Πώς γράφτηκε το Life On Mars?

Καταιγισμός από κυκλοφορίες του David Bowie σε βινύλιο με σπάνιες ηχογραφήσεις

Image result for life on mars?-david bowie

tumblr o0t1hjnYW71rpgpe2o2 1280

Από τον Κώστα Ζουγρή

Διάβασα πρόσφατα στο οπισθόφυλλο του άλμπουμ Hunky Dory την σημείωση που έβαλε ο Bowie δίπλα στο τραγούδι Life On Mars? ότι το εμπνεύστηκε από τον Frankie και έψαξα να βρω ποια ήταν η σχέση του με τον μεγάλο τραγουδιστή..

Το 1968 ο David Bowie έγραψε τους Αγγλικούς στίχους για την μεγάλη επιτυχία των Claude Francois και Jacques Revaux με τίτλο “Comme d’habitude.”.

Όμως οι στίχοι του με τον τίτλο Even A Fool Learns To Love δεν εγκρίθηκαν

Ένα χρόνο αργότερα ο Bowie άκουσε στο ραδιόφωνο το My Way με τον Frank Sinatra και σκέφτηκε αμέσως να γράψει ένα ανάλογο τραγούδι.

Η έμπνευση ήταν εύκολη και ήλθε στον δρόμο Beckenham High Street όπου περπατούσε προς την στάση και στην συνέχεια μέσα σε ένα λεωφορείο με το οποίο ταξίδευε στο Λονδίνο πηγαίνοντας σε μία περιοχή για να αγοράσει παπούτσια και πουκάμισα.

Η φράση now the workers have struck for fame, ‘cos Lennon’s on sale again αναφέρεται στο “Working Class Hero” του John Lennon και η φράση

https://www.youtube.com/watch?v=iMewtlmkV6c

“Look at those cavemen go” είναι από την επιτυχία του 1960 “Alley Oop”, από ένα Αμερικάνικο συγκρότημα doo-wop τους Hollywood Argyles,

Το κιθαριστικό μέρος είναι επηρεασμένο από το Something των Beatles, πιάνο, με κάποιους επηρεασμούς από το Bridge Over Troubled Water παίζει ο Rick Wakeman και στην δεύτερη στροφή υπάρχουν ομοιότητες με το Stairway To Heaven που κυκλοφόρησε 2 μήνες αρργότερα.

https://www.youtube.com/watch?v=UelDrZ1aFeY