Μια χούφτα ράπερς συγκεντρώνουν το 99% των μουσικών εσόδων, κάτι ίσως δεν πάει καλά

Μια χούφτα ράπερς συγκεντρώνουν το 99% των μουσικών εσόδων, κάτι ίσως δεν πάει καλά

Από τον Κώστα Ζουγρή

Παρακολουθούμε σαν υπνωτισμένοι αυτά που συμβαίνουν στην μουσική εδώ και μερικά χρόνια απαξιώνοντας όλο και περισσότερο αυτά που αγαπήσαμε και περάσαμε όλη μας τη ζωή συντροφιά τους.

Προκαλεί τρόμο, τουλάχιστον σε εμένα και αρκετούς από τους φίλους μου η σκέψη ότι 2-3 εταιρίες που ελέγχουν τα streaming διαμορφώνουν τις μουσικές τάσεις στον πλανήτη ενώ οι δισκογραφικές σιωπηλά αποδέχονται την νέα πραγματικότητα αφού τα κέρδη αυξάνονται αλλά όμως κατά την γνώμη μου παραβλέπουν το γεγονός ότι είμαστε ελάχιστα μακριά από την ημέρα που θα πεθάνουν και οι συναυλίες και τότε θα πιστοποιηθεί και επίσημα ο θάνατος της μουσικής.

Σήμερα το 1%, ναι δεν διαβάζεται λάθος, το 1% των εσόδων από τα streaming πάνε σε όλους του μουσικούς του πλανήτη και το υπόλοιπο 99% πάει σ' αυτούς που έχουν τραγούδια μέσα στα 10 πρώτα.

Ξαφνικά από το πουθενά καθημερινά μαθαίνουμε νέα ονόματα που αγνοούσαμε μέχρι χθες και σήμερα μονοπωλούν την προώθηση εταιριών όπως η Apple και το Spotify.

Πόσο μπορεί να συνεχισθεί αυτή η κατάσταση και να μη 'σκοτώσει' όλη την υπόλοιπη μουσική;

Θα μου πείτε το ίδιο δεν συμβαίνει και με τις τηλεοπτικές παραγωγές στην χώρα μας; 2-3 τηλεοπτικά κανάλια διαμορφώνουν τις προτιμήσεις του κοινού, όλο προς το χειρότερο και σταδιακά εξαφανίζουν με διάφορα προσχήματα εκπομπές που ίσως ενοχλούν πολιτικά κάποιους.

Τα ΜΜΕ θυμίζουν τις οπαδικές αθλητικές εφημερίδες, έχουν συγκεκριμένες προτιμήσεις και αδιαφορούν, ειδικά τα έντυπα, αν σημειώνουν πωλήσεις, αφού υπάρχει διασπορά δραστηριοτήτων και καλύπτονται, ενώ κάνουν την δουλειά τους.

Για να γυρίσουμε στην μουσική, έχουν το δίκιο τους μερικοί που κατηγορούν το νέο Αμερικάνικο Χιπ χοπ, αφού οι περισσότεροι εκπρόσωποι του με δισεκατομμύρια μερικές φορές streaming δύσκολα θα μάζευαν 5-6 χιλιάδες σε συναυλίες τους, κάτι μυρίζει άσχημα σ' αυτή την ιστορία.

Και μη βιαστούν μερικοί να κατηγορήσουν τον Kendrick Lamar ή άλλους μαύρους ταλαντούχους που δεν έχουν και ιδιαίτερα πολλά streaming, μιλάμε για τους κομήτες που μέχρι χθες ήταν άγνωστοι και σε ελάχιστες μέρες φτάνουν στο Νο 1.

Αν δεν φροντίσει το Billboard να αλλάξει αυτή τη κατάσταση, οι 'φραγκοφονιάδες' θα οδηγήσουν την μουσική σε πλήρη απαξίωση.