίτσιος σχολιάζει την συναυλία της Lady Gaga στην Αθήνα

Ο Κωστής Μπίτσιος σχολιάζει την χθεσινή συναυλία της Lady Gaga

Αυτό που μου έκανε εντύπωση με την Lady Gaga χθες, ήταν η επικοινωνία της με το κοινό. Μου άρεσε που δεν είπε απλά τα τραγούδια της. Μίλησε στον κόσμο για πράγματα που την απασχόλησαν στην εφηβεία της.

 

Ως θύμα bullying απευθύνθηκε στους teens που είχαν κατακλύσει την αρένα. Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν όταν διέκοψε την συναυλία, για να διαβάσει το γράμμα που της πέταξε επί σκηνής ένας fan της μαζί με ένα ροζ λούτρινο. Παρ’ ότι η επιστολή ήταν μακροσκελής, την διάβασε όλη, και ζήτησε να δει το παιδί backstage, αφού της υπέδειξαν την ταυτότητά του. Επρόκειτο για ένα θύμα bullying, που θεωρεί πως της χρωστά τη ζωή του. Πρέπει να μην ξεχνάει κάποιος πως αυτή η τραγουδίστρια επηρεάζει την νεολαία. Κοίταξα τα παιδιά γύρω μου και είδα δακρυσμένα μάτια.

 

Για μένα ένας έφηβος μου έκανε εντύπωση. Από το μεσημέρι που περιμέναμε απέξω μέχρι την ώρα που ξεκίνησε η συναυλία ήταν αμίλητος και μόνος. Είχε βάψει το πρόσωπό του σαν νεκροκεφαλή. Γενικά μεγάλη πλειοψηφία παιδιών ήταν χθες «μασκαρεμένα». Όταν η Gaga βγήκε στην σκηνή ο νέος δεν σταμάτησε να φωνάζει με όλη την δύναμη του ισχνού κορμιού του. Η κοπέλα απευθύνεται στα little monster της. Σε παιδιά “διαφορετικά”, είτε λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, είτε λόγω πάχους, είτε απλά επειδή ξεχωρίζουν από τους άλλους. Η τραγουδίστρια συγκινήθηκε ειλικρινά τρεις φορές. Ήθελε να μας μιλά. Μου θύμισε την Barbra Streisand, που επίσης απευθύνεται στον κόσμο πριν από κάθε τραγούδι. Αυτό δε, δεν γίνεται εις βάρος του σόου, αλλά ίσα-ίσα, σε βοηθά να κατανοήσεις την ατμόσφαιρα του κομματιού.

 

Η Lady Gaga μίλησε πολλά ελληνικά. Μέχρι και “Έλα ρε” ξεστόμισε, για να μας παροτρύνει να την χειροκροτήσουμε.

 

Για όλα αυτά τα παιδιά η 28χρονη Gaga είναι μία μητρική φιγούρα. Τα αγκαλιάζει και τα προστατεύει, αφού πέρασε και η ίδια μία παρόμοια εφηβεία. Δεν είναι αντικειμενικά όμορφη, ούτε πολύ ψηλή, ούτε πολύ αδύνατη. Σε μία εποχή, που η επιφανειακότητα κυριαρχεί, πρέπει να είναι πολύ δύσκολο να ωριμάζει ένας σημερινός έφηβος. Κάπως έτσι «διαφορετική» δεν ήταν και η Streisand στην εφηβεία της. Το κοινό αυτών των γυναικών είναι ότι ποτέ δεν τις έκαναν να αισθανθούν όμορφες στην εφηβεία τους. Ήταν τα ασχημόπαπα. Οι «διαφορετικοί» τύποι.

 

Σε όλα αυτά τα παιδιά και σε μία χώρα που βρίθει υποκρισίας η Gaga μίλησε χθες για το δικαίωμα στην περηφάνεια και στην ισότητα. Μίλησε για τις γυναίκες, που δεν πρέπει να δέχονται την κακομεταχείριση σε μία σχέση. Δεν ξέχασε να μιλήσει για την διαφορετικότητα και για το πόσο αγαπά το κοινότης. Όλα αυτά σε μία χώρα, που δεν μπορεί να ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης, λόγω των παπάδων.

 

Τα ελληνικά τα πρωτοχρησιμοποίησε, όπως μας είπε, σε μία σχέση που είχε ως έφηβη με συμπατριώτη μας. Αποκάλυψε ότι δούλευε από τα 15 της ως σερβιτόρα στα ελληνικά εστιατόρια με τα ονόματα “Αιγαίο” κ “Μέτσοβο”. Μάλιστα το έπαιζε Ελληνίδα, για να έχει μεγαλύτερα πουρμπουάρ. Αναρωτήθηκε τί σκεφτόταν το αφεντικό της όταν από την υποδοχή, της ανέθεσε το μανατζάρισμα του εστιατορίου.

 

Ήθελε να τιμήσει την χώρα, που την φιλοξενούσε. Έτσι αμέσως πήρε την ελληνική σημαία που της πέταξαν από το κοινό και ερμήνευσε τουλάχιστον τρία τραγούδια με αυτή πάνω της ή τυλιγμένη στο μικρόφωνο. Και τί έγινε αν την κρατούσε ανάποδα;

 

Ήρθε με το κανονικό πρόγραμμα και με την σκηνή, που στήνει σε όλους τους “ανοιχτούς” χώρους. Η σκηνή με τους διαδρόμους είναι μόνο για “κλειστές” αρένες. Όλες οι θέσεις στις πάνω κερκίδες ήταν άδειες. Είχαν πουλήσει μόνο τις θέσεις στις κάτω κερκίδες. Έτσι ο κόσμος ήταν μαζεμένος μόνο στα κάτω καθίσματα. Αισθητικά το προτιμώ από το να ήταν όλα τα καθίσματα δοσμένα και ο κόσμος σκόρπιος. Παρ’ όλα αυτά και οι κάτω κερκίδες δεν ήταν full. Υπήραν κενά. Η αρένα ήταν γεμάτη. Και μπροστά και πίσω. Οπότε φαντάζομαι πρέπει να ήταν τουλάχιστον 35.000 κόσμος μέσα. Ορθά δόθηκε λοιπόν το ΟΑΚΑ, αφού έτσι υπήρξε μεγαλύτερη ασφάλεια για το κοινό.

 

Χάρηκα για το ελληνικό support του Καββαδία των Ματίς. Δεν θα μου άρεσε να δω καμμία Ελληνίδα σκυλού. Χάλια η dj ξαδέλφη της, ονόματι Lady Starlight, που προηγήθηκε. Προσωπικά με κούρασε, αφού η “μουσική” της ήταν μονότονη. Το μουσικό τέταρτο που χώριζε την εμφάνιση την δική της και της Gaga ήταν πιο ξεσηκωτικό.

 

Η Lady Gaga συνολικά τραγούδησε 1 ώρα και 50 λεπτά. Ήταν ενθουσιασμένη, και με χαρά φόρεσε ένα λευκό αμάνικο πουκάμισο με στρας που της πέταξαν από το κοινό. Επειδή στεκόμουν 5 με 7 σειρές από την σκηνή, της ζήτησα δύο φορές να τραγουδήσει το "Cheek to Cheek" και μετά την 2η φορά μου απάντησε: "Next Time". Τελείωσε το πρόγραμμα με το “Gypsy”. Μακάρι να παίξει την κόρη της Streisand στο ομώνυμο μιούζικαλ στο σινεμά, όπως η Barbra αποκάλυψε ότι επιθυμεί διακαώς.

 

Τραγούδησε ζωντανά ευτυχώς. Καμμία κοροϊδία προς το κοινό, που ήταν κυρίως teens. Για αυτό και το στάδιο ήταν γεμάτο μαμάδες που συνόδευαν τα παιδιά τους. Όσοι γονείς δεν παρέστησαν, περίμεναν τα τέκνα τους, για να τα παραλάβουν απέξω. Τα ρούχα και τα σκηνικά θύμιζαν παιδική παράσταση. Η γυναίκα δείχνει ότι 30αρίζει. Για αυτό και το τελευταίο cd ήταν διαφορετικός ήχος από τα προηγούμενα. Περισσότερο rave, λιγότερο pop. Να δούμε τι θα κάνει και με τον Tony Bennett.

 

Δεν την βρήκα πιο πρόστυχη από την Ριάνα στο δικό της ελληνικό live. Φορούσε σέξι ρούχα, αλλά για έναν περίεργο λόγο, δεν στο χτυπούσε στα μούτρα. Έκανε μία αλλαγή όντως επί σκηνής, με την πλάτη στο κοινό, αλλά so what. Είδαμε λίγο βυζάκι από τα πλάγια την ώρα, που έβαζε ένα λαχανί βρακί πάνω από το στρινγκ της.