Ο Γιώργος Παπαστεφάνου και το Γαλλικό τραγούδι του Αζναβούρ

Ο Γιώργος Παπαστεφάνου και το Γαλλικό τραγούδι του Αζναβούρ

Το ελληνικό ραδιόφωνο τής δεκαετίας τού ‘50 έπαιζε πολύ γαλλικό τραγούδι. Κι εμείς οι πιστοί του ακροατές είχαμε γίνει πια ξεφτέρια. Η Εντίτ Πιάφ και ο Σαρλ Τρενέ, η Ζακλίν Φρανσουά και ο Υβ Μοντάν, η Ζυλιέτ Γκρεκό και η Πατασού είχαν την πρωτοκαθεδρία. Και ακριβώς, από την Πατασού εγώ πρωτάκουσα τραγούδι τού Αζναβούρ, πριν τον ακούσω με τη βραχνή του τη φωνή, να το τραγουδά κι ο ίδιος. «Sur ma vie, je t’ai juré un jour, de t’ aimer jusqu’ au dernier jour de mes jours».

Μόλις είχα αρχίσει να μαθαίνω γαλλικά και η παιδική μου φίλη η Ρηνέττα, η αδελφή τού Νίκου Πουλαντζά, που πήγαινε στην γαλλική Ακαδημία, ανέλαβε να μού γράψει τα λόγια στο χαρτί, για να μπορώ να τα τραγουδάω κι εγώ. Ύστερα, άκουσα την Πατασού και σ' ένα άλλο τραγούδι τού Αζναβούρ. «Πιο γαλανό από τα μάτια σου». Plus bleu que tes yeux.

Αυτό το τραγουδούσε και η Πιάφ, αλλά έβρισκα την Πατασού πολύ πιο αισθαντική. Και ύστερα, ερωτεύθηκα ένα ακόμη τραγούδι του Αζναβούρ, που το' λεγε η βασίλισσα του φάντο, η Αμάλια Ροδρίγκες. Ay, mourir pour toi, Αχ, να πεθαίνω για σένα. Ε, από κει και πέρα τη συνέχεια την ξέρετε. Ο Σαρλ Αζναβούρ, όχι πια μόνο σαν τραγουδοποιός, αλλά και σαν τραγουδιστής και ηθοποιός δεν σταμάτησε να μετράει επιτυχίες.

Διαψεύδοντας τις αρχικές προβλέψεις των κριτικών, που έγραφαν πως με τέτοια φωνή και τέτοια φάτσα, δεν είχε καμμία προοπτική. Ο ίδιος, ακομπλεξάριστος, και πάντοτε με χιούμορ, δεν δίσταζε να μιλά και για το μπόι του. Ούτε αυτό τον εμπόδισε να είναι ο Αζναβούρ. Με τρεις γάμους και έξι παιδιά, παρακαλώ. Ποτέ δεν τον συνάντησα, ποτέ δεν τον είδα στη σκηνή, ούτε και τώρα θα σας προτείνω να δούμε και να ακούσουμε τον ίδιο σε ένα απ’ τα τραγούδια του. Αλλά επιμένοντας στις παιδικές μου αναμνήσεις, θα σταθώ στο Ay, mourir pour toi, έτσι όπως το αγάπησα με τη φωνή τής μεγάλης Amalia Rodrigues