Είναι ο Drake καλύτερος από τον Michael Jackson;

Running Wild-Tricky feat. Mina Rose

Από τον Κώστα Ζουγρή

Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε το γιατί δεν πρέπει να συγκρίνουμε καλλιτέχνες που έχουν κάνει επιτυχία σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα.

O Drake είναι ένας καλλιτέχνης που απολαμβάνει σήμερα την επιτυχία και ενδεχομένως να μην είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας σε μερικά χρόνια.

Μπορεί όμως να συμβεί και το αντίθετο, δηλαδή να συνεχίσει να γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και να καταφέρει να έχει απήχηση στις επόμενες γενιές.

Βέβαια οι πιθανότητες γι' αυτό είναι μικρές, γιατί οι ρυθμοί σήμερα είναι πολύ πιο γρήγοροι σε σχέση με το παρελθόν, οι νέοι θέλουν πάντα νέα είδωλα στην μουσική και αυτοί που καταφέρνουν να έχουν επιτυχία σε διάστημα 20 ετών είναι ελάχιστοι.

Μην μπερδεύουμε βέβαια την επιτυχία σε συναυλίες γιατί όλοι οι άνθρωποι συνεχίζουν να αγαπούν τους καλλιτέχνες με τους οποίους μεγάλωσαν.

Μερικοί φίλοι μας θέλοντας να χλευάσουν την επιτυχία που γνωρίζει εδώ και 40 σχεδόν χρόνια το Χιπ χοπ, μας έγραψαν τονίζοντας την απήχηση που είχαν στο στάδιο οι Scorpions και για την εμφάνιση των Judas Priest στο Rock Wave.

Οι Scorpions είναι για τον Έλληνα ότι είναι οι Rolling Stones για πολλούς άλλους Ευρωπαίους.

Καλό συγκρότημα που στις δεκαετίες '60, '70 και '80 ηχογράφησαν μερικά καλά άλμπουμ και προς το τέλος εξαιρετική ήταν η ικανότητα τους στις ερμηνείες τους σε μπαλάντες.

Το να μαζέψουν 50.000 κόσμο είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό γι' αυτούς, όπως σε όλους τους καλλιτέχνες, ποιος δεν θέλει να τον αγαπούν και να το δείχνουν όπως εμείς σαν λαός στους Scorpions.

Πέρα από τα οικονομικά και πολιτικά, οι Γερμανοί σαν λαός πιστεύω ότι αγαπούν την Ελλάδα, γι' αυτό φρόντισαν να μας πάρουν όσα περισσότερα σπίτια μπορούν τζάμπα λόγω της κρίσης.

50.000 οι Scorpions δύσκολα θα μαζέψουν σε άλλο μέρος του πλανήτη μας.

Όσο για τους Judas Priest, πάντα κι' αυτοί θα έχουν κοντά τους αυτούς που μεγάλωσαν μαζί τους, αν και στην Ελλάδα, δεν είχαν επιτυχία όταν έπρεπε.

Για να γυρίσουμε στον Drake, δεν δείχνει ότι μπορεί να ξεπεράσει τον θρύλο του Michael Jackson, όμως η απήχηση που έχουν τα τραγούδια του είναι σημαντική, όσοι δεν είναι κολλημένοι στο παρελθόν του απολαμβάνουν.

Όπως είναι άστοχο το να συγκρίνουμε μια ταλαντούχα πετυχημένη ηθοποιό του σήμερα με την Meryl Streep, ας πούμε την Shailene Woodley, το ίδιο άστοχο είναι το να επιχειρούμε σύγκριση μεταξύ Michael Jackson και Drake.

Όσο για το Χιπ χοπ, καλό θα είναι να μάθουν να ζουν μαζί του, θα περνάνε καλύτερα πιστεύω.