Οι 40ρες=2 20αρες? στην μουσική μάλλον όχι

Έντονα συζητούν στην Αμερική τη στην ουσία, αποτυχία των δύο τελευταίων άλμπουμ από τις ιδιαίτερα δημοφιλείς Mariah Carey και Jennifer Lopez που η κυκλοφορία των τελευταίων τους δίσκων δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και στην πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας τους σημείωσαν ιστορικά τις χαμηλότερες πωλήσεις στην καριέρα τους.

Κοινό χαρακτηριστικό και για τις δύο, εκτός από την ηλικία των 43 ετών, το ότι ήταν κριτές στο American Idol όπου δεν τα πήγαν ιδιαίτερα καλά και το ότι οι δίσκοι που ηχογράφησαν έχουν συμμετοχές από γνωστούς ράπερ και απευθύνονται κυρίως σε νεότερες ηλικίες.

Τ.Ι., French Montana, Rick Ross, Pitbull, Iggy Azalea, Nas για την JLo, δηλαδή μερικά από τα πιο ζεστά ονόματα σήμερα και Nas, Miguel, Wale, R. Kelly, Fabolous, Mary J. Blige για την Mariah.

Τα τελευταία χρόνια η παρουσία των γυναικών που έχουν περάσει τα 40 και γνωρίζουν επιτυχία, είναι σημαντικά μικρότερη από τους άνδρες τραγουδιστές που έχουν περάσει τα 40.

Η Madonna παραμένει πάντα φαινόμενο και σε ηλικία 53 ετών κατάφερε να πάει Νο 1 με το MDNA και ψάχνεται συνέχεια επιμένοντας να ηχογραφεί τραγούδια που απευθύνονται σε νεαρές ηλικίες.

49 ετών ήταν η Susan Boyle το 2010 όταν πήγε στην πρώτη θέση με το Χριστουγεννιάτικο άλμπουμ της και 51 η Sade το 2010 που όμως οι ξένοι την θεωρούν συγκρότημα.

Εντυπωσιακά καλύτερη εικόνα από ανδρικής πλευράς για όσους έχουν περάσει τα 40 με αρκετούς από αυτούς να φτάνουν στην πρώτη θέση παρά το ότι είχαν περάσει τα 40.

5 από αυτούς προέρχονται από τον χώρο της κάντρυ, 2 από τον χώρο του χριστιανικού ροκ, ο Τonny Bennett που πήγε Νο 1 σε ηλικία 85 ετών, ίσως σπάσει το ρεκόρ του αν κυκλοφορήσει το άλμπουμ με την Lady Gaga, o αιώνιος νεανίας Bruce Springsteen σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και είναι ήδη 65, ο Lionel Richie ήταν 62 όταν πήγε για τελευταία φορά Νο 1 πριν από 3 χρόνια, ο Bon Jovi με το συγκρότημά του 51 και ο Dave Matthews 45.

Την ίδια εβδομάδα σε ηλικία 81 ετών ο Willie Nelson θα σημειώσει μεγαλύτερη επιτυχία από την Jennifer με το άλμπουμ του Band Of Brothers.

Η διαφορά για όλους αυτούς είναι το ότι δεν φτιάχνουν άλμπουμ με σκοπό να παιχτούν στο ραδιόφωνο και να ικανοποιήσουν τους 18αριδες.

Οι περισσότερες παρά την ηλικία τους παραμένουν εντυπωσιακές σαν γυναίκες, αλλά αυτό δεν έχει απήχηση στην μουσική και λογικά θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται το όνομά τους, μόνο στις ζωντανές εμφανίσεις τους.

Λουίζα Ζουγρή