Κόβουμε το τσιγάρο με τέχνη, μουσική αλλά... και εικόνες

Κόβουμε το τσιγάρο με τέχνη, μουσική αλλά... και εικόνες

Το τρίπτυχο sex & drugs & Rock-n-Roll αποτελεί το αρχέτυπο σλόγκαν για όποιον θέλει ν’ ασχοληθεί με το ροκ αισθητικά, μουσικά και ουσιαστικά αλλά αποτελεί και την βιτρίνα πάνω στην οποία πετροβολούν όσοι θέλουν να κατηγορήσουν την ρόκ μουσική για εκχυδαϊσμό της τέχνης που συμπαρασύρει μαζί της και ένα γενικότερο τρόπο ζωής και δράσης. Στο μέτρο που εδώ μας ενδιαφέρει η μουσική δημιουργία εμπνέεται αφού προηγηθεί η επαφή της με καθημερινές εμπειρίες, γεγονότα ή συνήθειες που κάνουν τους μουσικούς να «κατεβάσουν» ιδέες, μελωδίες που στην συνέχεια θα τις «πλέξουν» με στίχους για να πάρουν την τελική τους μορφή.

Η επαφές αυτές όπως «φωνάζει» το παραπάνω σλόγκαν περιλαμβάνουν οπωσδήποτε χρήση καπνού και ατέλειωτα ξενύχτια σε στούντιο, δωμάτια, αλάνες, θέατρα, παρασκήνια κ.α.

Όπως πολύ ωραία το έγραψε και τραγούδησε ο Χρήστος Κυριαζής, κάνοντας το ελληνικό σλόγκαν, «Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια…» έχουν να πουν πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Τα τσιγάρα και ο καπνός αποτελούσαν πάντα μια απόλαυση μοναδική και ατομική αλλά και μια έξη που δύσκολα ξεφεύγει κανείς, αν θέλει βέβαια να ξεφύγει, αλλά και μια πράξη αυτοσυγκέντρωσης, ενδοσκόπησης, ανασυγκρότησης και τελικά έμπνευσης, όπως λέει και το άλλο τραγούδι «Κρύφτηκες μέσα σε καπνούς από τσιγάρα / Μου ‘βαλες όρους μου λέκιασες τους όρκους..»

Η παγκόσμια μουσική εργογραφία και στην συνέχεια η μουσική βιομηχανία ύμνησαν τον καπνό και τα τσιγάρα όσο περισσότερο μπορούσαν με εικόνες που άλλοτε μας εντυπωσίαζαν, άλλοτε μας μπέρδευαν, άλλοτε ήταν θολές, άλλοτε ξεκάθαρες, άλλοτε προκλητικές, άλλοτε εθιστικές, αλλά πάντα όμως οικείες.

Στο εικαστικό κομμάτι τώρα, σημαντικές φίρμες τσιγάρων άλλες περισσότερο γνωστές άλλες λιγότερο, που από μόνες τους αποτυπώνουν υψηλή επίδειξη τέχνης και τεχνικής από τους σχεδιαστές τους πάνω στο πακέτο, έγιναν αντικείμενο έμπνευσης από σχεδιαστές εξωφύλλων δίσκων με σκοπό να αποτυπώσουν την δική τους εκδοχή, το δικό τους μήνυμα ή την έξυπνη παρωδία ανασκευάζοντας την εικόνα από ένα πακέτο τσιγάρα ή φτιάχνοντας ένα εντελώς δικό τους και φανταστικό από αρχής.

Στα παρακάτω εξώφυλλα ακολουθείτε μια σειρά που η αρχική εικόνα είναι γνωστές ή και άγνωστες φίρμες τσιγάρων από διάφορες εποχές και τάσεις και στην συνέχεια τα εξώφυλλα γνωστών ή άγνωστων καλλιτεχνών που λένε τις δικές τους ιστορίες μέσα από την συγκεκριμένη έμπνευση του σχεδιαστή.

1.BENSON HEDGES GOLD

1.CAMEL

CITY BELL THE CARAVANS Camel Concerto Single 1974

EXPLORERS OF THE NILE We are all Egyptians Single 1988

ITS A BEAUTIFUL DAY Choice Quality Stuff 1971

KINKY FRIEDMAN Lasso from El Paso 1976

1.LUCKY STRIKE

1.NATURAL AMERICAN SPIRIT

1.PALL MALL

1.VANTAGE

CABALLERO

CELTAS

CLIFTON CHENIER King of Zydeco 1980

GAULOISES

KOOL

LAIKA Good Looking Blues 2000

LEXINGTON

LUCKY THOMPSON QUARTET Lucky Strikes 1965

MAGNA

MONOXIDE Chainsmoker 2004

 

PLAYERS

ROTHMANS2

1.DAVES

1.GITANES

1.TIGRA

CADETS

CHESTERFIELD KING

ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΟΙ SANTE 1996

xaru klin tsigara

Δείτε ακόμη:

>>

>>

>>

>> Μέρος 'Α

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>