Αν έχετε κάποιο από αυτά τα 10 σημάδια είστε εκ φύσεως μυστικιστής

Αν έχετε κάποιο από αυτά τα 10 σημάδια είστε εκ φύσεως μυστικιστής

Έχω συνειδητοποιήσει πως πολλά άτομα είναι προκατειλημμένα με την λέξη «μυστικιστής», οπότε αποφάσισα να διευκρινίσω την χρήση του όρου.

Κάποιοι θεωρούν τον «μυστικισμό» υποτιμητικό, εξισώνοντας τον με την αυταπάτη και δεν τους αρέσει που χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη για δασκάλους που σέβονται. Άλλοι την διατηρούν μόνο για όσους έχουν δραματικές ικανότητες και εμπειρίες, όπως προφητικά οράματα, εξωσωματικές συναντήσεις και τα συναφή.

Η δική μου πνευματική ζωή είναι αρκετά ανιαρή σε σχέση με άλλους. Γενικά, δεν κάνω αστρικά ταξίδια, δεν έχω διαυγή όνειρα, δεν διοχετεύω, δεν επικοινωνώ με πνευματικούς οδηγούς, δεν διευθύνω μαγικές τελετουργίες ούτε βλέπω νεκρούς ανθρώπους. Ως επί το πλείστον, διαλογίζομαι, διαβάζω και προσπαθώ να είμαι ευγενικός και επιμελής στην καθημερινότητα μου. Έχω όμορφες και ισχυρές εμπειρίες αλλά δεν είναι το κύριο στήριγμα της διαδρομής μου.

Παρά της γενικής έλλειψης της έξαψης θεωρώ τον εαυτό μου «μυστικιστή» για πολλούς λόγους και αποφάσισα να τους εναποθέσω, με μια μορφή που θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν είστε κι εσείς μυστικιστές. Και απλώς, για να είμαι σαφής, σέβομαι όλες τις πρακτικές που ανέφερα- απλώς δεν είναι το θεμέλιο του δρόμου μου.

Οπότε, είστε μυστικιστής αν:

1. Οι προσωπικές σας εμπειρίες είναι σημαντικότερες από την θεωρία.

Οι μυστικιστές θέλουν να βιώσουν τη θειότητα/την γαλήνη/το σύμπαν/τον Θεό/την Θεά/τον Αλλάχ/την Νιρβάνα/το Τάο/την διαφώτιση (ή οποιαδήποτε άλλη λέξη θέλετε). Ίσως μας αρέσει να διαβάζουμε για τις εμπειρίες των άλλων ως καθοδήγηση, αλλά γενικά δεν είμαστε ικανοποιημένοι μόνο με τις πνευματικές εξηγήσεις τους.

2. Κάνετε πολλές ερωτήσεις

Οι μυστικιστές είναι περίεργοι. Θέλουν να μάθουν πως και γιατί λειτούργει το σύμπαν και συνήθως ενδιαφέρονται για τις δομές πέρα από τον ορατό κόσμο. Είναι οι ερευνητές του πνευματικού κόσμου.

3. Δεν δέχεστε το «γιατί το λέω εγώ» ως απάντηση

Στους μυστικιστές δεν αρέσει να τους λένε πως «αυτός είναι ο τρόπος» ή ακόμα «αυτό είπε η βίβλος/ο Θεός/κάποιος άγιος. Αυτό ίσως εξυπηρετήσει ως σημείο έναρξης για αυτούς τους εξερευνητές, αλλά χρειάζονται περισσότερα δεδομένα πριν υιοθετήσουν κάποιο πνευματικό δόγμα ως πεποίθηση τους.

4. Εκτιμάτε το ένστικτο σας και το ένστικτο των άλλων.

Οι μυστικιστές βασίζονται σε πολλές μορφές διορατικότητας και γνώσης πέρα από την γλώσσα, την λογική και τις φυσικές αισθήσεις. Οι διαισθητικές αντιλήψεις είναι ισχυρό μέρος της αυτής της ανάμειξης κατά τη διάρκεια της πνευματικής αναζήτησης.

5. Δεν νιώθετε άνετα με τις θρησκευτικές και πνευματικές ιεραρχήσεις.

Οι μυστικιστές τείνουν να έχουν «επίπεδη» θέα του κόσμου. Πιστεύουν πως όλοι μπορούν να βιώσουν την θειότητα μέχρι κάποιο βαθμό- δεν περιορίζεται μόνο σε αυτούς που παίρνουν όρκους, συμμετάσχουν σε θρησκευτικές ομάδες ή περνούν χρόνια διαβάζοντας τις γραφές.

6. Τείνετε να σπάτε τους κανόνες

Οι μυστικιστές είναι συνήθως πνευματικοί επαναστάτες. Ακόμα και αυτοί που είναι τώρα σεβαστά ιστορικά πρόσωπα- όπως η Τερέσα της Άβιλα στον καθολικισμό, ο Padmasambhava στον Θιβετιανό Βουδισμό ή η Mirabai στον Ινδουισμό -είχαν επικριθεί ή και διωχθεί κατά τη διάρκεια της ζωής τους, επειδή αμφισβήτησαν το θρησκευτικό καθεστώς.

7. Πιστεύετε στην εσωτερική παρά στην εξωτερική μέτρηση της πνευματικής ανάπτυξης.

Οι μυστικιστές πιστεύουν πως όλα έχουν να κάνουν με την επίγνωση. Οι εξωτερικές τελετουργίες και οι πνευματικές πρακτικές προορίζονται για να ενεργοποιήσουν την εσωτερική διορατικότητα και μεταμόρφωση- δεν τις εκτελούν για να «ευχαριστήσουν» την ανώτερη δύναμη ή για να αυξήσουν τα πνευματικά σημεία των θεοτήτων.

8. Πιστεύετε πως η δύναμη έρχεται μέσω εσάς και όχι από εσάς

Οι μυστικιστές βλέπουν τον εαυτό τους ως ένα κύμα στον ωκεανό της ύπαρξης. Αναγνωρίζουν τον εαυτό τους ως έναν αγωγό δύναμης, αλλά δεν είναι η ολοκληρωτική πηγή και γνωρίζουν την συνδεσιμότητα όλων και όλα.

9. Πιστεύετε πως η αγάπη έρχεται μέσω εσάς και όχι από εσάς.

Η αγάπη είναι η ύστατη πηγή της ζωής, για κάθε μυστικιστή ανεξάρτητα θρησκευτικής παραδόσεως. Και οι μυστικιστές ξέρουν πως οι άνθρωποι αγαπούν- τα άτομα και οι εμπειρίες που εκτιμάμε στη ζωή μας είναι απλώς μικρές αντανακλάσεις της μεγαλύτερης αγάπης που όλοι μπορούμε να εκδηλώσουμε.

10. Όπως ο Άμλετ του Σαίξπηρ, πιστεύετε πως «υπάρχουν περισσότερα πράγματα σε ουρανό και γη, Οράτιε, από όσα έχει ονειρευτεί η φιλοσοφία σου».

Οι μυστικιστές γνωρίζουν πως το σύμπαν είναι άπειρο και μυστηριώδες και πως πάντα θα υπάρχουν περισσότερα που δεν ξέρουν από όσα γνωρίζουν. Αυτό τους κρατά ταπεινούς και ανοιχτούς στις εμπειρίες και στις εξηγήσεις των άλλων.

Δεν θέλω να υπαινιχθώ πως οι μυστικιστές είναι αγνότεροι ή ανώτερα όντα από τους άλλους. Από όσα έχω δει, οι μυστικιστές είναι απλώς επιρρεπείς στο αυτό-ανέβασμα όπως κάθε άλλος θρησκευτικός «τύπος». Δεν προσπαθώ να αποθεώσω τον μυστικισμό- μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα ( όπως όταν οι ηγέτες χρησιμοποιούν «οράματα» για να κάνουν τους ακολούθους τους να πιουν δηλητήριο). Νομίζω πως ο μυστικισμός είναι απλώς μια συγκεκριμένη προσέγγιση της πνευματικότητας και της θρησκείας και αν έχετε αυτή την κλίση, δεν μπορείτε να ακολουθήσετε άλλη διαδρομή. Επίσης πιστεύω πως οι μυστικιστές έχουν υπάρξει και υπάρχουν σε κάθε θρησκεία του κόσμου ( γι αυτό προσπαθώ να τα ανακατέψω) και κάποιοι υπάρχουν ανεξάρτητα από τις παραδόσεις.

Οπότε, τι πιστεύετε; Είστε μυστικιστές;

Πηγή: awakengr.com