Ohio - Μια ενδιαφέρουσα σύμπραξη τριών μαύρων φωνών...

Ohio - Μια ενδιαφέρουσα σύμπραξη τριών μαύρων φωνών...

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Μια ενδιαφέρουσα σύμπραξη τριών μαύρων φωνών κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό σε μια από τις δημοφιλείς ψηφιακές πλατφόρμες μουσικής.

Ο πιανίστας της τζαζ 31ρονος εκ Λουϊζιάνας John Batiste, μου είχε τραβήξει την προσοχή πριν από λίγα χρόνια στην καταπληκτική συνεύρεση με τους Chad Smith (ο ντράμερ των Red Hot Chilli Peppers) και τον περιζήτητο μπασίστα ,παραγωγό και remixer Bill Laswell, στο άτυπο σάουντρακ The Process (περιέχει τα καταπληκτικά Drop Away, Turn on The Light / Ascent και Β2). Έχει επίσης και μια πολύ ωραία σόουλ φωνή.

Ο σχεδόν συνομήλικος του (33) τεξανός Gary Clark Jr., κινείται δισκογραφικά εδώ και 13 χρόνια ανάμεσα στη σόουλ, το φολκ, το χιπ χοπ και το μπλουζ δημιουργώντας ένα ελκυστικό υβρίδιο με τις 4 προσωπικές δουλειές του, όπως στο εκπληκτικό The Story Of Sonny Boy Slim του 2015. Φέτος έχει κυκλοφορήσει και τον 2ο ζωντανά ηχογραφημένο δίσκο.

Μια από τις ελπίδες της μαύρης μουσικής ο 28χρονος Leon Bridges από το χωνευτήρι της μουσικής, τη Νέα Ορλεάνη, συμπληρώνει την ομάδα. Το Coming Home του 2015, ο πρώτος του δίσκος, ήταν και υποψήφιος για γκράμμι, θα έκανε υπερήφανο τον Sam Cook. Πιστεύω ότι αν εκμοντερνιστεί και λίγο ο ήχος του θα ακούσουμε ενδιαφέροντα πράγματα και στο μέλλον, που είναι όλο δικό του άλλωστε και λόγο του νεαρού της ηλικίας του.

Ohio - John Batiste, Leon Bridges, Gary Clark Jr

Η αφορμή για να ταξιδέψουν οι τρεις αφροαμερικάνοι 37 χρόνια πίσω στο χρόνο δίνοντας μια διαφορετική νότα στο τραγούδι, είναι η σειρά ντοκιμαντέρ 10 επεισοδίων, των Ken Burns και Lynn Novick σχετικά με τον πόλεμο του Βιετνάμ με τίτλο The Vietnam War, που προβλήθηκε στο PBS τον Σεπτέμβριο.

Η σύνθεση του Neil Young, του 1970, είχε γραφτεί ως απάντηση των θανάτων τεσσάρων φοιτητών στο δημόσιο πανεπιστήμιο του Κεντ, τον Μάιο της ίδιας χρονιάς, κατά τη διάρκεια μιας πορείας διαμαρτυρίας για τον συνεχιζόμενο πόλεμο. Κάτω από την ένταση των γεγονότων θα πάρει μόνο 15 λεπτά στον αγαπημένο μουσικό για να γράψει ένα «απλό» τραγούδι με διαχρονική ένταση. Είναι τόσο υποβλητικό που θα κάνει τον David Crosby να ξεσπάσει σε κλάματα στο τέλος των περιορισμένων takes, ενώ ο Young θα το θεωρήσει την καλύτερη στιγμή του με τους C.S.N.Y. Κυκλοφόρησε σε σινγκλ τον Ιούνιο του 1970 με flip side το επίσης αντιπολεμικό Find the Cost of Freedom. Συμπεριλαμβάνεται και στο εκπληκτικό σάουντρακ στο διπλό άλμπουμ της σειράς.

Ohio - Crosby, Stills, Nash and Young

Ο Young το έγραψε αφού είδε τις φωτογραφίες της σφαγής στο περιοδικό Life (τεύχος 15/5/1970), τις είχε τραβήξει ο δευτεροετής φοιτητής και φωτογράφος της εφημερίδας του πανεπιστημίου Howard Ruffner. Γνωστότερη όμως φωτογραφία, που αποτύπωσε και καλύτερα την τραγικότητα των γεγονότων αλλά και προφήτευε την αγανάκτηση για τη σκληρότητα που επέδειξε η εθνοφρουρά του Οχάιο, ήταν αυτή του, επίσης φοιτητή John Filo. Θα γίνει εξώφυλλο στο Newsweek (τεύχος 18/5/1970) και στους New York Times (5/5/1970) και ένα από τα σημεία αναφοράς για τον 20ο αιώνα, κερδίζοντας το βραβείο Πούλιτζερ. Η σύνθεση δε του Neil θα συμπεριληφθεί στα 500 καλύτερα τραγούδια της ροκ μουσικής από το Rolling Stone και έχει μπει και στο Rock N Roll Hall of Fame το 2009.

Οι Trent Reznor και Atticus Ross (οι Nine Inch Nails δηλαδή πλέον), η ομάδα που έχει βραβευτεί για τις μουσικές της με όσκαρ για το The Social Network το 2010 και με γκράμμι για το The Girl with the Dragon Tattoo το 2013, έχει φτιάξει ένα υποβλητικό σάουντρακ για τη σειρά.

Four Enclosed Walls

What Comes Back

Και ένα μικρό δείγμα από τα τραγούδια της σειράς…

Johnny Wright - Hello Vietnam (LP: Hello Vietnam - 1965)

The Staple Singers - Masters of War (Single - 1964)

Howlin' Wolf - Smokestack Lightnin' (Single -1956, LP: Moanin' in the Moonlight – 1959)

Steppenwolf - Magic Carpet Ride (LP: The Second – 1968)

Link Wray - Tail Dragger (LP: Link Wray – 1971)

Pete Seeger - Waist Deep in the Big Muddy (LP: Waist Deep in the Big Muddy and Other Love Songs- 1967)