Jimmie Spheeris: ο Ελληνικής καταγωγής υπέροχος τραγουδοποιός από το παρελθόν..

Jimmie Spheeris: ο Ελληνικής καταγωγής υπέροχος τραγουδοποιός από το παρελθόν..

Το αφιέρωμα είναι για τον Ελληνικής καταγωγής τραγουδιστή και συγγραφέα τραγουδιών που το 1970 έμελλε να δημιουργήσει ένα μεγάλο και αφοσιωμένο κοινό αποτέλεσμα της καταπληκτικής πραγματικά φωνής του, αλλά και του μοναδικού του ευαίσθητου στυλ.

Δυστυχώς για πολλούς, δεν πρόφτασε να γίνει γνωστός στο Ελληνικό κοινό αφού άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο σε ηλικία 33 χρόνων.

Γεννήθηκε το 1949 στο Φοίνιξ της Αλαμπάμα. Οι γονείς του ήταν περιοδεύοντες διασκεδαστές με δικό τους θίασο. Ήταν ο Andrew Spheeris και η Juanita (Gypsy) η οποία ήταν ηθοποιός και θεία του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά (πρωτοξάδελφα με τον Jimmie). Αυτά τα χρόνια υπήρξαν μεγάλη επιρροή για την μετέπειτα πορεία του, όπως φαίνεται στο τραγούδι που ακολουθεί:

Ο Jimmie μετά την δολοφονία του πατέρα του μετακινήθηκε στη Ν. Υόρκη από την Καλιφόρνια όπου είχε η οικογένειά του εγκατασταθεί. Εκεί θα εξέλισσε το συγγραφικό του ταλέντο στο τραγούδι. O Jimmie άνοιγε τις συναυλίες πολλών μεγάλων ονομάτων της εποχής όπως οι Moody Blues και ο Jeff Beck.

Η μουσική πρωτίστως είναι φτιαγμένη με ακουστικές κιθάρες και πιάνο με φωνητικά άλλοτε θαμμένα στην μίξη τους με τα όργανα και άλλοτε ευχάριστα έντονα. Θαρρώ ότι μοιάζουν στον τόνο με αυτόν των Pink Floyd την περίοδο μεταξύ Piper At The Gates Of Dawn και Dark Side Of The Moon.

Ο πολύ κολλητός φίλος του Richie Havens τον σύστησε στην Columbia και υπόγραψε για 4 άλμπουμ. Μετά από αυτά και για 4 χρόνια δεν έγραψε τίποτα.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

Το 1971 κυκλοφορεί λοιπόν τον 1ο του δίσκο το «Isle of View». Ωραία.. τώρα προσπαθήστε να επαναλάβετε αρκετές φορές τον τίτλο για να διαπιστώσετε το θέμα του.

Είναι λογοπαίγνιο.

Το 1973 με τον 2ο δίσκο του «The Original Tap Dancing Kid» ουσιαστικά βρίσκεται στα σκαλοπάτια της πόρτας που έξω γράφει δόξα. Πολλοί θαυμαστές του συνωστίζονται για να τον δουν σε μία παράσταση. Η μετάβαση από τον άγνωστο δημιουργό, σε ένα είδωλο δεν φαίνεται πια τόσο δύσκολη.

Ο 3ος δίσκος του «The Dragon Is Dancing» αποτελεί για πολλούς φαν του το καλύτερο δείγμα δουλειάς. Με παραγωγό τον Henry Lewy, ο οποίος είχε βγάλει τους περισσότερους δίσκους της Joni Mitchell, ο δίσκος αυτός ομολογουμένως φαίνεται να είναι πολύ μπροστά από το 1975.

«Tonight we’re going to take your mind on a ride outside this universe,» μισο-ψιθύρισε ο Jimmie πριν καθίσει στο πιάνο του και στείλει τα φωνητικά του βέλη στις ραχοκοκκαλιές των παιδιών που έχουν μαζευτεί για να τον δουν να παρουσιάζει και να ερμηνεύει το νέο του δίσκο το 1976, «Ports of the Heart».

Η εποχή έχει αλλάξει και ο Jimmie στον τελευταίο του δίσκο το 1984, «Spheeris» βάζει new wave στοιχεία.
Ο ξαφνικός του θάνατος σε τροχαίο στις αρχές του ’80 για την ακρίβεια λίγες ώρες αφού είχε τελειώσει αυτό τον δίσκο, του έκοψε όλη την λαμπρή καριέρα που έδειχνε ότι τον περίμενε, αν και ευτυχώς η αριστουργηματική του δουλειά, πέρασε στις επόμενες γενιές χάρη σε έναν σχεδιαστή σελίδων του ίντερνετ τον Andy Markley, ο οποίος συνάντησε τον μπασίστα του γκρουπ του Jimmie, τον Johnny Pierce στο ίντερνετ. Ο Johnny Pierce του έδωσε λοιπόν όλη την δουλειά που είχαν κάνει, καθώς και ακυκλοφόρητο υλικό που για πολλά χρόνια είχε μείνει βουβό.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

If you’re sick of guys with deliberately messy hair, the fourth day beard it took them two months to grow, flannel shirts and skinny jeans, strumming their Epiphone acoustics like it was their cock, braying about the latest chick who broke their fragile hearts, but you still dig music with a certain stillness to fill those quiet moments, then look no further.

Από την Χαρούλα Νικολαίδου

Επίσημο site του Jimmie Spheeris με πολύ υλικό και φωτογραφίες: https://www.jimmiespheeris.com

Το κείμενο αυτό το έχω πάρει από το νεοσύστατο και πολλά υποσχόμενο μουσικό blog https://moscbt.blogspot.gr

Ευχαριστώ πολύ τον δημιουργό του, που μου επέτρεψε να αναδημοσιεύσω το άρθρο του.