Ελλάδα-Τουρκία πρέπει να βρουν τρόπο να γίνουν μόνιμα φίλοι

Ελλάδα-Τουρκία πρέπει να βρουν τρόπο να γίνουν μόνιμα φίλοι

Από τον Κώστα Ζουγρή

Ακούω και διαβάζω καθημερινά αυτούς που αναφέρονται στην μόνιμη ένταση μεταξύ των δύο χωρών από τότε που ήμουν μικρό παιδί.

Μετά από μία σχετικά πιο ήρεμη περίοδο που κράτησε αρκετά χρόνια, τελευταία όλα δείχνουν ότι κάτι 'στράβωσε' και δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι μπορεί να συμβεί σύντομα το απρόβλεπτο.

Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών όμως δεν ωφελεί κανέναν από τους δύο, απλά τους οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση από τους προμηθευτές τους σε πολεμικό υλικό.

Η Τουρκία βέβαια έχει ανοίξει πολλά μέτωπα, γι' αυτό όμως δεν είναι τυχαία και η μεγάλη αλλαγή στην οικονομία της που ενώ άνθιζε πριν από μερικά χρόνια και είχε τις καλύτερες προοπτικές, τώρα βυθίζεται όλο και περισσότερο στα προβλήματα.

Δεν είμαι βέβαια ειδικός στα εξωτερικά μας θέματα και δεν μπορώ να κρίνω τους χειρισμούς της παρούσας κυβέρνησης μας, όμως μπορώ να τολμήσω να γράψω ότι στα εξωτερικά θέματα πρέπει να υπάρχει κοινή πολιτική όλων των κομμάτων και αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει η αντιπολίτευση να συμφωνεί με την εκάστοτε κυβέρνηση.

Αξιολογούμε τις ικανότητες των στελεχών όλων των κομμάτων και βάζουμε έναν μόνιμο υπουργό εξωτερικών κοινής αποδοχής, όπως πρέπει να κάνουμε και με τον πρόεδρο της τράπεζας της Ελλάδος, τον επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας και σε όποιο τομέα έχει ιδιαίτερη σημασία για την χώρα.

Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις οδηγούν συνήθως σε αδιέξοδο και όποιος δεν βλέπει ότι τα προβλήματα δεν λύνονται εύκολα, μάλλον δεν βλέπει καλά.

Οι γείτονες μας δεν είναι βέβαια οι καλύτεροι, αλλά το ίδιο πιστεύουν για τους γείτονες τους σε όλους σχεδόν τους τόπους του πλανήτη, και οι πόλεμοι μεταξύ τους είναι ιστορικοί όπως και οι δικοί μας.

Ας το δούμε ρεαλιστικά και ας προσπαθήσουμε να ημερώσουμε με πολιτικούς τρόπους τους γείτονες μας, η φιλία μεταξύ μας θα μπορούσε να χαρίσει πρόοδο και ευημερία και στους δύο λαούς, η αντιπαλότητα και ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη θα καταστρέψει για χρόνια και τους δύο, κανείς δεν θα είναι το εύκολο θύμα, οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές για όλους.