Νέες κυκλοφορίες, μουσικές του 2017 από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Νέες κυκλοφορίες, μουσικές του 2017 από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Νέες κυκλοφορίες

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Shannon McNally - Black Irish

Ο όγδοος δίσκος της τραγουδίστριας από το Long Island είναι γεγονός. Americana, country, blues και rock εδώ και 20 χρόνια χτίζουν σιγά και σταθερά την καριέρα της. Στα τέσσερα χρόνια από την τελευταία της δουλειά, αφιέρωμα στα τραγούδια του Bobby Charles, Small Town Talk, μεσολάβησαν ένας θάνατος, μια γέννα και ένας χωρισμός που καθυστέρησαν την νέα της κυκλοφορία, το αποτέλεσμα όμως είναι άκρως ικανοποιητικό. Η δυναμική φωνή της διασκευάζει σοφά ωσάν θηλυκή έκδοση του Eric Clapton, Stevie Wonder από την εποχή του Hotter Than July το I Ain't Gonna Stand for It , από την πρώτη περίοδο των The Staples Singers το Lets Go Home του 1960, The Band το It Makes No Difference από το Northern Lights – Southern Cross του 1975 και JJ Cale από το 1992 και το άλμπουμ 10, το Low Rider. Επίσης τραγούδια επιλογές επηρεασμένες από το παρελθόν του βραβευμένου δυο φορές με γκράμμι, παραγωγού Rodney Crowell, Emmylou Harris που κάνει και δεύτερα φωνητικά στο δίσκο, στο εκπληκτικό εικοσάχρονο Prayer in Open D, Guy Clark από τον δεύτερο δίσκο του, Texas Cookin' του 1976, το Black Haired Boy Είναι όμως και οι νέες συνθέσεις που ανταγωνίζονται ισάξια για την καλύτερη στιγμή του δίσκου, τρεις από τις οποίες είναι της Shannon, φτιάχνοντας ένα αξιοζήλευτα συμπαγές σύνολο.

Ακούστε τα: Banshee Moan, I Went To The Well, You Made Me Feel for You, Let’s Go Home, I Ain’t Gonna Stand For It.

Banshee Moan

You Made Me Feel For You

Vera – Good Job No Conversation EP

Ο 26χρονος παραγωγός William Asingh κατάγεται από τη Δανία. Μετά από παραγωγές σε εγχώρια ονόματα, MØ, Off Bloom και Liss, την άνοιξη του ’17 ξεκίνησε να κυκλοφορεί και τη δικιά του μουσική.

Οι ηλεκτρονικοί του ήχοι λούζονται σε μια μελαγχολία, που τους κάνει ενδιαφέροντες και σίγουρα δεν ανήκει το πρώτο πιο ολοκληρωμένο δείγμα της μουσικής του σε εκείνα τα βαριεστημένα μουσικά χαλιά γκουρμέ εστιατορίων. Ίσως να φταίει και η επιρροή της τζαζ αλλά και του σύγχρονου RnB που σε οδηγεί να ξανακούσεις το πρώτο του EP. Κατά τα λεγόμενα του ίδιου, το συναίσθημα που αποπνέουν τα τραγούδια του επηρεάστηκε και από την ατμόσφαιρα των καφέ της πόλης που μεγάλωσε. Για τους μεγαλύτερους αν σας είχε απασχολήσει ώρες ατελείωτες το Behaviour των PSB τότε θα βρεθείτε στο στοιχείο σας. Εκτός από τα μέχρι τώρα single του, περιέχει τρία νέα τραγούδια και τη διασκευή του στο Life Around Here του James Blake. Και ναι αυτός ο μικρός, με δέκα χρόνια καριέρας ήδη στην πλάτη του, είναι ικανός να φέρει μια απαλή μουσική ηλιαχτίδα εν μέσω του χειμώνα, ζεσταίνοντας σας, κάτι που ήταν και η πρόθεσή του.
Mystery

Antananarivo

The Lone Bellow – Walk Into A Storm

Το τρίτο άλμπουμ του τρίο από το Μπρούκλιν κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό. Οι αλλαγές από την προηγούμενη δουλειά τους, το Then Came The Morning του 2015, αρκετές. Φιλοξενούμενοι πλέον στο Nashville, στην έδρα του νέου τους παραγωγού, Dave Cobb, παραγωγός του Jason Isbell από το 2013, των τριών δίσκων του Chris Stapleton και των δύο πρώτων του Sturgill Simpson, που πήρε τη σκυτάλη από τον κιθαρίστα / κημπορτίστα των National, Aaron Dessner. Έγχορδα και κιθάρες σφιχταγκαλιάζονται με την εκφραστική ερμηνεία του Zach Williams αλλά και τα δεύτερα φωνητικά των υπολοίπων, σε έναν δίσκο που σου δίνει την εντύπωση της one take αισθητικής, φορτώνοντας τις συνθέσεις μόνο με τα απαραίτητα. Για την ακρίβεια ο δίσκος ηχογραφήθηκε μόλις μέσα σε μια εβδομάδα. Μια δουλειά χωρίς σύγχρονα τρικ απαιτεί την πλήρη αφοσίωσή του ακροατή και αλλεπάλληλα παιξίματα για να τον μυήσει σε όλες τις συγκινήσεις που κρύβει.

Ακούστε τα: Deeper in the Water, Walk Into A Storm, May You Be Well, Can’t Be Happy For Long, Can’t Break My Heart again, Long Way To Go

Deeper in the Water

Walk Into a Storm

Pickwick – LoveJoys

Τα πέντε χρόνια που πέρασαν από το ντεμπούτο δίσκο του κουιντέτου, περιείχαν 40 ηχογραφημένα τραγούδια που δεν ήταν τα κατάλληλα για να αποτελέσουν το υλικό για το δεύτερο δίσκο τους. Ήταν μάλιστα και η αιτία να αποχωρήσει το μέλος και παραγωγός τους στο Can't Talk Medicine, Kory Kruckenberg. Παρόλα αυτά το νέο τους άλμπουμ είναι γεγονός με συνθέσεις που πήραν σάρκα και οστά μέσα σε τρεις μόλις μήνες. Όπως και να έχει όταν διαβάζεις κάτι τέτοιο σου τραβάει την προσοχή για να ακούσεις το νέο τους πόνημα. Φανκ ήχοι, δυνατά μπάσα, ονειρικά layers και απίστευτα πιασάρικα ρεφρέν με το φαλτσέτο του frontman Galen Disston, σκιαγραφούν το πλαίσιο που κινούνται τα περίπου σαράντα λεπτά του δίσκου. Το συγκρότημα από το Σιάτλ συνεργάστηκε αυτή τη φορά με τον συντοπίτη τους παραγωγό Erik Blood δημοφιλή διαβάζω στη σκηνή της πόλης, όπως και οι ίδιοι με τις ευλογίες του KEXP.

Ακούστε τα: Lying Awake In The Dark, In Time, Which Way You Go, Light It Up (Let It Burn),Turncoat, Touch Spines

Lying Awake In The Dark

Turncoat

Project Mama Earth & Joss Stone - Mama Earth EP

Αναρωτιέμαι αν ο όρος γήινος δίσκος έχει πραγματική υπόσταση. Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό σε αυτό το αποτέλεσμα της ομάδας μουσικών με την πιο μαύρη λευκή που έχει βγάλει τα τελευταία δεκαπέτνε χρόνια η μεγάλη Βρετανία, την Joss Stone είναι η γη της μητέρας Αφρικής. Σχεδόν μπορείς να γευτείς τη σκόνη από τις σαβάνες και τις ερήμους της ηπείρου. Νιώθεις από την αρχή έως το τέλος των τραγουδιών μαζί με τα ιντερλούδια του άλμπουμ να γίνεσαι ένα με την αύρα, την σοφία και την σαγηνευτική ρυθμολογία των μουσικών της πηγής. Κάπως έτσι μπορεί να ένιωσε και η πετυχημένη ερμηνεύτρια όταν η παρέα των τεσσάρων μουσικών, του ντράμερ Jonathan Joseph, του μπασίστα - κιθαρίστα Etienne Mbappé, του κιθαρίστα Nitin Sawhney, και στα πλήκτρα του χρόνια συνεργάτη της Jonathan Shorten, της παρέδωσε το αποτέλεσμα των τζαμαρισμάτων της, στο οποίο είχε μείνει εσκεμμένα εκτός, έστω και αν ηχογραφούσαν στο προσωπικό της στούντιο. Μέσα σε δέκα ημέρες είχαν παραδοθεί οι στίχοι των έξι τραγουδιών και τελείωσε και η ηχογράφηση του υλικού για το πρώτο EP αυτής της ενδιαφέρουσας κολεκτίβας. Βασισμένο σε μια ιδέα του ντράμερ Jonathan Joseph, που είχε εκδώσει και βιβλία σχετικά με τους ρυθμούς που έρχονται από το Καμερούν Mangambe και Bikutsi, η μητέρα γη αποτελεί ίσως μια φυσική εξέλιξη του προ διετίας έβδομου δίσκου της βρετανίδας, του Water for Your Soul που αν και η ρέγγε είχε την τιμητική της, ο επίλογος του με το The Answer είχε προλειάνει το έδαφος.

Ακούστε τα: Breath, Mama Earth, Waterfall, Spring

Mama Earth

Breath