Βινύλιο: Έχει πάντα τους φίλους του

Ήταν μια ευχάριστη διαπίστωση για μένα το Σαββατοκύριακο που ήμουν στο Λονδίνο η επίσκεψη μου στην αυθεντική τοποθεσία του καταστήματος HMV στο Νο 363 της Oxford Street.

Μπορεί η ποικιλία του ρεπερτορίου να μην είναι αυτή που είχε στο παρελθόν, αλλά βρήκα ό,τι ήθελα από τα καινούργια.

Η επαφή που έχει ο αγοραστής με το αντικείμενο δεν έχει βέβαια καμιά σχέση με το download, νεαρά παιδιά έψαχναν βινύλια και cd, ενώ και αρκετοί μεγάλοι σε ηλικία έψαχναν στους διάφορους χώρους που είναι χωρισμένα κατά είδος όλα τα μουσικά προϊόντα.

Η μουσική ψάχνει συνέχεια νέους τρόπους να προσελκύσει το αγοραστικό ενδιαφέρον του κοινού, από τότε που πριν από 70 χρόνια περίπου έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνιση τους τα άλμπουμ βινυλίου υπάρχει μια ερωτική σχεδόν σχέση μεταξύ των δίσκων και των φίλων της μουσικής που αρνείται να παραδώσει την σκυτάλη στις νέες τεχνολογίες.

Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη παρουσία του, το cd άρχισε ήδη την παράδοση σε νέες ψηφιακές μορφές καταγραφής των άλμπουμ ,αλλά σε αντίθεση με το cd εδώ και 3 χρόνια οι δίσκοι βινυλίου συνεχίζουν να αποκτούν νέους φίλους και είναι η μόνη μορφή πώλησης μουσικού προϊόντος που σημειώνει πωλήσεις, όχι μόνο στις μεγάλες ηλικίες, αλλά και σε νεαρούς που ανακαλύπτουν τα σημαντικά πλεονεκτήματα από πλευράς ήχου που δίνει η ακρόαση βινυλίου.

Πραγματικά είναι εντυπωσιακό το να βλέπει κανείς νεαρά παιδιά σε μεγάλα καταστήματα του Λονδίνου να αγοράζουν βινύλια προκαλώντας ένα νέο ενδιαφέρον που έχει οδηγήσει τις εταιρίες στο να ανατυπώνουν σε ειδική έκδοση κλασικά άλμπουμ από τον χώρο του ροκ.

Γιάννης Πετρίδης

Η επιστροφή στο φυσικό προϊόν έχει φανατικούς φίλους σε όλες τις χώρες και κάνει πολλούς να παραλληλίζουν την αγάπη για τα βινύλια με αυτή που έχουν πολλοί για τα άλογα που παρά την απήχηση που έχουν τα αυτοκίνητα, συνεχίζουν να συγκινούν σε σημαντικό βαθμό αυτούς που ξέρουν να εκτιμούν καταστάσεις.

Προσωπικά νοιώθω κάθε δίσκο βινυλίου που έχω στην δισκοθήκη μου σαν ένα φυσικό αντικείμενο που έχω στην κατοχή μου, πράγμα που δεν μπορώ να αποδεχθώ με κάτι που είναι αποθηκευμένο στον υπολογιστή μου.