Δεν είναι το χρέος, βλάκα!

Δεν είναι το χρέος, βλάκα!

Η Ελένη που έχει οικογενειακό εισόδημα €18.000 χρωστάει €32.000, και γι’ αυτό έχει πρόβλημα.

Ποιο είναι το πρόβλημά της;

Ότι χρωστάει €32.000 ή ότι βγάζει €18.000 το χρόνο;

Να το δούμε λίγο;

Χρωστάει το εισόδημά της σχεδόν δυο ετών.

Η τράπεζα τής είπε να μειώσει το χρέος της σε εισόδημα ενός έτους. Βέβαια δεν είναι διαθέσιμο όλο το εισόδημά της για να κάνει αποπληρωμές παρά μόνο ένα μικρό ποσοστό του.

Έχει ανελαστικά έξοδα: δίνει €3.000 το χρόνο στη μάνα της και άλλα €2.000 το χρόνο στην κυρία που της κρατάει το σπίτι. Επίσης δίνει άλλα €5.000 σε δόσεις για συντήρηση του σπιτιού και για δόσεις στα έπιπλα που έχει αγοράσει και της μένουν άλλες €8.000 για να ζήσει εκείνη και τα 2 παιδιά της που δουλεύει το ένα και το άλλο είναι άνεργο. Έχει και τρίτο παιδί αλλά εκείνο έφυγε και ζει στο εξωτερικό γιατί δεν άντεξε τη μιζέρια.

Η γριά μάνα της δίνει χαρτζιλίκι στο μικρό άνεργο παιδί της κανένα εικοσάευρο κάθε τόσο. Όταν η Ελένη το αφήνει νηστικό.

Με τεράστιες θυσίες κατάφερε να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 5% ή €900 το χρόνο, αφού κάθε βδομάδα αφήνει ένα παιδί της νηστικό για μια μέρα. Το μικρό θέλει να δουλέψει αλλά η Ελένη του απαγορεύει να δουλέψει Κυριακή για να μπορεί να πηγαίνει στην εκκλησία. Άσχετο αν έχει να πάει εκκλησία 20 χρόνια.

Επίσης η Ελένη νοικιάζει στο AirBnB μια εξοχική γκαρσονιέρα που έχει στη Νέα Μάκρη λίγες μέρες το χρόνο. Αλλά δεν θέλει να τη νοικιάσει πάνω από 8 βδομάδες το χρόνο γιατί πρέπει λέει να ιδρύσει εταιρία για να τη νοικιάζει παραπάνω. Οπότε τζίφος και από εκεί.

Κάτι της είπαν να βάλει φωτοβολταϊκά στην ταράτσα να της κοστίζει λιγότερο το ρεύμα και να μπορεί να πουλάει και λίγο ρεύμα στη ΔΕΗ αλλά δεν θέλει να χαλάσει την οπτική του ακάλυπτου. Τζίφος κι’ αυτό.

Επίσης η Ελένη μπορεί να δώσει αντιπαροχή μια οικοπεδάρα που έχει δίπλα στη θάλασσα και να εισπράττει νοίκι αλλά δεν της πάει να βάλει ξένο άνθρωπο στο κεφάλι της.

Όλα της βρωμάνε ή της ξινίζουνε ή και τα δύο.

Δεν θέλει να κόψει από πουθενά για να αποπληρώσει μέρος του χρέους διατηρώντας το εισόδημά της σταθερό από τη μια, αλλά και σαμποτάρει τον εαυτό της και την οικογένειά της στο να αυξήσει το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ώσπου να εξισωθεί με το χρέος της και να σταματήσει η τράπεζα να την πρήζει.

Νιώθει παγιδευμένη! Της φταίει η τράπεζα, η μάνα της που της άφησε λέει το χρέος τόσο ψηλά, το τρίτο παιδί της που έφυγε εξωτερικό για να γλυτώσει την διαβρωτική της προσωπικότητα, της φταίει το δεύτερο παιδί που δεν βρίσκει δουλειά όπως εκείνη την θέλει για να μη σχολιάζει ο κόσμος, της φταίει ο ξάδερφος που ζήτησε τη βοήθειά του για να μη πεινάσει και αυτή και τα παιδιά της όταν η τράπεζα ήταν έτοιμη να κάνει κατάσχεση, της φταίνε οι ξένοι ενοικιαστές που δεν δίνουν όσα θα πλήρωναν σε ξενοδοχείο 5άστερο για να μείνουν στη γκαρσονιέρα της στη Νέα Μάκρη. Της φταίει ο άντρας της που τον χώρισε.

Της φταίνε όλοι εκτός από τον εαυτό της και τις εμμονές της.

Η Ελένη είναι βλάκας!

Βλάκας!

Αυτό!

Βλάκας!

Έχει πάθει εμμονή με το χρέος της που έχει φτάσει €32.000!

Αντί να βρει τρόπο να αυξήσει το οικογενειακό της εισόδημα να το φτάσει €32.000 το χρόνο, να αφήσει να βρει δουλειά το δεύτερο παιδί της που δεν το αφήνει να δουλέψει και να φέρει πίσω το τρίτο παιδί της που το βρίζει γιατί έφυγε έξω και άφησε την οικογένεια αντί να μείνει στη μιζέρια, να νοικιάζει τη γκαρσονιέρα παραπάνω βδομάδες όσο περισσότερο μπορεί, προσπαθεί να αφήνει νηστικά τα παιδιά όποτε μπορεί για να αποπληρώνει στην τράπεζα τις δόσεις με το εισόδημα της καθηλωμένο στις €18.000 το χρόνο.

Μπορεί να αυξήσει το εισόδημα της αλλά δεν θέλει. Επειδή είναι βλάκας.

Ποια είναι η Ελένη;

Η Ελένη είναι αυτή που νομίζετε.

Κοιτάξτε γύρω σας, μέσα σας, πίσω σας.

Η Ελένη είναι εδώ και κάνει κουμάντο.

Και έχει εμμονή με το χρέος.

Επειδή είναι βλάκας!

Πηγή: Capital.gr του Άγη Βερούτη