Ευτυχώς τα δισκάδικα συνεχίζουν

Ευτυχώς τα δισκάδικα συνεχίζουν

Η γειτονιά σε ένα σημείο της Bedford Avenue στο Brooklyn έχει γίνει και πάλι της μόδας κυρίως για τους εναλλακτικούς και μου θύμισε αντίστοιχες περιοχές στο Λονδίνο και το Σαν Φρανσίσκο.

Εκεί λοιπόν βρέθηκα σήμερα το πρωί για να μου φτιάξει την διάθεση το κατάστημα της Rough Trade που άνοιξε στην Νέα Υόρκη πριν λίγες εβδομάδες.

Μπορεί να έκλεισαν τα τελευταία σπουδαία καταστήματα όπως το Footlight ή το Downstairs που τροφοδότησαν την δισκοθήκη μου για δεκαετίες, αλλά διατηρείτε το Other Music και ελπίζω ότι θα προσελκύσει κόσμο και το Rough Trade, έστω κι αν δεν είναι στο Manhattan.

Το Rough Trade εγκαταστάθηκε, όπως κάνει και αλλού σε μια παλιά αποθήκη με υπέροχη θέα τους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης όπως τους έβλεπε καθισμένος στο παγκάκι στην ταινία Manhattan ο Woody Allen.

Το κατάστημα της Rough Trade είναι ένας παράδεισος και μου άρεσε περισσότερο από τα δύο του Λονδίνου. Με ένα ωραίο μπαρ στην μέση, ένα τεράστιο δωμάτιο προβολών και μοιρασμένο σε βινύλια και cd.

Σχεδόν όλες οι εκδόσεις βινυλίου ήταν εκεί με τα καταπληκτικά εξώφυλλα, αλλά και μία τεράστια ποικιλία cd όπου δίπλα στα ανεξάρτητα καινούργια υπάρχουν τα καλά εμπορικά της Soul από τον Pharrell μέχρι την Kelis.

Υπάρχουν και εξαιρετικές επανεκδόσεις από όλα τα είδη της μουσικής, το καλύτερο που βρήκα εκεί για μένα ήταν ένα cd με περίεργες διασκευές τραγουδιών των Beatles που επιμελήθηκε ο Alan Aldridge, αυτός ο σπουδαίος μακετίστας που ήταν συνεργάτης των Beatles και έκανε όλα τα γραφικά που είχαν σχέση με την Apple, το cd συνοδεύεται με ένα φοβερό ημερολόγιο με σχέδια δικά του για τις χρονιές του 2014-15, είναι σε Limited edition και κυκλοφόρησε την Record Store Day.

Ψάξτε να το βρείτε στα Rough Trade του Λονδίνου.

Την Δευτέρα θα παίξω ένα τραγούδι από αυτό το άλμπουμ στην εκπομπή στο Βήμα.

Ενημερωμένο επίσης στην εναλλακτική κυρίως μουσική είναι και το Other Music, στον 4ο δρόμο, κοντά στην Washington Square, απέναντι από την παλιά τοποθεσία που ήταν το Tower που έκλεισε.

Εκείνο που διαπιστώνω είναι ότι αυτά τα καταστήματα που θα διατηρηθούν, θα απευθύνονται στους συλλέκτες και σ' αυτούς που πραγματικά αγαπούν την μουσική και το διαδίκτυο με τον συμπιεσμένο ήχο του θα διοχετεύει τις επιτυχίες στο μεγάλο, αλλά στην πραγματικότητα αδιάφορο για την μουσική κοινό.

Γιάννης Πετρίδης