Οι νέοι έχουν ανάγκη από μουσική ενημέρωση, η πολιτεία όμως αδιαφορεί

Οι νέοι έχουν ανάγκη από μουσική ενημέρωση, η πολιτεία όμως αδιαφορεί

Από τον Κώστα Ζουγρή

Σε μία από τις συζητήσεις μου με νεότερους κάτοικους του λεκανοπεδίου της Αττικής είχα την ευκαιρία να ακούσω τις απόψεις ενός ακόμα νεαρού για την μουσική.

Ήμουν στον ηλεκτρικό και αυτός, όπως κάνουν, αρκετοί νέοι είχε απλώσει τα πόδια του επάνω στα απέναντι καθίσματα.

Δεν συγκρατήθηκα και για μία ακόμα φορά έπαιξα με την τύχη μου και του έκανα παρατήρηση. Μου ζήτησε αρκετές φορές συγγνώμη, παραδέχθηκε ότι είχε άδικο, έδειξε να καταλαβαίνει ότι αυτός και οι υπόλοιποι Έλληνες πολίτες θα αναγκασθούν με διάφορους έμμεσους ή άμεσους τρόπους θα πληρώσουν αργά ή γρήγορα την φθορά των καθισμάτων και μια και άκουγε μουσική από το κινητό του, τον ρώτησα όπως συνηθίζω, τι μουσική ακούει.

Αυθόρμητα και αμέσως μου απάντησε Eletronica, φυσιολογικό σκέφτηκα, αλλά τον ρώτησα στην συνέχεια να μου αναφέρει μερικούς από τους καλλιτέχνες που ακούει.

Με κοίταξε περίεργα, αφού μάλλον θα σκέφτηκε την ηλικία μου και μου απήντησε, Motorhead.

Τον ρώτησα αν πιστεύει ότι οι Motorhead παίζουν Electronica και μου είπε ότι ακούει διασκευές σε τραγούδια των Motorhead από άγνωστους καλλιτέχνες και επίσης Linkin Park και Metallica, εντάξει οι Linkin Park έχουν κάποια σχέση με την μουσική που ανέφερε ότι ακούει.

Περιττό να αναφέρω ότι δεν άκουγε καθόλου ραδιόφωνο.

Λίγο πολύ, οι περισσότεροι νέοι ανήκουν και ακούν τα ίδια απροσδιόριστα πράγματα και δεν έχουν καμία σχέση με συγκεκριμένους καλλιτέχνες και είδη μουσικής.

Προφανώς θα υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις, αλλά σε γενικές γραμμές τα πράγματα έστι είναι και δεν έχουν σχέση, όχι μόνο με αυτά που άκουγαν οι γονείς τους στο παρελθόν, αλλά και ότι ακούν οι νέοι σε άλλες χώρες.

Υπάρχει βαθύ σκοτάδι και είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη της πολιτείας, όχι μόνο σήμερα, αλλά εδώ και πολλές δεκαετίες.

Σκεφτόμουνα ότι άνθρωποι όπως ο Πετρίδης και όσοι άλλοι κατέχουν καλά την μουσική, θα έπρεπε υποχρεωτικά να δίδασκαν σε Πανεπιστήμια, ή έστω Λύκεια και ανάλογα με τις γνώσεις τους και σε χαμηλότερες βαθμίδες της εκπαίδευσης..

Θα γίνει άραγε ποτέ αυτό στην Ελλάδα, μάλλον όχι γιατί θα φτάσουμε σε μια μέρα που όλοι θα αγνοούν την ιστορία και την πραγματική μουσική.

Καλή Χρονιά!