Όταν οι PINK FLOYD βούλιαξαν με 200.000 κόσμο την Βενετία και μαζί το σύνολο της δημοτικής αρχής!

Όταν οι PINK FLOYD βούλιαξαν με 200.000 κόσμο την Βενετία και μαζί το σύνολο της δημοτικής αρχής!

 

Από τον ALi Mathloum

Στις 15 Ιουλίου του 1989 έλαβε χώρα μια δωρεάν συναυλία των Pink Floyd στην πλατεία του Αγίου Μάρκου στην ιστορική περιοχή της Βενετίας. Οι αρχές της πόλης δήλωναν πως ‘’πρέπει να είμαστε φιλόξενοι στις νέες τάσεις της μουσικής συμπεριλαμβανομένου και της ροκ μουσικής’’.

 

Όμως υπήρχαν εξαρχής έντονες αντιδράσεις οι οποίες επικεντρωνόντουσαν στο γεγονός πως οι δονήσεις από την ένταση της μουσικής θα προκαλούσαν ζημιές (!) στα διατηρητέα μνημεία της περιοχής. Ο πρώην επίτροπος τουρισμού της Βενετίας Augusto Salvadori δηλώνει χαρακτηριστικά και με σαφήνεια ‘’αν θέλουν ροκ μουσική ας το κάνουν σε στάδιο και όχι στην πλατεία San Marco’’.

 

Το συγκρότημα συμφώνησε να ρίξει την ένταση από τα 100 στα 60 ντεσιμπέλ συν ότι θα παίζανε σε πλωτή σκηνή πάνω στο νερό σε…απόσταση από την πλατεία.Έτσι και συνέβη λοιπόν. Όμως η μεγάλη ζημιά δεν ήρθε από τους Φλόυντ, αλλά από το κοινό που ήρθε να τους παρακολουθήσει!

 

 

 

Η Βενετία τότε μετρούσε περί τους 60.000 μόνιμους κατοίκους, στην συναυλία λοιπόν παρευρέθηκαν….200.000 άτομα! Οι παράπλευρές ζημίες ήταν ανεξέλεγκτες και πέρα από κάθε μέτρο και απαισιόδοξη προσδοκία. Επίσημες πηγές έκαναν τότε λόγο για 300 τόνους απορρίμματα που άφησαν πίσω τους, μπουκάλια, αναψυκτικά και ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Συν αυτών δεν υπήρχε φυσικά επαρκής αριθμός από δημοσιές τουαλέτες και τα μνημεία και τα κανάλια είχαν την τιμητική τους. Βέβαια φημολογείται πως συνολικά ο κόσμος ήταν ευπρεπής και δεν συνέβησαν ιδιαίτερα ευτράπελα πέρα από ελάχιστες ζημιές στο άγαλμα του Σολομώντα. ‘’Αυτό δεν ήταν φεστιβάλ πολιτισμού’’ δηλώνει ο πρώην δήμαρχος της Ρώμης.

 

 

 

Τα μεθεόρτια της συναυλίας βρήκαν τους Βενετσιάνους έξαλλους με την δημοτική αρχή ζητώντας επίμονα την παραίτηση του δημάρχου, συνθήματα και πανό με την φράση ‘’παραιτήσου έκανες την Βενετία τουαλέτα’’ έδιναν και έπαιρναν. Λίγες μόνο μέρες μετά σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο της Βενετίας και ο Δήμαρχος Casellatti δηλώνουν την παραίτηση τους…

 

 

 

Ούτως ή άλλως δήμαρχε ‘’ All in all you're just another brick in the wall’’

 

 

 

Ελάτε στη παρέα μας