Η τέχνη του Μουσικού Βίντεο Κλιπ... - Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Η τέχνη του Μουσικού Βίντεο Κλιπ... - Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Στην Νέα Υόρκη δεν είχα την τύχη να βρεθώ. Στη δεκαετία του ’80, θυμάμαι ότι το μουσείο μοντέρνας τέχνης της, το MoMA όποτε διάβαζα κάτι για τους αγαπημένους μου Talking Heads, να σου και αυτό. Η αναφορά πάντα συνδεδεμένη με το πόσο προοδευτικοί αλλά και πολυεπίπεδοι καλλιτέχνες ήταν ο David Byrne και η παρέα του, που έτσι είναι, και ότι βίντεο κλιπ τους υπήρχε στη συλλογή του και στη έκθεση του μουσείου με τα μουσικά βίντεο κλιπ, που θεωρούνται και τέχνη και επηρέασαν την τεχνοτροπία αυτή.

Η εν λόγω έκθεση είχε γίνει 6 με 30 Σεπτέμβριου του 1985 με αφορμή τα πενήντα χρόνια που έκλεινε τότε το τμήμα των φιλμ του. Η αγαπημένη αυτή εφηβική αναφορά μου ήρθε ξανά στο μυαλό βλέποντας ένα καταπληκτικό 360ο μουσικό βίντεο κλιπ, μια νέα εποχή για την κατηγορία του,

που ποιος ξέρει ίσως να ήταν μέσα στα εκθέματα αν επαναλαμβανόταν κάτι ανάλογο σήμερα.

Η έκθεση κρατούσε περίπου 90 λεπτά και παρουσίαζε χρονολογικά μέσα από 35 δείγματα την τέχνη των μουσικών μικρών φιλμ. Από τα πιο εμπορικά, Beat It, έως πιο προοδευτικές στιγμές, όπως αυτή της Laurie Anderson.

Ορίστε μερικά από τα εκθέματα της εμβληματικής έκθεσης MUSIC VIDEO: THE INDUSTRY AND ITS FRINGES που εν μέσω της παντοδυναμίας του MTV πήρε την αφορμή από την νέα εμμονή της μουσικής βιομηχανίας προτείνοντας στο θεατή αντιπροσωπευτικά μέχρι τότε σημεία της τέχνης των video clip.

1967 The Beatles - Strawberry Fields Forever

Τη χρονιά που μας έδωσε το καλοκαίρι της αγάπης, τα τέσσερα σκαθάρια, ορίζονται με τον ακρογωνιαίο λίθο τους το Sgt Pepper… ως μπροστάριδες της σοβαρής ποπ, οριοθετούν την μεταμοντέρνα τέχνη στην ροκ και αυτό δε θα μπορούσε να γίνει αφήνοντας έξω το οπτικό κομμάτι που λίγο αργότερα θα δώσει και το Magical Mystery Tour. Έστω και αν δεν είναι κομψοτεχνήματα θεωρείται μια αρχή και γι’αυτό το λόγο ξεκινούσε η έκθεση με δύο δικά τους φιλμάκια, το Penny Lane και τα παντοτινά αγαπημένα χωράφια με φράουλες.

1975 Queen - Bohemian Rhapsody

1976 Devo - Secret Agent Man

Michael Nesmith – Rio

Το όνομα στους νεότερους μάλλον δεν λέει κάτι, αλλά οι περισσότεροι που ασχολούνται έστω και λίγο με τη μουσική έχουν ακούσει τραγούδια των Monkeys, στους οποίους ήταν μέλος. Το τραγούδι υπήρχε στο μιάς ώρας τηλεοπτικό πρόγραμμα με τίτλο Elephant Parts, με σκετσάκια και πέντε βίντεο με τραγούδια. Το πρόγραμμα κέρδισε το πρώτο βραβείο γκράμμι που δόθηκε σε μουσικό βίντεο, πριν ξεκινήσουν επίσημα οι απονομές το 1984, στην απονομή του 1981. Η παραγωγή άνηκε στον Nesmith και παρότι η δουλειά του σκηνοθέτη William Dear μπορεί να σας φαντάζει παιδική, τι θα σκεφτόσασταν αν σας έλεγα ότι στην αγορά του βίντεο στην Αμερική ήταν το τρίτο σε πωλήσεις laser disc το 1982 μετά τα star wars και στενές επαφές τρίτου τύπου. Η ιστορία γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα μια που η επιτυχία του Elephant Parts, οδήγησε το 1980 σε ένα εβδομαδιαίο τηλεοπτικό πρόγραμμα με τραγούδια, ονόματι PopClips. Όταν αρνήθηκε την προσφορά να πουλήσει την ιδέα ο ex-Monkey στην ιδιοκτήτρια του καναλιού Warner εκείνη ορμώμενη από την επιτυχία του θα δημιουργήσει το MTV και τα υπόλοιπα είναι ιστορία που λένε…

1979 Elvis Costello & The Attractions - Accidents Will Happen

1980 David Bowie - Ashes To Ashes

https://www.youtube.com/watch?v=HyMm4rJemtI

1980 The Residents - One-Minute Movies

Η διεύθυνση του μουσείου το θεωρούσε ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα.

1982 Yello - Pinball Cha Cha

1983 - Philip Glass - The Photographer: Act III

1984 The Cars - Hello Again (σκηνοθεσία των Andy Warhol και Don Munroe)

1985 Talking Heads - Road to Nowhere

ορίστε και το 5σέλιδο δελτίο τύπου που προλόγιζε την έκθεση

https://www.moma.org/documents/moma_press-release_332944.pdf

και όλα τα βίντεο της πρώτης έκθεσης μαζεμένα, εκτός από το Land of 1000 dances των Residents, που δεν είναι διαθέσιμο στο Youtube. Από την ποπ των ‘60ς μέχρι το hip hop και την Industrial μουσική, ένα πραγματικά ενδιαφέρον οπτικοακουστικό ταξίδι.

Την άνοιξη του 2003 η έκθεση επαναλήφθηκε και εμπλουτίστηκε με νέες προσθήκες για να καλύπτουν και τα δεκαοχτώ χρόνια που μεσολαβούσαν ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κλιπ στα 47. Τίτλος της Golden Oldies of Music

Video και ορίστε μερικά από τα νέα εκθέματα που περιείχε:

1989 Public Enemy – Fight The Power (του Spike Lee)

1994 Weezer - Buddy Holly

1999 Aphex Twin – Window licker

2000 Eminem - Guilty Conscience ft. Dr. Dre

2001 R.E.M. - Imitation Of Life

2002 Phoenix - Funky Squaredance

2002 The Chemical Brothers - Star Guitar