Ο φανταστικός κόσμος των Roxy Music

Ο φανταστικός κόσμος των Roxy Music

Από τον Κώστα Ζουγρή

Έχουν περάσει 45 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ των Roxy Music, ενός δίσκου που ένωσε την αγάπη του Bryan Ferry για το παρελθόν και ειδικά τις δεκαετίες '30 και '40 με τα φιλόδοξα σχέδια του Brian Eno που από τότε ήταν μπροστά από την εποχή του και έδωσε το στίγμα του σε ένα συγκρότημα που παραμένει από τα πιο σημαντικά στον χώρο του ροκ.

roxy-1.jpg

Δεν είναι εύκολο να παντρέψει κανείς τα ακούσματα που είχαν οι δύο Bry(i)an του συγκροτήματος που ακόμα και ο τρόπος γραφής του ονόματος τους έδειχνε τις διαφορές τους που τελικά οδήγησαν στο να χωρίσουν τους δρόμους τους 4 μήνες μετά την κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου τους.

Όμως ακόμα και σήμερα ο Ferry παραδέχεται ότι αυτά ήταν τα πιο δημιουργικά τους χρόνια που άφησαν ηχογραφήσεις που επηρέασαν δεκάδες μουσικούς της εποχής.

roxy-4.jpg

Όπως ο Morrissey, o David Bowie και πολλοί άλλοι Βρετανοί μουσικοί της εποχής, ο Ferry ήταν 'παιδί' του Billy Fury στην μπάντα του οποίου είχε παίξει για κάποιο διάστημα πριν φτιάξει τους Roxy Music με αγγελίες μέσα από την μουσική εφημερίδα Melody Maker.

Σήμερα απολαμβάνουμε τις ηχογραφήσεις τους και αναπολούμε μία εποχή του ροκ που ήταν ιδιαίτερα δημιουργική και οι αντιπαλότητες μεταξύ των μουσικών βοηθούσαν στο να παρουσιάσουν καλύτερο έργο.

Ήταν οι εποχές που ρουφούσαμε ένα-ένα τα τραγούδια των άλμπουμ και ξέραμε να μνημονεύουμε όλα τα τραγούδια του κάθε δίσκου που αγαπούσαμε.

Η σελίδα μας δεν είναι προσφορά των μεγάλων ομίλων που συντηρούν τα περισσότερα ΜΜΕ, την στηρίζουν ελάχιστοι από εσάς, αν έχετε την δυνατότητα και πιστεύετε σ'αυτό που κάνουμε ελάτε στην παρέα μας και θα παίρνετε τακτικά αποκλειστικές λίστες και πληροφορίες.