Η λεπτή γραμμή μεταξύ αγάπης και μίσους στην μουσική

Μερικοί άνθρωποι ζούνε στην καθημερινή τους ζωή περίεργες καταστάσεις στις οποίες σχέσεις αγάπης μετατρέπονται σε σχέσεις μίσους σημείο που πραγματικά εκπλήσσει.

Είναι πολλοί οι λόγοι που μπορούν να μετατρέψουν τα συναισθήματα ενός ατόμου και ο βασικότερος είναι ο έρωτας και η αλλαγή αισθημάτων για αυτούς που ζούνε μαζί.

Λογικό μέχρι ένα βαθμό και το έχουν ζήσει αρκετοί από εμάς, στην μουσική όμως ποιος είναι ο λόγος που κάποιοι εκδηλώνουν την δυσαρέσκεια τους για κορυφαίους καλλιτέχνες όπως ο Bono των U2, με πιο συνηθισμένη δικαιολογία τα πολλά διαφορετικά γυαλιά που φοράει και η μάρκα στην οποία ανήκουν.

Δίπλα στον Bono διεκδικεί θέση τώρα και ο Chris Martin με το συγκρότημά του τους Coldplay, η επιτυχία των οποίων έχει ενοχλήσει πολλούς σε μια παράξενη αντίδραση που δεν αποδέχεται την επιτυχία κάποιου καλλιτέχνη όταν ξεπερνάει κάποια όρια.

Συνήθως δεν αμφισβητείται το μουσικό τους έργο, αυτό περνάει σε δεύτερη μοίρα, αλλά η συνολική κοινωνική συμπεριφορά τους την οποία βέβαια ερμηνεύει όπως θέλει ο καθένας από αυτούς που δεν τους συμπαθούν.

Αντίστοιχα ονόματα στον Ελληνικό χώρο είναι ο Γιώργος Νταλάρας και ο Διονύσης Σαββόπουλος, δύο από τα κορυφαία ονόματα των τελευταίων 48 ετών στην χώρα, αν όχι τα δύο κορυφαία.

Όπως συμβαίνει με U2 και Coldplay οι Έλληνες καλλιτέχνες που αναφέρω δεν έχουν χάσει βέβαια την εκτίμηση και αγάπη του κοινού, όμως κάποιοι έδωσαν την δικιά τους ερμηνεία σε διάφορες δηλώσεις και συμπεριφορά σε κοινωνικό επίπεδο και άρχισαν να εκδηλώνουν τη δυσαρέσκεια τους με .....πολιτικές κινήσεις και επικριτικά σχόλια σε όποια σημεία είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν.

Κανείς μας δεν είναι Άγιος ή τέλειος, αλλά το να κατηγορούμε τον Bono για το ότι παίρνει μέρος σε πολλές φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και ότι το κάνει προσχηματικά, όπως και ο Νταλάρας που έχει βοηθήσει αποδεδειγμένα δεκάδες άγνωστους καλλιτέχνες, είναι τουλάχιστον παράξενο.

Ο Chris Martin μάλλον θα ενόχλησε επειδή παντρεύτηκε την Gwyneth Paltrow η οποία ήταν ιδιαίτερα συμπαθής και ΄μας την πήρε΄ από τα χέρια μας.

Η συνεργασία του με τον Jon Hopkins θα ξάφνιασε πολλούς από τους επικριτές του που τώρα θα πρέπει ή να εγκρίνουν το νέο άλμπουμ του συγκροτήματος, ή να αποκηρύξουν την σχέση τους με τον Hopkins

Ο Σαββόπουλος άλλαξε ίσως πολιτικές προτιμήσεις, του αρέσει να μιλάει για τα προβλήματα της χώρας και γενικά δεν αποσύρεται από την επικαιρότητα.

Δεν θέλω να υπερασπιστώ όλες τις θέσεις που παίρνουν ή για την ζωή που κάνουν αυτοί οι καλλιτέχνες, πιστεύω ότι είναι δικαίωμά τους, εγώ τους κρίνω από μουσικής πλευράς και είναι όλοι τους τόσο σημαντικοί και με τόσο μεγάλη προσφορά που οτιδήποτε άλλο περνάει σε δεύτερη μοίρα.

Κώστας Ζουγρής