Η καρδιά του ροκ κτύπησε χθες στο Μπρούκλιν

 Η καρδιά του ροκ κτύπησε χθες στο Μπρούκλιν

Χθες το βράδυ στις 7 τοπική ώρα έγινε στην Νέα Υόρκη η 29η απονομή για τα βραβεία ένταξης στο Rock And Roll Hall Of Fame.

Ήταν όπως κάθε χρόνο μια ξεχωριστή βραδιά, όχι μόνο για τους φίλους του ροκ, αλλά όλης της μουσικής.

Σαν φίλος της μουσικής ένιωσα κι εγώ μέρος αυτής της τελετής στην οποία από την μεριά μου συμμετέχω σαν ένας από τους 600 που ψηφίζουν, αλλά σαν φανατικός οπαδός της μουσικής από τα παιδικά μου χρόνια αισθάνομαι κάποιες ενοχές για το ότι με τον τρόπο ψηφοφορίας όλοι οι υπόλοιποι μουσικόφιλοι εκπροσωπούν μόνο μία ψήφο.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι εύκολο να επιλέγει κανείς κάθε χρονιά συγκεκριμένο αριθμό καλλιτεχνών και ακόμα πιο δύσκολο είναι να έχουν όλοι την ίδια γνώμη.

Γι' αυτό η επιλογή αυτών που ψηφίζουν έχει γίνει με ιδιαίτερη προσοχή και μέλη της είναι οι κορυφαίοι μουσικοί, καλλιτέχνες, συνθέτες παραγωγοί, δημοσιογράφοι που ασχολούνται με την μουσική και είναι κορυφαίοι στο είδος τους.

Στην χθεσινή τελετή βραβεύτηκαν ονόματα όπως ο Peter Gabriel που ήδη είναι μέλος με τους Genesis και τώρα περνάει στην ξεχωριστή κατηγορία αυτών που είναι μέλη με συγκροτήματα και στην προσωπική τους καριέρα. Τον Gabriel παρουσίασε ο Chris Martin των Coldplay που τραγούδησε μαζί του όπως και ο Youssou N'dour.

Η Linda Ronstadt που δεν παραβρέθηκε αφου δεν ταξιδεύει πια όπως είπε ο Glenn Frey, ίσως δεν ήταν από τα φαβορί, είναι πια μέλος του θεσμού και τραγούδησαν γι' αυτήν γυναίκες όπως οι Stevie Nicks, Bonnie Raitt, Sheryl Crow, Carrie Underwood και η φίλη της Emmylou Harris, όλες μαζί είπαν το When Will I Beloved

Η βράβευση των Nirvana είναι αυτή που ξεχώρισε με τα δύο εν ζωή μέλη τους, τον Dave Grohl και τον Chris Novoselic, να τραγουδούν μαζί με 4 γυναίκες, τις St. Vincent, Kim Gordon, Lorde και Joan Jett.

Oι Kiss τελικά δεν έπαιξαν αφού δεν τα βρήκαν με τα δύο από τα αρχικά τους μέλη που δεν είναι πια στο συγκρότημα, όμως εμφανίσθηκαν μαζί μετά από 14 σχεδόν χρόνια και μίλησαν στην σκηνή, ένας από αυτούς, ο Ace Frehley έπαιξε όμως σαν μέλος ομάδας καλλιτεχνών.

E Street Band, θα τραγούδησε μαζί τους ο Bruce Springsteen, Hall And Oates και Cat Stevens ήταν μερικοί ακόμα από αυτούς που θα βραβεύτηκαν.

Οι Hall and Oates είπαν ότι δεν είναι χαρούμενοι που είναι οι πρώτοι από την Φιλαδέλφεια που έγιναν μέλη, αφού υπάρχουν οι Stylistics, Chubby Checker και Todd Rundgren

Το όνειρό μου είναι να συμβάλλω στο να γίνει κάτι ανάλογο με το Rock And Roll Hall Of Fame στην Ελληνική μουσική και έχουμε στείλει μαζί με τον Κώστα Ζουγρή την ίδια επιστολή σε όλους τους υπουργούς πολιτισμού τα τελευταία 17 χρόνια, χωρίς ποτέ να πάρουμε καμία απάντηση, ανάμεσά τους και ήταν δύο μετέπειτα πρωθυπουργοί.

Η πολιτεία δείχνει μόνιμα την αδιαφορία της για τους Έλληνες συνθέτες, στιχουργούς και τραγουδιστές που πρέπει επιτέλους να βρουν το σπίτι τους.

Αν βρεθείτε στο Cleveland αξίζει να επισκεφθείτε το μουσείο του R&RHOF στο οποίο υπάρχουν μοναδικά εκθέματα, μια εικόνα μπορείτε να πάρετε και από το site www.rockhall.com/‎

Όλη η βραδιά θα προβληθεί μελλοντικά από την τηλεόραση.ίσως και στην Ελλάδα.

Γιάννης Πετρίδης