Ποιος σκοτώνει την μουσική που αγαπάμε;

Ποιος σκοτώνει την μουσική που αγαπάμε;

Δεν ξέρω αν είναι κουραστικό το να γκρινιάζουμε συνέχεια για την μουσική του σήμερα και να αναπολούμε τα ονόματα από το παρελθόν που μοιραία απομακρύνονται κάθε μέρα και περισσότερο.

Είναι λογικό σε κάθε μορφή τέχνης να υπάρχει ένα είδος ύφεσης, το ίδιο άλλωστε συμβαίνει σε όλο το φάσμα της κοινωνικής μας ζωής με κυριότερο αυτό της πολιτικής που σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ίσως χειρότερη ακόμα και από την μουσική.

Υπάρχουν ευθύνες για την πορεία της μουσικής; συγκεκριμένες όχι, όπως και στην πολιτική όπου το κοινό είναι αυτό που ανεβάζει και κατεβάζει τα αστέρια, όπως κάνει και με τους πολιτικούς.

Όμως αυτοί που ελέγχουν την μουσική βιομηχανία είναι σήμερα περισσότερο επιχειρηματίες από ότι στο παρελθόν και σαν πρώτο στόχο έχουν τα κέρδη τους τα οποία αντίθετα από ότι πιστεύουμε, τα τελευταία χρόνια ανεβαίνουν συνέχεια παρά την πτώση της ποιότητας όπως πολλοί από εμάς πιστεύουν.

Οι νέες τεχνολογίες έχουν συρρικνώσει σημαντικά τα κέρδη των καλλιτεχνών που δεν καταφέρνουν να έχουν επιτυχίες, αλλά κάνουν αυτό που αποκαλούμε για να δικαιολογήσουμε ίσως καταστάσεις, ποιοτική μουσική.

Στο παρελθόν συνηθίζαμε να νιώθουμε δέος όταν ένα τραγούδι έμπαινε με πρώτη εβδομάδα στα 40 πρώτα, γεγονός ιδιαίτερα σπάνιο πριν το 1990, με την αλλαγή όμως των όρων που επέβαλλε το περιοδικό Billboard δίνοντας βάρος στις επιτυχίες από το ραδιόφωνο, αρκετά τραγούδια ανέβαιναν και ανεβαίνουν με πρώτη εβδομάδα ακόμα και στο Νο 1.

Τα Streaming που παίζουν τώρα ακόμα μεγαλύτερο ρόλο έκαναν τη κατάσταση ακόμα πιο 'άγρια'. παλιά ένα τραγούδι έμπαινε με πρώτη εβδομάδα στο 80, 70 60 και σε μερικές περιπτώσεις πιο ψηλά και σιγά σιγά ανέβαινε προς την κορυφή. Τώρα έχουμε εντελώς το ανάποδο, ανεβαίνουν στο τοπ 10 και πέφτουν προς το 100 με ελάχιστα από αυτά να ανακάμπτουν αργότερα με την βοήθεια του ραδιοφώνου.

Καλλιτέχνες του Χιπ χοπ όπως ο Drake εκμεταλλεύονται την δομή του τσαρτ κυκλοφορώντας συνέχεια σινγκλς και σύντομα θα έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ.

Το κόλπο, γιατί περί κόλπου πρόκειται θα επεκταθεί άμεσα και στα άλμπουμ με τους καλλιτέχνες να κυκλοφορούν κάθε 2-3 μήνες καινούργιο δίσκο με 6-7 τραγούδια.

Το έκανε ο Weeknd πήγε στο Νο 1 και αυτόν τον μήνα ο Kanye West θα κυκλοφορεί κάθε εβδομάδα και ένα νέο άλμπουμ; με 7 τραγούδια. Ο νέος του δίσκος που κυκλοφόρησε χθες είναι μία από τα ίδια και δείχνει το τέλος εποχής για ένα από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 21ου αιώνα, όμως με τα Streaming όλα τα άλμπουμ του θα πάνε στο τοπ 10.

Μιλάμε για μια νέα εποχή που όμως μακροπρόθεσμα θα κάνει κακό στην μουσική, αλλά σήμερα όλοι ενδιαφέρονται για το εφήμερο κέρδος και μπορεί να έχουν και δίκιο γιατί κανείς δεν ξέρει το τι θα συμβεί αύριο. Μπορεί να βγουν 5-10 σούπερ ταλέντα που θα αλλάξουν τα πάντα, κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει.

Ίσως δεν έχει νόημα το να προσπαθούμε να σας πείσουμε να παίρνετε μέρος σε διαγωνισμούς για να κερδίσετε άλμπουμ όπως αυτό της Dinah Washington, τι μπορεί να λέει ακόμα και τους μεγάλους μια τέτοια φωνή, όμως για πολλούς ήταν σημαντική και κλασική.

Ενοχλεί κάποιους, ίσως τους περισσότερους, αλλά το τζάμπα δεν κάνει καλό στην τέχνη. Διάβαζα κάπου ότι εκτός από την μουσική που όλοι θέλουν να την έχουν τζάμπα, όπως και τις τηλεοπτικές σειρές, στον κινηματογράφο ο κάθε Έλληνας πάει μία φορά τον χρόνο κατά μέσο όρο στο σινεμά, ενώ στον πολυσυζητημένο και συχνά βραβευμένο Ελληνικό κινηματογράφο, δεν πατάει ψυχή.

Η προσπάθεια που κάνουμε έχει σκοπό να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων για την μουσική, τον κινηματογράφο και όλα όσα απασχολούν ένα σύγχρονο άνθρωπο, αν δεν βοηθήσουν, τουλάχιστον όσοι έχουν την δυνατότητα, η κατάσταση δεν θα πηγαίνει προς το καλύτερο.

Την μουσική την σκοτώνει η αδιαφορία του κόσμου, όχι το Χιπ χοπ που έχει όπως όλα τα είδη και εξαιρετικές ηχογραφήσεις και άλλες που θυμίζουν γάτες που τσιρίζουν, ειδικά από ράπερς που συνήθως έχουν το Lil στο όνομα τους και είναι πιτσιρίκια που εκμεταλλεύονται οι μουσικές πλατφόρμες.

Κώστας Ζουγρής

ΥΓ περιμένουμε 5 ακόμα άτομα για να κάνουμε την κλήρωση για το τριπλό cd της Dinah Washington, όσοι συμμετάσχουν θα έχουν 10% πιθανότητες να αποκτήσουν μία εξαιρετική συλλογή που θα ακούν και τα εγγόνια τους.

https://www.apotis4stis5.com/themata-f/31620-2018-05-30-19-58-38