H φωνή του Casey Kasem ήταν το ναρκωτικό μας

David Gilmour Wish you were here live unplugged

“Keep your feet on the ground and keep reaching for the stars.”

Φράση που έκλεινε πάντα τις εκπομπές του Casey Kasem που πέθανε χθες σε ηλικία 82 ετών.

O Casey κάθε Σαββατοκύριακο μας έδινε την δυνατότητα να ονειρευόμαστε άλλους κόσμους ξαπλωμένοι στις ελληνικές παραλίες τα ζεστά καλοκαίρια, ή να αισθανόμαστε την χειμωνιάτικη θαλπωρή στα απογεύματα του Σαββατοκύριακου.

Ενίοτε να χάνουμε και τον ύπνο μας το Σάββατο βράδυ, αφού είχαμε ανακαλύψει ότι στην Γερμανία υπήρχε ραδιόφωνο που μετέδιδε στις 1 ή 2 μετά τα μεσάνυχτα το τοπ 40, αρκετές ώρες πριν τον Αμερικάνικο του ελληνικού, σε μια περίοδο το ακούγαμε μάλιστα και από την Ρόδο ή την Κρήτη ή και τα δύο μαζί, αν θυμάμαι καλά.

Κάθε Κυριακή στα γήπεδα είχαμε μαζί μας το τρανζίστορ για να ακούσουμε την εκπομπή του.

Οι μουσικές ιστορίες που μας έκανε γνωστές, ήταν παραμύθια για ενήλικους και μας βοήθησε να διαμορφώσουμε το μετέπειτα πρόγραμμά μας στην ΕΡΤ.

Το ύφος των εκπομπών του μάλιστα θέλαμε με τον Γιάννη να δώσουμε στον Έλληνα ακροατή και στην ουσία ήταν αυτό που μεταφέραμε στον Μάνο Χατζιδάκι ο οποίος ήταν ανοικτός σε νέες ιδέες που δεν δίσταζε να εγκρίνει.

Φέρνοντας στην μνήμη μου τραγούδια κυρίως της δεκαετίας του '70, θυμάμαι τις ανεπανάληπτες εκπομπές του και πόσο ενδιαφέρον είχε που έλεγε ΄σε λίγο θα μάθετε ποιος έκανε αυτό ή εκείνο΄ και προσπαθήσουμε να μαντέψουμε την απάντηση, επίσης θυμάμαι σε ποια μέρη ήμουν ακούγοντας τραγούδια συγκεκριμένης περιόδου.

Κανένα άλλο ραδιοφωνικό πρόγραμμα στην ζωή μου, δεν μου είχε προκαλέσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, άκουγα βέβαια σαν παιδί το Αγγλικό τοπ 20 από τα μεσαία, στις 8.15 το βράδυ, Radio Luxembourg τις νυχτερινές ώρες, που ήταν σαν να παρακολουθούσες κάθε βράδυ αγώνες Ιταλίας-Γερμανίας, αφού την μια μέρα έπαιζαν νέο τραγούδι Beatles, την άλλη Rolling Stones, Kinks, Animals και δεν μπορούσες να κοιμηθείς.

Κανένα πρόγραμμα όμως δεν είχε την μαγεία του Τοπ 40. Μερικές φορές ο Casey έλλειπε και έπαιρνε την θέση του κάποιος άλλος για μία μέρα και εμείς τρομάζαμε με την απουσία του, τώρα καταλαβαίνω το τι σήμαινε για πολλούς η απουσία του Γιάννη και η αντικατάστασή του από εμένα, κάτι που ήταν αδύνατο να έχει το ίδιο αποτέλεσμα αυτών που σας μετέφερε η φωνή του και ο τρόπος παρουσίασης.

Η φωνή του με βοήθησε να αντιληφθώ την δύναμη της μουσικής και θα τον θυμάμαι όσο ζω.

Ευχαριστώ Casey για όλες τις υπέροχες στιγμές

Κώστας Ζουγρής