Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσες θερμίδες μπορεί να περιέχει ένα ποτό;

Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσες θερμίδες μπορεί να περιέχει ένα ποτό;

Πόσες θερμίδες περιέχει ένα ποτήρι κρασί; Ένα μικρό ποτήρι μπύρα ή το αγαπημένο σας κοκτέιλ; Ίσως περισσότερες από όσες φαντάζεστε.

Η γενική αρχή είναι πως όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε αλκοόλ ενός ποτού, τόσο περισσότερες είναι και οι θερμίδες του.

Εκτός όμως από τη ποσότητα του αλκοόλ, το θερμιδικό περιεχόμενο καθορίζεται και από τα υπόλοιπα συστατικά, κυρίως στα ανάμεικτα ποτά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η κατάλληλη πρόσληψη θερμίδων είναι μόνο μία πτυχή μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής. Στην περίπτωση του αλκοόλ, η κατανάλωση του οποίου θα πρέπει να γίνεται υπεύθυνα και με μέτρο για την αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών στους ίδιους μας τους εαυτούς αλλά και σε τρίτους, η θερμιδική πτυχή μπορεί να μην είναι η πιο σημαντική αλλά σίγουρα είναι ενδιαφέρουσα.

Η ιστοσελίδα drinkaware δημιούργησε έναν διαδικτυακό υπολογιστή, ο οποίος υπολογίζει τις θερμίδες που εμπεριέχονται σε διάφορα αλκοολούχα ποτά που καταναλώσαμε, συν το ισοδύναμο τους σε φαγητό, έτσι ώστε να καταλάβουμε επακριβώς πόσες θερμίδες «πίνουμε». Μαζί περιγράφεται και ο χρόνος άσκησης που απαιτείται για να χάσουμε αυτές τις πρόσθετες θερμίδες.

Για παράδειγμα:

• ένα μεγάλο ποτήρι μπύρας, 568ml, περιεκτικότητας 4,0% περιέχει 182 θερμίδες, που αντιστοιχούν σε 0,6 μπέργκερ ή 18 λεπτά τρέξιμο.

• σ' ένα μικρό μπουκάλι μπύρας των 330ml και περιεκτικότητας 5,0% αντιστοιχούν 142 θερμίδες, δηλαδή 0,5 μπέργκερ ή 14 λεπτά τρέξιμο.

• ένα μεγάλο ποτήρι μηλίτη των 568ml και με περιεκτικότητα αλκοόλ 4,5%, περιέχει 216 θερμίδες, ισοδύναμες με 0,7 μπέργκερ ή 22 λεπτά τρέξιμο.

• ένα ποτήρι κρασί, 175ml, περιεκτικότητας 13,0% περιέχει 159 θερμίδες, που αντιστοιχούν σε 0,5 μπέργκερ ή 16 λεπτά τρέξιμο ή με έναν καφέ λάττε κανονικού μεγέθους.

• σ' ένα ποτήρι σαμπάνιας, 125ml, περιεκτικότητας 12,0% εμπεριέχονται 89 θερμίδες, ισοδύναμες με 0,3 μπέργκερ ή 9 λεπτά τρέξιμο ή με ένα μπισκότο σοκολάτας.

• ενώ ένα μονό ποτό των 25ml και περιεκτικότητας αλκοόλ 40% περιέχει 61 θερμίδες, που αντιστοιχούν σε 0,2 μπέργκερ ή 6 λεπτά τρέξιμο.

• Tέλος, σ' ένα μπουκάλι αλκοολούχου αναψυκτικού των 275ml, περιεκτικότητας 4,0% ισοδυναμούν 170 θερμίδες, δηλαδή 0,6 μπέργκερ ή 17 λεπτά τρέξιμο.

ή ένα κομμάτι κέικ.

Το Drinkaware συνιστά η κατανάλωση ποτού τόσο για άντρες όσο και για τις γυναίκες να μην ξεπερνά τις 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα, που αντιστοιχεί σε 6 μεγάλα ποτήρια μπύρας (4%) ή 6 ποτήρια κρασί (13%) ή 14 μικρά ποτήρια ποτού (40%).

Πηγή: kathimerini.gr, Drinkaware, Επιμέλεια: Μιχαέλα Αναστασοπούλου.