Δεν φταίνε απαραίτητα οι dj's για την ραδιοφωνική στασιμότητα

Δεν φταίνε απαραίτητα οι dj's για την ραδιοφωνική στασιμότητα

Εύκολα ρίχνουν τις ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στο Ελληνικό ραδιόφωνο στους φαινομενικά υπεύθυνους ραδιοφωνικούς παραγωγούς, όμως στην πραγματικότητα την απόλυτη ευθύνη την έχει αυτός που διευθύνει τον κάθε ραδιοφωνικό σταθμό και όχι ο παραγωγός που όπως όλοι οι εργαζόμενοι εκτελεί εντολές και προσπαθεί να επιζήσει σε ένα πραγματικά δύσκολο επαγγελματικό περιβάλλον.

Αυτοί οι οποίοι κατευθύνουν τα ραδιόφωνα πιστεύουν εδώ και πολλά χρόνια ότι οι επιτυχίες από το παρελθόν και τα μεγάλα γνωστά ονόματα είναι αυτό που κρατάνε το ενδιαφέρον στον ακροατή γι' αυτό και δύσκολα το αποχωρίζονται.

Μη ξεχνάμε ότι όπως και στην πολιτική, οι πολίτες είναι αυτοί που εκλέγουν ή κρατάνε τις ακροαματικότητες σε ένα επίπεδο που δεν ρισκάρει ο άλλος να το αλλάξει

Είναι όμως έτσι; σε μεγάλο βαθμό ναι, ο καθημερινός έντονος ρυθμός που ζουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν επιτρέπει πειράματα, δεν είναι τυχαίο το ότι και η τηλεόραση επιλέγει χαζοχαρούμενες εύκολες λύσεις με ωραίες γυναίκες και άνδρες και γενικά ανάλαφρο πρόγραμμα που σαν σκοπό έχει να διώξει από την ακροατή, έστω και στιγμιαία τις καθημερινές σκοτούρες.

Πού είναι λοιπόν το πρόβλημα; είναι στο ότι εδώ και πολλά χρόνια σταδιακά το Ελληνικό ραδιόφωνο και τα ΜΜΕ απομακρύνονται όλο και περισσότερο από την διεθνή μουσική πραγματικότητα. Η αντίδραση σε κάθε νέο τραγούδι που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι μόνιμα καθυστερημένη, αφού όλοι σχεδόν οι παραγωγοί φοβούνται να πάρουν πρωτοβουλίες, ενώ οι διευθυντές παραγωγής, απλά δεν ακούνε την νέα μουσική γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κάποιας ηλικίας και δεν βρίσκουν ενδιαφέρον σ'αυτήν.

Ενώ στο εξωτερικό εδώ και καιρό έχουν πάψει να υπάρχουν 'ταμπέλες' και όλοι οι χώροι φιλοξενούν πια τα πάντα, ποπ, ραπ, ροκ, λάτιν κλπ, εδώ είναι κολλημένοι σε συγκεκριμένα είδη και απορρίπτουν τα υπόλοιπα, υπάρχουν ακόμα φίλοι της μουσικής που πιστεύουν στο εναλλακτικό ροκ του '80, ενώ αυτό έχει πάψει να προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον εδώ και χρόνια.

Πώς θα μπορούσαν να αλλάξουν τα πράγματα; δυστυχώς με τίποτα σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ελέγχονται στην πλειοψηφία τους από λίγους ιδιοκτήτες και σε ένα σχεδόν μονοπωλιακό καθεστώς δεν είναι εύκολο να αλλάξεις και πολλά, απλά ψάχνεις για εναλλακτικές λύσεις στο διαδίκτυο που υπάρχει σαφώς μεγαλύτερη ελευθερία και παίρνουν πρωτοβουλίες οι παραγωγοί αφού δεν υπάρχουν λογικά μεγάλα συμφέροντα.

Κώστας Ζουγρής