Beatles-Rolling Stones, μια ζωή μαζί μας!

Όταν κάναμε τις μονομαχίες στο Ποπ κλαμπ στα 70's έπαιρναν φωτιά τα τηλέφωνα, τώρα μερικοί γκρινιάζουν για αντιπαλότητες τύπου Led Zeppelin-Who. Σοβαροφάνεια; Μην ξεχνάτε σε όλα δύο πάντα είναι καλύτερα από έναν. Στην περίπτωση μας είμαστε εμείς κι εσείς.

Έχει περάσει περισσότερο από μισός αιώνας από τότε που τα τραγούδια των Beatles και Rolling Stones ακούστηκαν για πρώτη φορά στον πλανήτη μας κι όμως σαν να μην πέρασε μια μέρα δεν έπαψαν ποτέ να είναι δίπλα μας και να απασχολούν με διάφορους τρόπους την επικαιρότητα αποκτώντας όλο και περισσότερους φίλους.

Μια ζωή σαν ένα ατέλειωτο παραμύθι γραμμένο από κάποιον που βρήκε την χρυσή συνταγή για να περνάει από γενιά σε γενιά με αμείωτο ενδιαφέρον.

Στον κινηματογράφο έχουμε την σειρά των ταινιών James Bond, αλλά εκεί οι πρωταγωνιστές έχουν μερικά χρόνια ζωής και παραδίδουν την σκυτάλη σε νεότερους.

52 χρόνια διαβάζουμε καθημερινά ιστορίες γι' αυτούς που πάντα καταφέρνουν να κερδίζουν τις εντυπώσεις από κάθε νεότερο καλλιτέχνη.

Θυμάμαι σαν σήμερα την ημέρα που κάναμε στην ΕΡΤ την τηλεφωνική μονομαχία μεταξύ των δύο συγκροτημάτων και την εντυπωσιακή συμμετοχή των ακροατών στην ψηφοφορία, το τηλέφωνο αυτό με έκανε αργότερα να αισθάνομαι τύψεις για τον συχνά απότομο τρόπο που μίλαγα στους ακροατές, σκεφτείτε όμως, μιλάμε για 600 τηλεφωνήματα στην 1 ώρα της εκπομπής,παράλληλα με την όποια επικοινωνία είχαμε με τον Γιάννη για τις ανάγκες της εκπομπής και βέβαια την εναλλαγή δίσκων στο πλατό, το οποίο ήταν έξω από το στούντιο.

Αλήθεια πόσοι από αυτούς που άκουσαν τότε αυτήν την μονομαχία μας παρακολουθούν ακόμα σε Βήμα fm και site?, μερικοί μας στέλνουν τα σχόλια τους συχνά για την εξέλιξη της μουσικής.

Χθες βράδυ είχαμε με επιτυχία την εμφάνιση της Καμεράτας στο Ηρώδειο με τραγούδια των Beatles, στα πλαίσια του φεστιβάλ Αθηνών

Oι Rolling Stones την ίδια μέρα ανακοίνωσαν την κυκλοφορία του DVD, 14 On Fire με αποσπάσματα από τις πρόσφατες εμφανίσεις τους σε 14 διαφορετικές πόλεις μπροστά σε 782.000 άτομα που είχαν εξαντλήσει τα εισιτήρια από καιρό. Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισραήλ, Αυστρία, Βέλγιο, Ελβετία είχαν την ευκαιρία για μία ακόμα φορά να θαυμάσουν την ενεργητικότητα τους σε μία ηλικία που κάποιοι δεν θέλουν να σηκωθούν καν από την καρέκλα τους.

Από την άλλη πλευρά ο Paul McCartney, άλλος ένας 70ρης τρελός, θα αρχίσει τις εμφανίσεις του στην Αμερική με σώου που συνήθως διαρκούν 3 ώρες.

Ο φίλος του Eric Clapton τον ρώτησε πρόσφατα, πώς μπορείς και στέκεσαι 3 ώρες όρθιος, εγώ μπορώ και κάθομαι στις συναυλίες μου, ο Paul απάντησε ότι αυτό είναι η ζωή του, ζει την κάθε στιγμή από το παρελθόν στην επαφή του με το κοινό του οποίου οι εκδηλώσεις τον αναζωογονούν.

Στην εποχή των Beatles, τραγουδούσαν όλοι τους κι έτσι, αν και νεότεροι, είχαν την ευκαιρία να ξεκουράζονται, τώρα η νοσταλγία και η αγάπη του κόσμου κρατάνε ενεργητικό τον Paul που σαν νεαρός απολαμβάνει την λατρεία των φίλων του.

Κάποτε ο Phil Spector του είπε ΄γιατί βάζετε σε κάθε τραγούδι σας τόσο δυνατές δεύτερες πλευρές΄ ο Paul απάντησε ότι το να έχουν σε ένα μικρό δίσκο τραγούδια όπως τα Strawberry Fields Forever και Penny Lane τους έκανε τόσο δημοφιλείς, γιατί ποτέ δεν θέλησαν να κοροϊδέψουν τον κόσμο και αυτό συνεχίζει να κάνει μέχρι και τώρα όταν στις συναυλίες του παίζει και τραγούδια των Beatles τα οποία βέβαια αδημονούν να ακούσουν οι φίλοι του.

Δεν μπορώ να τους παίζω μόνο καινούργια και άγνωστα τραγούδια, θα ήταν σαν κλοπή, ζω και εγώ μαζί τους κάθε τραγούδια από το παρελθόν και θυμάμαι που μαζί με τον καθόμαστε σε ένα μικρό δωμάτιο και γράφαμε τα τραγούδια μας, σ'αυτές τις στιγμές αναφέρεται στο πρόσφατο Early Days.

O McCartney που δήλωσε ότι ακούει χορευτική μουσική, έχει ένα φίλο που του γράφει όλες τις επιτυχίες και τις ακούει ειδικά στο αυτοκίνητο

Πόσο θα κρατήσει αυτό το παραμύθι?, μάλλον μέχρι τελικής πτώσης και μετά οι νεότεροι σίγουρα θα συνεχίσουν να αγαπούν τα τραγούδια τους.

Κώστας Ζουγρής